Συνάντηση Θιάσων Μουσικού Θεάτρου της Περιφέρειας Συνάντηση Θιάσων Μουσικού Θεάτρου της Περιφέρειας
Εναλλακτική Σκηνή
Συνάντηση Θιάσων Μουσικού Θεάτρου της Περιφέρειας
Ιούλιος 2017
Εναλλακτική Σκηνή
Events

Συνάντηση Θιάσων Μουσικού Θεάτρου της Περιφέρειας

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
22, 23 Ιουλίου 2017
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Συνάντηση φορέων και εργαστήρια

Είσοδος ελεύθερη για όλες τις παραστάσεις

Ιδρυτικός δωρητής Εναλλακτικής ΣκηνήςΙΣΝ LOGO 

Η οργάνωση της ελληνικής καλλιτεχνικής ζωής είναι σαφέστατα συγκεντρωτική και ξεκινάει από την πρωτεύουσα προς την Περιφέρεια της χώρας. Ωστόσο, εκατοντάδες φορείς και ομάδες της Περιφέρειας παράγουν κάθε χρόνο ενδιαφέρον καλλιτεχνικό έργο, παλεύοντας με την έλλειψη ενδιαφέροντος, που είναι απόρροια της έλλειψης χρηματοδότησης, αλλά και της έλλειψης επαρκούς προβολής του έργου τους. Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, θέλοντας να έρθει σε άμεση επαφή με ομάδες της Περιφέρειας που δραστηριοποιούνται στο πεδίο του μουσικού θεάτρου, εγκαινιάζει έναν κύκλο κοινών δράσεων με φορείς της περιφέρειας που έχουν ως στόχο: 1. Την επαφή της Εναλλακτικής Σκηνής με φορείς της περιφέρειας, 2. Την επαφή των φορέων της περιφέρειας μεταξύ τους και 3. Την πραγματοποίηση βιωματικών εργαστηρίων στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ με τη συμμετοχή των επιλεγμένων φορέων για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μελών τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ομάδες όπου συνυπάρχουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες.

Πρόγραμμα Συνάντησης Θιάσων Μουσικού Θεάτρου της Περιφέρειας

Σάββατο 22/7
20:30 Παρουσίαση ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Σε συνεργασία με τα Μουσικά Γυμνάσια Σιάτιστας και Πτολεμαΐδας

Κυριακή 23/7
19:00 Παρουσίαση Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου - Κέρκυρα
20:00 Παρουσίαση Ομάδας «Αντίβαρο» - Ρέθυμνο
21:00 Παρουσίαση Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου (Σ.Μου.Θ.) & Ομάδας Un-Label - Λάρισα

1) ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

Και άλλαξε το δέρμα της η γη

Καλλιτεχνική Διεύθυνση/Υπεύθυνη Ομάδας Νέων: Ελένη Δημοπούλου
Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου
Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Ευτυχιάδου
Μουσική: Ορέστης Γούμενος
Σκηνικά-κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ
Κίνηση-χορογραφίες: Τάσος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Richard Antony
Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βαλταδώρος, Δημήτρης Ζαχαράκης
Συνεργασία στην έρευνα: Ομάδα «Κρατήρας»
Βοηθός σκηνοθέτη : Σοφία Αντωνίου
Φωτογραφίες: Σάκης Αναστασόπουλος

Παίζουν: Κατιάννα Γκαραβέλλα, Ευαγγελία Ζαγκοντίνου, Μαίρη Ζαχαράκη, Ασπασία Καραγιάννη, Δέσποινα Καραγιάννη, Γιάννης Κουτσοσίμος, Κωνσταντίνος Κράλλιας, Σοφία Κύρινα, Κωνσταντίνα Ματιάκη, Ηλίας Μόσχογλου, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Έλενα Μπούρου, Άγγελος Νίτσας, Θεοδώρα Τσεγγενέ, Μαρία Χελά, Χρυσοβαλάντω Χριστοφορίδου.

Μουσικοί: Νίκος Βαλταδώρος - τρομπέτα, Νίκος Ίτσκος - τρομπέτα, Φώτης Τύπας - τρομπέτα, Χριστόδουλος Αναγνωστόπουλος - κόρνο, Δημήτρης Ζαχαράκης - κρουστά, Γιώργος Μαδίκας - κρουστά, Βιβή Τζούκα - πιάνο.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η Ομάδα Νέων του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με την καθοδήγηση έμπειρων καλλιτεχνών, ερευνά, συλλέγει ιστορίες, γράφει κείμενα για το πιο σημαντικό στοιχείο ταυτότητας του τόπου: την ενέργεια. Δεκαέξι έφηβοι αποτυπώνουν στο χαρτί την εμπειρία μιας ξενάγησης σε ένα εγκαταλειμμένο χωριό ή σε ένα ορυχείο και καταγράφουν δημιουργικά συνομιλίες με ανθρώπους της περιοχής, «φωτογραφίζουν» τον τόπο τους. Τα κείμενα προκύπτουν μέσα από δημιουργικές ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς και αποτελούν το πρωτότυπο υλικό για τη σύνθεση του τελικού κειμένου της παράστασης. Σε αυτό, η ιδέα της γης που μεταβάλλεται διαρκώς συνδέεται με τις αλλαγές στο σώμα ενός εφήβου. Για την έρευνα στο συγκεκριμένο πρότζεκτ το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης συνεργάζεται με την ομάδα αρχαιολόγων, μουσειολόγων και ξεναγών «Κρατήρας».

