Μποέμ Μποέμ
Μποέμ
Καλλιτεχνική Περίοδος 2011/12 - Τζάκομο Πουτσίνι
Μάρτιος 2012
Δημιουργική Ομάδα

ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ
Ισίδωρος Σιδέρης

ΣΚΗΝΙΚΆ - ΚΟΣΤΟΎΜΙΑ
Γιάννης Κατρανίτσας

ΜΟΥΣΙΚΉ ΔΙΔΑΣΚΑΛΊΑ & ΣΥΝΟΔΕΊΑ ΠΑΡΆΣΤΑΣΗΣ
Φρίξος Μόρτζος

ΧΟΡΟΓΡΆΦΟΣ
Διονύσης Τσαφταρίδης

ΦΩΤΙΣΜΟΊ
Νίκος Εργαζάκης

Πρωταγωνιστές Παράστασης


ΡΟΝΤΌΛΦΟ
Γιάννης Χριστόπουλος (21/3) 
Ζαχαρίας Τσούμος (27 & 29/3)

ΜΙΜΉ
Έλενα Κελεσίδη

ΜΑΡΤΣΈΛΛΟ
Χάρης Ανδριανός (21 & 27 /3)
Χρήστος Λάζος (29/3)

ΜΟΥΖΈΤΑ
Μαρία Κόκκα

ΣΩΝΆΡ
Ζαφείρης Κουτελιέρης

ΚΟΛΛΊΝΕ
Κώστας Ντότσικας

ΑΛΤΣΙΝΤΌΡΟ
Χρήστος Αμβράζης

ΈΡΩΤΑΣ – ΘΆΝΑΤΟΣ
Διονύσης Τσαφταρίδης

Όπερα της βαλίτσας

Μποέμ

Τζάκομο Πουτσίνι

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012
21, 27 Μαρτίου 2012
"Τεχνόπολις" Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι
(αίθουσα Άγγελος Σικελιανός, κτίριο Δ4)
Ώρα έναρξης: 20.00 | clock
Είσοδος ελεύθερη

 Αποκλειστικός Δωρητής

ΙΣΝ LOGO

Η δεύτερη παραγωγή της «Όπερας της Βαλίτσας» είναι η θρυλική όπερα Μποέμ του Τζάκομο Πουτσίνι. Η Μποέμ θα ξεκινήσει το ταξίδι της από την «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα «Άγγελος Σικελιανός», Κτίριο («Δ4»), Πειραιώς 100, Γκάζι), στις 21 Μαρτίου. Η υπόθεση αφορά τον έρωτα ανάμεσα στον ποιητή Ροντόλφο και στη ράφτρα Μιμή, από τη στιγμή που συναντιούνται έως το θάνατο της κοπέλας από φυματίωση.

Η «Όπερα της Βαλίτσας» εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πολιτιστικές δράσεις στην Αθήνα» που οργανώνει η Εθνική Λυρική σκηνή με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Το πρόγραμμα «Όπερα της Βαλίτσας» παρουσιάζει διάσημες όπερες, με μια διαφορετική ματιά σε χώρους απρόσμενους. Η «Όπερα της Βαλίτσας» είναι ευέλικτη, δεν κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα και ταξιδεύει την τέχνη της όπερας σε ένα ευρύτερο κοινό. Σε χώρους μη αναμενόμενους, όπως πνευματικά κέντρα και μουσεία, δημοφιλείς όπερες ξεδιπλώνουν τον μύθο τους, με ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και με σκηνικά που μπορούν να χωρέσουν... σε μια βαλίτσα.

Με τους εξαιρετικούς τραγουδιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η «Όπερα της Βαλίτσας», βγαίνει εκτός του θεάτρου Ολύμπια και ταξιδεύει στις γειτονιές της Αθήνας με στόχο να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό.

Πρωταγωνιστεί η Έλενα Κελεσίδου, η οποία έχει ερμηνεύσει τον ρόλο της Μιμής, με μεγάλη επιτυχία, στην Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, στην όπερα του Παρισιού, της Βιέννης, του Βερολίνου και σε άλλα διάσημα λυρικά θέατρα του εξωτερικού.

Ο Σκηνοθέτης της παράστασης, Ισίδωρος Σιδέρης σημειώνει:
Η «Όπερα της Βαλίτσας» παρουσιάζει την Μποέμ σαν μια εναλλακτική πρόταση, σε μια ευέλικτη συμπυκνωμένη παράσταση. Δεν θέλει να ανταγωνιστεί την κεντρική σκηνή της ΕΛΣ, αλλά με απλά μέσα, με την δύναμη της μουσικής και των ερμηνευτών μας, στοχεύει να πλησιάσει ένα καινούργιο κοινό και να πάει σε κάθε γειτονιά της Αθήνας. Σαν περιοδεύων θίασος οι τραγουδιστές ανεβαίνουν με τις Βαλίτσες τους στη σκηνή και δημιουργούν τον σκηνικό χώρο όπου θα παρουσιάσουν την ζωή των μποέμ. Κεντρικό θέμα του έργου είναι τα νιάτα. Μετά το χαρούμενο ξεκίνημα του έργου η παγωνιά ελλοχεύει παντού. Το ρίγος της παγωνιάς και του θανάτου διατρέχει όλα τα επεισόδια μέχρι να ακινητοποιηθεί στο άψυχο σώμα της Μιμής.
Μόνη ελπίδα η άνοιξη που, όμως, κάποιοι δεν θα την προλάβουν.. Η ιστορία ξεκινά παραμονή Χριστουγέννων με την γέννηση ενός έρωτα και τελειώνει με τον θάνατο του έρωτα. Ο Έρως – Θάνατος, που στην παράσταση μας προσωποποιείται, σαν ένας άλλος μποέμ κυκλοφορεί ανάμεσα τους, ορατός από τη Μιμή, αλλά αόρατος για τους άλλους. Είναι ένας κίνδυνος υπαρκτός τον οποίο αγνοούν. Η παρουσία Του είναι καταλυτική για την παράσταση, αφού συμμετέχει ως θιασάρχης-σκηνοθέτης που προωθεί τη δράση. Στη Μποέμ οι ερωτικές καταστάσεις είναι έντονες και οι συγκρούσεις των χαρακτήρων βίαιες. Η ένταση της μουσικής βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την πυρετώδη ένταση και πυκνότητα της παράστασης. Το χιούμορ και το σασπένς αντιπαρατίθενται στο υπέροχο μελό του έργου και της μουσικής, δημιουργώντας μια σύγχρονη και άμεση παράσταση σε απόσταση αναπνοής από το κοινό.
Διονύσης Τσαφταρίδης