Μωρίς Ραβέλ Το παιδί και τα μάγια (απόσπασμα) Μωρίς Ραβέλ Το παιδί και τα μάγια (απόσπασμα)
Θέατρο Απόλλων, Ερμούπολη Σύρος
Μωρίς Ραβέλ Το παιδί και τα μάγια (απόσπασμα)
Σεπτέμβριος 2016
Δημιουργική Ομάδα

ANIMATION
Ειρήνη Βιανέλλη

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Αγγέλα Σαρόγλου

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Γιάννης Κατρανίτσας

ΠΙΑΝΟ
Σοφία Ταμβακοπούλου

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Ερμηνεύουν οι Μονωδοί (κατά σειρά εμφάνισης)

ΤΟ ΠΑΙΔΙ
Θεοδώρα Μπάκα

ΜΗΤΕΡΑ, ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΦΛΙΤΖΑΝΑΚΙ, ΝΟΥΜΕΡΑ
Ελένη Βουδουράκη

ΤΣΑΓΕΡΟ, ΓΕΡΟΣ
Νίκος Στεφάνου 

ΦΩΤΙΑ
Βασιλική Καραγιάννη

Θέατρο Απόλλων, Ερμούπολη Σύρος
Καλλιτεχνικές Δράσεις

Μωρίς Ραβέλ Το παιδί και τα μάγια (απόσπασμα)

Σύμπραξη παράστασης όπερας και ταινίας animation
Συμπαραγωγή ΕΛΣ - Φεστιβάλ Animasyros

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
22 Σεπτεμβρίου 2016
Θέατρο Απόλλων, Ερμούπολη Σύρος
Ώρα έναρξης 21.00 | clock
Είσοδος ελεύθερη

Πριν ένα χρόνο στην πρώτη τους συνεργασία, το φεστιβάλ Animasyros και η Εθνική Λυρική Σκηνή «πάντρεψαν» με μεγάλη επιτυχία δύο μορφές τέχνης που σε πρώτο άκουσμα μοιάζουν αταίριαστες -το λυρικό θέατρο και το animation- παρουσιάζοντας μια διαφορετική «ανάγνωση» αποσπασμάτων της οπερέτας του Γιόχαν Στράους Η Νυχτερίδα.

Φέτος, το εγχείρημα αυτό διευρύνεται μέσα από μια προγραμματική πλέον συνεργασία, η οποία φιλοδοξεί να καταλήξει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου έργου animated opera, που θα παρουσιαστεί προσεχώς στην πλήρη του μορφή, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Το πρώτο δείγμα της νέας work in progress σύμπραξης των δυο φορέων βασίζεται σε αποσπάσματα της όπερας του Μωρίς Ραβέλ, Το παιδί και τα μάγια. Πρόκειται για ένα έργο που τοποθετεί επί σκηνής μορφές της παιδικής φαντασίας, και θα κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης, εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα του Animasyros 9.0.

Σε ένα παιδικό δωμάτιο -ένα εργαστήριο της φαντασίας-, εξελίσσεται η «λυρική φαντασία» που έπλασαν δύο εξέχουσες μορφές της γαλλικής τέχνης του 20ού αιώνα, ο συνθέτης Μωρίς Ραβέλ και η ποιήτρια Κολέτ. Η τελευταία, θέλησε να συνθέσει ένα έργο χωρίς ιδιαίτερη υπόθεση, που θα έβλεπε τη ζωή μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, μια φαντασμαγορία από την σκοπιά της παιδικής απλότητας. Πήρε επτά χρόνια στον Ραβέλ να ολοκληρώσει τη σύνθεση της μουσικής, καθώς η παραγγελία ήρθε τη στιγμή που υπηρετούσε τη θητεία του στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πρεμιέρα δόθηκε τελικά στην Όπερα του Μόντε Κάρλο το 1925, σε μια παράσταση που χορογράφησε ο σπουδαίος Ζορζ Μπαλανσίν. Έκτοτε το έργο παρουσιάστηκε στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, μεταξύ των οποίων και στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 1980.