La passione La passione
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Banquet
La passione
Καλλιτεχνική Περίοδος 2013/14 - Μια δημιουργική συνάντηση της Όπερας με την Μόδα
Νοέμβριος 2013
Δημιουργική Ομάδα

ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΗ
Ίσμα Τουλάτου

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Δημήτρης Γιάκας

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ
Αλέξανδρος Ευκλείδης

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Γιάννης Ντοντσάκης

Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΩΔΟΙ
Ελένη Βουδουράκη
Ινές Ζήκου
Βασιλική Καραγιάννη
Έλενα Κελεσίδη
Άννα Στυλιανάκη
Δημήτρης Πασκόγλου.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ ΜΟΔΑΣ
Βασίλης Ζούλιας
Ιωάννα Κουρμπέλα
Konstantinos Melis by Laskos
MI-RO
Ορσαλία Παρθένη.

Συμμετέχουν Χορευτές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού και Μουσικοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Banquet
Καλλιτεχνικές Δράσεις

La passione

Μια δημιουργική συνάντηση της Όπερας με την Μόδα

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013
20 Νοεμβρίου 2013

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Banquet
Απευθείας αναμετάδοση στην Αίθουσα Σκαλκώτας του ΜΜΑ
Ώρα έναρξης: 20.00 clock

(Για την Αίθουσα Nίκος Σκαλκώτας η είσοδος είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων προτεραιότητας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013, στις 18.30, από τα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών)

Το πάθος δίνει τον τόνο στο νέο ραντεβού της Όπερας με την Μόδα. Η παράσταση La passione, μια συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του περιοδικού Marie Claire του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων της ελληνικής έκδοσης, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Banquet του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η παράσταση θα αναμεταδοθεί ζωντανά στην Αίθουσα "Νίκος Σκαλκώτας"  όπου το κοινό θα έχει την δυνατότητα να την παρακολουθήσει δωρεάν με δελτία εισόδου. Η διανομή των δελτίων προτεραιότητας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013, στις 18.30, από τα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Το πρότζεκτ "Όπερα και Μόδα" εγκαινιάστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή τον Απρίλιο του 2013 και βασίζεται σε μια ιδέα της δημοσιογράφου της εφημερίδας "Το Βήμα" Ίσμας Τουλάτου η οποία έχει και την γενική επιμέλεια.
Δεν πρόκειται για επίδειξη μόδας, όπου η όπερα συνοδεύει την παρέλαση των μοντέλων. Δεν πρόκειται ούτε για συναυλία, όπου η ντίβα εντυπωσιάζει (και) με δημιουργίες υψηλής ραπτικής. Μέσα από το ιδιαίτερο αυτό δρώμενο, επιχειρείται να καταδειχθεί περαιτέρω ο «συνολικός» (total), σύγχρονος και διαχρονικός χαρακτήρας της όπερας και οι πολλές, άγνωστες ίσως ακόμη, δυνατότητες προσέγγισης με άλλους χώρους έτσι ώστε να ανοιχτεί σε νέα πεδία και να προσελκύσει νέο, αντίστοιχα, κοινό χωρίς «εκπτώσεις» στο αισθητικό επίπεδο. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια η όπερα και η μόδα είναι δύο κόσμοι που όλο και περισσότερο έρχονται ο ένας κοντά στον άλλο. Το γεγονός ότι ο ένας μετά τον άλλοι οι κορυφαίοι σχεδιαστές (Αρμάνι, Μισόνι, Γκαλιάνο, Πράντα, Λάγκερφελντ, Ουνγκαρό, Αλάια κ.α.) «υποκύπτουν» στο λυρικό θέατρο, ντύνοντας ορισμένες από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών στις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου (Σκάλα, Μετροπόλιταν, Κόβεντ Γκάρντεν κ.α.) είναι μια μόνο, η πιο προφανής, ίσως, παράμετρος. Από την άλλη, η μόδα προσεγγίζει όλο και περισσότερο τη θεατρική και σκηνική πράξη, αφού τα τελευταία χρόνια μετακινείται όλο και περισσότερο προς το «σόου» από πλευράς παρουσίασης (αντί της κλασικής πασαρέλας) και προς το «κοστούμι» από πλευράς έμπνευσης (παραμερίζοντας το δόγμα «κανονικά ρούχα για κανονικές γυναίκες»). Με δεδομένο, παράλληλα, το γεγονός ότι η πάλαι ποτέ άποψη των ακαδημαϊκών κύκλων ότι η μόδα είναι πολύ «ασήμαντη» για να αποτελέσει θέμα σοβαρής εξέτασης έχει αλλάξει άρδην, η δραματική αλλαγή του τοπίου είναι φανερή.

Στη νέα παραγωγή, την μουσική επιμέλεια έχει ο Δημήτρης Γιάκας και την σκηνοθετική επίβλεψη ο Αλέξανδρος Ευκλείδης. Πέντε Έλληνες σχεδιαστές, ο Βασίλης Ζούλιας, η Ιωάννα Κουρμπέλα, ο οίκος Konstantinos Melis by Laskos, το δίδυμο  Mi-Ro και η Ορσαλία Παρθένη εμπνέονται από ισάριθμες, εμβληματικές λυρικές ηρωίδες: την Τραβιάτα του Βέρντι, την Κάρμεν του Μπιζέ, την Υπνοβάτιδα του Μπελίνι, την Δαλιδά του Σεν Σανς και την Αΐντα του Βέρντι. Πέντε καταξιωμένες λυρικές τραγουδίστριες, η Ελένη Βουδουράκη, Ινές Ζήκου, Βασιλική Καραγιάννη, Έλενα Κελεσίδη και Άννα Στυλιανάκη "χρωματίζουν" το πάθος σε όλες τις εκφάνσεις του μέσα από την φωνή αλλά και το κοστούμι. Συμπράττει ο τενόρος Δημήτρης Πακσόγλου, ενώ οι μαθήτριες και οι μαθητές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό την διεύθυνση του Γιάννη Ντοντσάκη, δίνουν μια ξεχωριστή "πινελιά" στην βραδιά. Συμμετέχουν οι μουσικοί Κώστας Αναστασόπουλος (Α' βιολί), Νίκος Καραγιάννης (Β΄ βιολί), Ηλίας Σδούκος (βιόλα), Χρήστος Κομισόπουλος (κοντραμπάσο) και Δημήτρης Γιάκας (πιάνο).


Χορηγοί παραγωγής
Τη δημιουργία του μακιγιάζ της παράστασης καθώς και την επιμέλεια έχει ο Τάκης Μαυριγιαννάκης, Premier Make Up Artist της Estee Lauder με προϊόντα Estee Lauder, ενώ την δημιουργία των χτενισμάτων ο Γιάννης Μιχαηλίδης με προϊόντα Bumble & bumble. Tην εκδήλωση υποστηρίζουν ακόμα η πρωτοπόρος εταιρία σε προϊόντα τεχνολογίας Samsung Electronics Hellas και το Lillet, το φρουτώδες Γαλλικό απεριτίφ με βάση το κρασί, γεννημένο στην καρδιά των αμπελώνων του Bordeaux και με πλούσια ιστορία που ξεπερνά τα 100 χρόνια.