Η παράσταση είναι το αποτέλεσμα ενός πολύμηνου εκπαιδευτικού προγράμματος, μια συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ.

2) Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου - Κέρκυρα

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα θα παρουσιάσει μια βραδιά όπερας από φοιτητές και απόφοιτους του τμήματος.

Υπεύθυνη τομέα μονωδίας: Ρόζα Πουλημένου

3) Ομάδας «Αντίβαρο» - Ρέθυμνο

Η Πανωραία του Νάσου Βαγενά

Μουσική: Στέλιος Ζουμαδάκης
Σκηνοθεσία, φωτισμοί: Μανώλης Σειραγάκης
Σκηνικό, κοστούμια: Κάλη Καραδάκη
Συμμετέχουν: Βιβή Χατζηκωτούλα, Στέλλα Σειραγάκη, Γιάννης Χατζηβασιλείου, Μιχάλης Καραμπάς

Λίγα λόγια για το έργο

Η Ομάδα Αντίβαρο παρουσιάζει για όλα τα έργα που ανεβάζει νέα πρωτότυπη μουσική γραμμένη ειδικά για το ύφος και την ατμόσφαιρα κάθε νέας παράστασης που ανεβάζει και να την εκτελεί κατά κανόνα ζωντανά. Η επιλογή της Πανωραίας του Νάσου Βαγενά θεωρείται ιδιαίτερα εύστοχη. Η ποιητική συλλογή του βραβευμένου ποιητή και πανεπιστημιακού δασκάλου δραματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από το Αντίβαρο και αποτέλεσε την τελευταία παράσταση του φετινού ομώνυμου φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο αμέσως μετά το καρναβάλι. Ο ποιητής προσκλήθηκε στο Ρέθυμνο, είδε την παράσταση και έγραψε ειδικά για το Αντίβαρο ακόμα δυο ποιήματα που δεν περιλαμβάνονται στην συλλογή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Ο Νάσος Βαγενάς που φέτος τιμήθηκε από το περιοδικό Αναγνώστης για την προσφορά του στα νεοελληνικά γράμματα έχει δώσει στην Πανωραία έντονο βιωματικό αυτοβιογραφικό χαρακτήρα. Ο Δραμινός ποιητής μιλάει για την ποιητική σοφία των απλών ανθρώπων με αφορμή τη θεία του με την οποία έζησε τα παιδικά του χρόνια. Έτσι αναβιώνει τη Δράμα και την Ελλάδα της δεκαετίας του 1950 αλλά και τη ζωή μιας βαθιά φιλοσοφημένης γυναίκας σε σχέση με τους γύρω της, την πραγματικότητα, τα γεγονότα και τους ανθρώπους. Η φιλοσοφική αυτή διάθεση οφείλει πολλά στις απάνθρωπες συνθήκες που γνώρισαν οι άνθρωποι της περιόδου των δυο συνεχόμενων πολέμων, δεν πρέπει ωστόσο να υποτιμηθεί εδώ ο ρόλος της προσωπικότητας.

4) Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου (Σ.Μου.Θ.) & Ομάδας Un-Label - Λάρισα

Κείμενο & Σκηνοθεσία: Κώστας Λαμπρούλης
Μουσική: Χρήστος Κτιστάκης
Χορογράφος: Δέσποινα Μπουνίτση
Σκηνικά & Κοστούμια: Δήμητρα Εξάρχου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Μακρίδου
Συμμετέχουν: Ανδρομάχη Μακρίδου, Δέσποινα Μπουνίτση, Αλεξάνδρα Φραντζολά, Αλεξάνδρα Γραβάνη, Αλεξάνδρα Λαζάρου, Περικλής Χαταλής, Νατάσα Χατζηδάκη, Όλια Σαριμπαλίδου, Μαρία Καπρίνη, Μαρία Χαρούλη, Εβίκτα Καλαντζή, Κατερίνα Κατσιάνα, Ελένη Κυρατζή, Θανάσης Γκόγκας, Μαρία Σαλιμπούχου
Μουσικοί: Χρήστος Κτιστάκης, Βασίλης Παπανδρεόπουλος, Νίκος Νικολαΐδης
Παρουσίαση Σ.Μου.Θ.

Αλήθεια

Η Αλήθεια, η δέκατη τρίτη θεά που μυστηριωδώς είχε εξαφανιστεί εδώ και αιώνες, ανακαλύπτεται φυλακισμένη σε ένα σπήλαιο και οδηγείται στο ιερό της Ακρόπολης. Ποιος όμως χαίρεται πραγματικά για την επιστροφή της και ποιος θα τολμήσει τελικά να την αντικρίσει; Η «Αλήθεια» είναι μια πρωτότυπη, υπό διαμόρφωση παράσταση του Σ.Μου.Θ. (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου), που αναπτύσσεται με μορφή Αριστοφανικής κωμωδίας και επιδιώκει να συνδυάσει όλα τα εκφραστικά εργαλεία του σύγχρονου μουσικού θεάτρου.

Παρουσίαση Un-Label
H ομάδα Un-Label, τα τελευταία δύο χρόνια ταξίδεψε στη Γερμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα, συνάντησε και εκπαίδευσε τουλάχιστον 100 νέους καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρίες, δημιούργησε την πρωτότυπη παράσταση “L: Do I Need Labels to love?” που παρουσιάστηκε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και κατέγραψε την εμπειρία του σε βίντεο που παρουσιάζονται με σχολιασμό από τη συντονίστρια του έργου Lisette Reuter και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Κώστα Λαμπρούλη.