Ανέστης Λογοθέτης, Expansion Ανέστης Λογοθέτης, Expansion
Εναλλακτική Σκηνή
Ανέστης Λογοθέτης, Expansion
Καλλιτεχνική Περίοδος 2016/17 - Ημέρες Μουσικού Θεάτρου
Ιούλιος 2017
Δημιουργική Ομάδα

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Βασίλης Νούλας

ΣΚΗΝΙΚΑ - ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Κώστας Τζημούλης

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Ελευθερία Ντεκώ

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Ερμηνεύει το dissonArt ensemble

ΦΛΑΟΥΤΟ
Γιάννης Aνισέγκος,

ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ
Αλέξανδρος Σταυρίδης,

ΠΙΑΝΟ
Λενιώ Λιάτσου,

ΒΙΟΛΙ
Θοδωρής Πατσαλίδης,

ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΟ
Βασίλης Σαΐτης,

ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ
Γιάννης Χατζής,

Εναλλακτική Σκηνή
Φεστιβάλ

Ανέστης Λογοθέτης, Expansion

Ημέρες Μουσικού Θεάτρου

Dispersion, Parallaxe, Mantratellurium, Kybernetikon, Expansion - Kontraction

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
4, 5 Ιουλίου 2017
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.30 | clock

Τιμές εισιτηρίων δοκιμαστικής περιόδου: 12€, 15€ / Φοιτητικό, παιδικό: 8€

Ιδρυτικός δωρητής Εναλλακτικής ΣκηνήςΙΣΝ LOGO

Ένα πρόγραμμα με έργα μουσικού θεάτρου του πρωτοπόρου Έλληνα σύνθετη της διασποράς, Ανέστη Λογοθέτη, ο οποίος σφράγισε με το έργο του διαφορετικές κατευθύνσεις της μουσικοθεατρικής γλώσσας. Ο Λογοθέτης εξερεύνησε με το ιδίωμά του, τα εκφραστικά όρια του μουσικού θεάτρου, ιδιαίτερα κατά τη γόνιμη δεκαετία του 1970.
Τα επιλεγμένα έργα του Λογοθέτη ερμηνεύονται από το σύνολο σύγχρονης μουσικής dissonArt, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει, ο γνωστός για τις πειραματικές του παραστάσεις, σκηνοθέτης, Βασίλης Νούλας.
Ο σκηνοθέτης, αναφέρει: "Η αναφορά του Λογοθέτη σε επιστημονικά φαινόμενα και σε όρους όπως ο διασκεδασμός [dispersion], η παράλλαξη [parallaxe], η διαστολή-συστολή [expansion-kontraction] παραπέμπουν ίσως στον κοσμογονικό χαρακτήρα της μουσικής, και στοχεύουν σε μια επέκταση-διεύρυνση της ακουστικής (και οπτικής) εμπειρίας. Ωστόσο, για μας, η κίνηση είναι πάντοτε διττή: μπορεί να μιλάμε για την αφηρημένη μουσική των άστρων, για την αναζήτηση καθαρών σχημάτων και τροχιών, όμως δεν παύει να είμαστε εμείς, εδώ, μπροστά σας, μια παρέα ανθρώπων, με καθημερινά ρούχα, με μουσικά όργανα και παρτιτούρες τυπωμένες σε φτηνό χαρτί, και καρέκλες που τρίζουν, μετακινούμενες προκειμένου να βρουν τη σωστή κάθε φορά θέση, πάνω στο ξύλινο πάτωμα της Εναλλακτικής Σκηνής. Μια διαρκής ταλάντωση ανάμεσα στον αφηρημένο κόσμο των ιδεατών μορφών και στην απτή, άμορφη πραγματικότητα. Αυτή η διπλή κίνηση μας κρατάει σε ενάργεια και συχνά, λόγω της αμφισημίας της, μας προκαλεί γέλιο".

Θα παρουσιαστούν, κατά σειρά, τα έργα:
Dispersion (1964)
Parallaxe (1960)
Mantratellurium (1970)
Kybernetikon (1971)
Expansion - Kontraction (1960)

*Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φεστιβάλ Ημέρες Μουσικού Θεάτρου (4 Ιουνίου - 11 Ιουλίου 2017).

Το μουσικό θέατρο αποτελεί μία από τις πιο παρεξηγημένες και παραμελημένες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης στη χώρα μας. Εντούτοις, παλιότερα υπήρξε για δεκαετίες, κυρίως στην ελαφρά του εκδοχή, μία σταθερά της πολιτιστικής ζωής και δημιουργίας. Η θεματική της φετινής διοργάνωσης των «Ημερών Μουσικού Θεάτρου» είναι η ελληνική μουσικοθεατρική πρωτοπορία των δεκαετιών 1960-1980. Στόχος η ανάδειξη του εν πολλοίς ξεχασμένου αυτού πολιτιστικού αποθέματος, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με τον πυρήνα των ενδιαφερόντων της Εναλλακτικής Σκηνής.

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας