Ερωτευμένος Σοπέν Ερωτευμένος Σοπέν
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Ερωτευμένος Σοπέν
Καλλιτεχνική Περίοδος 2013/14 - Γιαννίκ Μποκέν / Φρεντερίκ Σοπέν
Σεπτέμβριος 2014
Δημιουργική Ομάδα

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ
Γιαννίκ Μποκέν

ΣΚΗΝΙΚΑ - ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ - ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Ρενάτο Τζανέλλα

ΠΙΑΝΟ
Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης

Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΣΑΡΛΟΤΤΕ - ΒΕΡΘΕΡΟΣ ΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ
Ευρυδίκη Ισαακίδου - Ντανίλο Ζέκα
Μαρία Κουσουνή - Βαγγέλης Μπίκος

ΑΛΜΠΕΡΤ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ ΣΑΡΛΟΤΤΕ
Θανάσης Σολωμός

ΒΙΛΧΕΛΜ ΕΠΙΣΤΗΘΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΘΕΡΟΥ
Ίγκορ Σιάτζκο

Με τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της ΕΛΣ

Εισιτήρια:

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου Παραλία)
Δευτέρα-Σάββατο: 10.00-18.00
τηλ.: 2310 895938-9


Στα εκδοτήρια του ΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10.00 - 15.30
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00-14.00 ,17.30-20.00

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Μπαλέτο

Ερωτευμένος Σοπέν

Γιαννίκ Μποκέν / Φρεντερίκ Σοπέν

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014
27, 28 Σεπτεμβρίου 2014

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Ώρα έναρξης: 21.00

Με το ποιητικό μπαλέτο του βραβευμένου Γάλλου χορογράφου Γιαννίκ Μποκέν, Ερωτευμένος Σοπέν, το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, οι χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ερμηνεύουν τον τραγικό έρωτα του Βέρθερου για την Σαρλόττε, μέσα από την ποιητική χορογραφία του Μποκέν και τη γοητευτική και άκρως ρομαντική μουσική του Φρεντερίκ Σοπέν.
Ο Ερωτευμένος Σοπέν είναι εμπνευσμένος από το επιστολικό μυθιστόρημα Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε και τις υπέροχες μελωδίες από έργα για πιάνο του Σοπέν.
Η χορογραφία του Μποκέν κρατάει τους βασικούς χαρακτήρες του έργου, που έγραψε ο Γκαίτε στην ηλικία των 24 ετών, ωστόσο αλλάζει τα δεδομένα του χρόνου και του τόπου που ξεδιπλώνεται το ερωτικό δράμα του Βέρθερου ο οποίος θα ηττηθεί στο τέλος από το πάθος του: ενώ στο κείμενο του Γκαίτε περιγράφεται η πρώτη συνάντηση του ήρωα με τη Σαρλόττε και μετά από καιρό ανακαλύπτουμε τον ορμητικό έρωτά του για εκείνη, το δίπρακτο μπαλέτο του Μποκέν ξεκινάει με το δεδομένο του ασίγαστου έρωτα του Βέρθερου για τη Σαρλόττε, η οποία όμως είναι παντρεμένη με τον Άλμπερτ.
Ο διακεκριμένος γάλλος χορογράφος πρωτοπαρουσίασε με μεγάλη επιτυχία τη συγκεκριμένη χορογραφία τον Οκτώβριο του 2013, στην Κωνσταντινούπολη και τώρα την παρουσιάζει για πρώτη φορά με το Μπαλέτο της ΕΛΣ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ο Γιαννίκ Μποκέν σπούδασε χορό στη Σχολή Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, χόρεψε ως Α’ Χορευτής στο Μπαλέτο της Όπερας της Βόννης και της Ρώμης, στο Βασιλικό Μπαλέτο της Φλάνδρας (Αμβέρσα) και στη Γερμανική Όπερα του Βερολίνου. Στη μέχρι σήμερα καριέρα του έχει βραβευτεί επανειλημμένως με το Α’ Βραβείο του Ωδείου του Παρισιού (1981), το Χρυσό μετάλλιο στο Διαγωνισμό Ουλγκάτ (1985), το Χρυσό μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Παρισιού (1987) και το βραβείο Ποζιτάνο «Λεονίντ Μασσίν» (1995). Έχει εργαστεί ως υπεύθυνος προβών για το Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, ενώ έχει διδάξει στο Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Δρέσης, στο Εθνικό Μπαλέτο της Φιλανδίας, στο Βασιλικό Μπαλέτο της Σουηδίας, στο Μπεζάρ της Λωζάννης, στο Θέατρο Στανισλάβσκι της Μόσχας, στα κορυφαία Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο, στο Βασιλικό Μπαλέτο της Φλάνδρας, στην Κρατική Όπερα της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας κ.ά.