Ο οπερατικός Μανώλης Καλομοίρης Ο οπερατικός Μανώλης Καλομοίρης
Θέατρο Ολύμπια
Ο οπερατικός Μανώλης Καλομοίρης
Μάρτιος 2013
Δημιουργική Ομάδα

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Γιώργος Βράνος

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΟΡΩΔΙΑΣ
Αγαθάγγελος Γεωργακάτος  

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Νίκος Εργαζάκης

Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ
Bασιλική Καραγιάννη
Δημήτρης Κασιούμης
Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη
Άρτεμις Μπόγρη
Δημήτρης Πακσόγλου
Δημήτρης Πλατανιάς
Μίνα Πολυχρόνου
Τζούλια Σουγλάκου
Διονύσης Σούρμπης
Μαργαρίτα Συγγενιώτου
Βαγγέλης Χατζησίμος

Με την Ορχήστρα και την Χορωδία της ΕΛΣ

Θέατρο Ολύμπια
Συναυλίες

Ο οπερατικός Μανώλης Καλομοίρης

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013
24 Μαρτίου 2013

Ώρα έναρξης: 20.00 clock
Τιμές εισιτηρίων: €20, €25, €30, 35€, €45 / Παιδικό, Φοιτητικό: €15

Στο πλαίσιο των εορτασμών για το Έτος Μανώλη Καλομοίρη, με αφορμή την συμπλήρωση 130 ετών από την γέννηση και 50 ετών από τον θάνατο του κορυφαίου έλληνα συνθέτη, η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά το θεμελιωτή της Εθνικής Μουσικής Σχολής παρουσιάζοντας συναυλία - αφιέρωμα στο οπερατικό έργο του. 

Οι καταξιωμένοι μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Βασιλική Καραγιάννη, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, Άρτεμις Μπόγρη, Μίνα Πολυχρόνου, Τζούλια Σουγλάκου, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Δημήτρης Κασιούμης, Δημήτρης Πακσόγλου, Δημήτρης Πλατανιάς, Διονύσης Σούρμπης και Βαγγέλης Χατζησίμος θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα των έργων: Το δαχτυλίδι της μάνας, Ο Πρωτομάστορας, Τα ξωτικά νερά, Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος, Ανατολή.

Ο συνθέτης Μανώλης Καλομοίρης (1883-1962), Σαμιακής καταγωγής, γεννήθηκε στη Σμύρνη, όπου και έλαβε τα πρώτα μαθήματα μουσικής, τα οποία συνέχισε στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε στο Ωδείο της Βιέννης πιάνο, θεωρητικά και σύνθεση. 

Θεωρείται ο θεμελιωτής της Εθνικής Μουσικής Σχολής στην Ελλάδα. Άντλησε την έμπνευσή του από την ελληνική παράδοση και το ελληνικό τραγούδι καθώς και από την ποίηση και τη λογοτεχνία της εποχής του. Συνέθεσε πάνω από 220 έργα, ανάμεσά τους πέντε όπερες, τρεις συμφωνίες, συμφωνικά ποιήματα, ένα κοντσέρτο για πιάνο, ένα «κοντσερτάκι» για βιολί, κύκλους τραγουδιών για φωνή και ορχήστρα και για φωνή και πιάνο, έργα για πιάνο, μουσική δωματίου, χορωδιακά, καθώς και έργα για παιδιά (χορωδιακά, έργα για πιάνο). Οι όπερες του έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένα από την Εθνική Λυρική Σκηνή.