Γιώργος Κουμεντάκης, Έσσεται ήμαρ... Γιώργος Κουμεντάκης, Έσσεται ήμαρ...
Εναλλακτική Σκηνή
Γιώργος Κουμεντάκης, Έσσεται ήμαρ...
Καλλιτεχνική Περίοδος 2016/17 - Ημέρες Μουσικού Θεάτρου
Ιούνιος 2017
Δημιουργική Ομάδα

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Ζωή Τσόκανου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Έκτορας Λυγίζος

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Πέτρος Τουλούδης

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Ελευθερία Ντεκώ

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Ερμηνεύουν

ΤΥΦΛΟΣ ΑΟΙΔΟΣ
Διονύσης Σούρμπης

ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ
Μυρσίνη Μαργαρίτη

Εναλλακτική Σκηνή
Φεστιβάλ

Γιώργος Κουμεντάκης, Έσσεται ήμαρ...

Ημέρες Μουσικού Θεάτρου

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
18 Ιουνίου 2017
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρες παραστάσεων: 19.00 | clock και 23.00 | clock

Ιδρυτικός δωρητής Εναλλακτικής ΣκηνήςΙΣΝ LOGOΤο έργο Έσσεται ήμαρ... του Γιώργου Κουμεντάκη σταχυολογεί το στιχουργικό υλικό του από τα δύο έπη του Ομήρου και ακολουθεί τη δομή της αναγεννησιακής όπερας. Γράφτηκε το 1986, ύστερα από παραγγελία του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, και παρουσιάστηκε στο Ηράκλειο, το Όσλο και το Βερολίνο.
Στην παρτιτούρα, ως υπότιτλος, σημειώνεται: «μίμησις πράξεως σε επτά επεισόδια». Διαδοχικές εικόνες, μουσικά συνεχόμενες αλλά με χαλαρή δραματουργική σύνδεση, ξετυλίγουν στιγμές από τη ζωή ενός προσώπου. Ο μύθος μάς μεταφέρει στις τελευταίες μέρες της Τροίας αντιπαραθέτοντας την αινιγματική μορφή της Ελένης σε έναν ανδρικό κόσμο πόλεμου, θανάτου κι επικείμενης καταστροφής. Το κεντρικό επεισόδιο αντλείται από τη Ραψωδία Δ' της Ιλιάδας• ο Μενέλαος και η Ελένη διηγούνται τη σκηνή στον Τηλέμαχο για να εξάρουν την ευφυΐα του πάτερα του: όταν ο Δούρειος Ίππος μπήκε στην Τροία μόνο η Ελένη αντιλήφθηκε το τέχνασμα των Αχαιών. Οδηγημένη, ίσως, από κάποιο δαίμονα, άρχισε να φέρνει γύρους το ξύλινο άλογο και να καλεί τους κλεισμένους μέσα Αχαιούς μιμούμενη τις φωνές των γυναικών τους. Οι ήρωες ξεγελασμένοι παραλίγο να προδοθούν, τους έσωσε όμως η ψυχραιμία του Οδυσσέα.
Το Ergon ensemble διευθύνει, στο νέο ανέβασμα του έργου, η Ζωή Τσόκανου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο γνωστός για τις ιδιοσυγκρασιακές δημιουργίες του στο θέατρο και τον κινηματογράφο, Έκτορας Λυγίζος, ο οποίος σημειώνει: "Ένα έργο που στην αρχή σε κάνει να πιστεύεις πως έχεις προσγειωθεί στο σύμπαν του μπαρόκ, αλλά που αφήνει σιγά-σιγά να ακουστούν αντίλαλοι του μέλους και της ψαλμωδίας, και τελικά να ξεπηδήσουν κραυγές από αρχαίες τελετές. Κάπου εκεί ανάμεσα πήρα το θάρρος να αφήσω να ακουστεί γυμνός ο ήχος της ανθρώπινης ομιλίας. Γιατί κάποτε ομιλία και τραγούδι ήταν το ίδιο πράγμα".
Την εικαστική εγκατάσταση στο χώρο της Εναλλακτικής Σκηνής θα πραγματοποιήσει ο Πέτρος Τουλούδης.

Στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που θα αρχίσουν να διανέμονται 60 λεπτά πριν από την έναρξη της παράστασης εντός του λόμπι της ΕΛΣ.

*Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φεστιβάλ Ημέρες Μουσικού Θεάτρου (4 Ιουνίου - 11 Ιουλίου 2017).

Το μουσικό θέατρο αποτελεί μία από τις πιο παρεξηγημένες και παραμελημένες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης στη χώρα μας. Εντούτοις, παλιότερα υπήρξε για δεκαετίες, κυρίως στην ελαφρά του εκδοχή, μία σταθερά της πολιτιστικής ζωής και δημιουργίας. Η θεματική της φετινής διοργάνωσης των «Ημερών Μουσικού Θεάτρου» είναι η ελληνική μουσικοθεατρική πρωτοπορία των δεκαετιών 1960-1980. Στόχος η ανάδειξη του εν πολλοίς ξεχασμένου αυτού πολιτιστικού αποθέματος, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με τον πυρήνα των ενδιαφερόντων της Εναλλακτικής Σκηνής.

Video

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας