Η Ριρίκα μας (1930) Η Ριρίκα μας (1930)
Θέατρο Ολύμπια
Η Ριρίκα μας (1930)
Καλλιτεχνική Περίοδος 2013/14 - Στάθης Μάστορας
Δεκέμβριος 2013
Δημιουργική Ομάδα

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΛΙΚΟΥ, ΠΙΑΝΟ
Γιώργος Νιάρχος

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Διανομή

ΡΙΡΙΚΑ
Μάρα Θρασυβουλίδου

ΕΛΕΝΗ
Βάγια Κωφού 

ΕΥΚΟΛΙΑ
Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη

ΤΟΛΗΣ
Φίλιππος Δελλατόλας

EΥΑΡΕΣΤΟΣ
Χρήστος Αμβράζης  

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Παύλος Μαρόπουλος 

ΜΑΧΑΡΑΓΙΑΣ
Νίκος Τσαούσης 

ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Γιάννης Πρινέας

Θέατρο Ολύμπια
Απογεύματα στο φουαγέ

Η Ριρίκα μας (1930)

Στάθης Μάστορας

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013
29 Δεκεμβρίου 2013

Κύκλος ελληνικής οπερέτας

Από τη δημοφιλέστατη στην εποχή της οπερέτα του Κερκυραίου συνθέτη Στάθη Μάστορα (1893-1943) είναι σήμερα γνωστό μόνο ένα τραγούδι. Ωστόσο, συνολικά το έργο ανήκει στα πιο γοητευτικά (σε λιμπρέτο Γιάννη Πρινέα), με μουσικοθεατρική δύναμη, διακριτική κοινωνική κριτική και σπαρταριστούς χαρακτήρες. Ο συνθέτης του, που εκτελέστηκε στην Κρήτη από τους Γερμανούς κατά τη σφαγή της Βιάννου το 1943, υπήρξε ένας από τους άδικα ξεχασμένους πρωταγωνιστές της δεύτερης γενιάς συνθετών της ελληνικής οπερέτας που πρωταγωνίστησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και στη δεκαετία του 1930 στο ελαφρό μουσικό θέατρο, δίπλα στους ήδη καταξιωμένους Θεόφραστο Σακελλαρίδη και Νίκο Χατζηαποστόλου.

Ο Μάστορας υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα, καθώς εκτός από συνθέτης και μουσικός, ήταν ποιητής και μαθηματικός. Με την τελευταία του ιδιότητα δίδαξε σε πολλά σχολεία της ελληνικής επαρχίας, ενώ παράλληλα συνέθετε για θιάσους της Αθήνας. Ξεκίνησε την μουσική του καριέρα στην Αίγυπτο, ως μαέστρος στον μουσικό θίασο του Ν. Πλέσσα (1922-1927), ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα, όπου συνέθεσε σημαντικό αριθμό οπερετών που γνώρισαν επιτυχία. Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν Η Πιπίτσα, Το αδερφάκι μου ο Λαύρακας, Οι παραχαράκτες, Η Μιράντα, Η Ρόζα μας, Η βασίλισσα του καρναβαλιού κ.ά. Ωστόσο, η μεγαλύτερη επιτυχία του υπήρξε αναμφισβήτητα η Ριρίκα μας, σε ποιητικό κείμενο του φίλου του Γιάννη Πρινέα, ενός συγγραφέα εξαιρετικά σημαντικού για το ελαφρό μουσικό θέατρο, που συνέγραψε, μεταξύ άλλων, και το κείμενο των Απάχηδων των Αθηνών (1921), της μεγαλύτερης εισπρακτικής επιτυχίας του μεσοπολέμου.

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Κύκλου ελληνικής οπερέτας» - Υπεύθυνος: Αλέξανδρος Ευκλείδης

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας