Μοντέρνα Καμαριέρα (1916) Μοντέρνα Καμαριέρα (1916)
Θέατρο Ολύμπια
Μοντέρνα Καμαριέρα (1916)
Καλλιτεχνική Περίοδος 2013/14 - Νίκος Χατζηαποστόλου
Μάιος 2014
Πρωταγωνιστές Παράστασης

NΙΚΟΣ
Θανάσης Ευαγγέλου

ΜΑΡΙΑ
Έφη Δημητρέλου

ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ
Χρήστος Λάζος

ΛΙΛΗ
Βάγια Κωφού

ΠΑΡΘΕΝΙΑ
Λητώ Μεσσήνη

ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ
Παύλος Μαρόπουλος

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ, ΠΙΑΝΟ
Μιχάλης Παπαπέτρου

Θέατρο Ολύμπια
Απογεύματα στο φουαγέ

Μοντέρνα Καμαριέρα (1916)

Νίκος Χατζηαποστόλου

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 4 ΜΑΙΟΥ 2014
4 Μαΐου 2014
Κύκλος ελληνικής οπερέτας
Ώρα έναρξης: 18.000 clock
Ελεύθερη είσοδος

Η ανεπανάληπτη κωμική οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου Μοντέρνα καμαριέρα, παρουσιάζεται αυτή την Κυριακή 4 Μαΐου, στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια με τη μορφή αναλογίου.
Η Μοντέρνα καμαριέρα ήταν το έργο με το οποίο ξεκίνησε ο συνθέτης τη θριαμβευτική του πορεία στο χώρο της οπερέτας. Διάσπαρτη με «κωμικές σκηνές απερίγραπτης εξωφρενικότητας» σύμφωνα με κριτική της εποχής, η Μοντέρνα καμαριέρα κατάφερε να γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του ρεπερτορίου.
Η πλοκή ξεδιπλώνεται στην Αθήνα του 1916, όπου οι σπαρταριστοί πρωταγωνιστές της οπερέτας μπλέκουν σε μια σειρά κωμικών παρεξηγήσεων, ερωτικών μπερδεμάτων και απολαυστικών ανατροπών.
Στους βασικούς ρόλους της σπαρταριστής οπερέτας συμμετέχουν οι: Θανάσης Ευαγγέλου, Έφη Δημητρέλου, Χρήστος Λάζος, Βάγια Κωφού, Λητώ Μεσσήνη και Παύλος Μαρόπουλος. Πιάνο, μουσική διδασκαλία: Μιχάλης Παπαπέτρου.

Η Μοντέρνα καμαριέρα, πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στις 14 Ιουλίου 1916 στο Θέατρο Παπαϊωάννου. Ακολούθησαν δεκάδες παραστάσεις, ενώ τα τραγούδια της παράστασης έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή.
Ο συνθέτης της, Νίκος Χατζηαποστόλου (1884-1941), τραγουδιστής και αρχιμουσικός, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της αθηναϊκής οπερέτας. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά, μονωδία και διεύθυνση χορωδίας στο Ωδείο Λόττνερ –το σημερινό Ελληνικό Ωδείο. Πρωτοεμφανίστηκε ως κανταδόρος στις αθηναϊκές γειτονιές, εργάστηκε ως αρχιμουσικός στο θίασο οπερέτας του Γιάννη Παπαϊωάννου, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε χορωδός στο Ελληνικό Μελόδραμα του Διονυσίου Λαυράγκα και διηύθυνε τη χορωδία του ναού της Αγ. Ειρήνης Αθηνών. Συνέθεσε περισσότερες από 40 οπερέτες όπως Μοντέρνα καμαριέρα (1916), Μπεμπέκα (1918), Οι ερωτευμένοι (1919), Οι απάχηδες των Αθηνών (1921), Το κορίτσι της γειτονιάς (1922), Η γυναίκα του δρόμου (1924), Μποέμικη αγάπη (1926) και Η πρώτη αγάπη (1929). Επίσης, έγραψε πολλές καντάδες, χορωδιακά έργα, ενόργανη και τετράφωνη εκκλησιαστική μουσική, ενώ ηχογράφησε πολλούς δίσκους γραμμοφώνου. Οι Απάχηδες των Αθηνών συγκαταλέγονται στις πιο δημοφιλείς ελληνικές οπερέτες και έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένως στην ΕΛΣ.

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Κύκλου ελληνικής οπερέτας» με καλλιτεχνικό υπεύθυνο τον Αλέξανδρο Ευκλείδη.

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας