Η Λυρική στη Mεγάλη Οθόνη / Τραβιάτα Η Λυρική στη Mεγάλη Οθόνη / Τραβιάτα
Σε 22 Πόλεις της Ελλάδας
Η Λυρική στη Mεγάλη Οθόνη / Τραβιάτα
Καλλιτεχνική Περίοδος 2016/17 - Τζουζέππε Βέρντι
Νοέμβριος 2016
Δημιουργική Ομάδα

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Ηλίας Βουδούρης

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ - ΣΚΗΝΙΚΑ - ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ - ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Νίκος Σ. Πετρόπουλος

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ
Πέτρος Γάλλιας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΟΡΩΔΙΑΣ
Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΒΑΛΕΡΥ
Mυρτώ Παπαθανασίου

ΦΛΟΡΑ ΜΠΕΡΒΟΥΑ
Αγγελική Καθαρίου

ΑΝΝΙΝΑ
Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη

ΑΛΦΡΕΝΤΟ ΖΕΡΜΟΝ
Αντώνης Κορωναίος

ΤΖΟΡΤΖΙΟ ΖΕΡΜΟΝ
Δημήτρης Πλατανιάς

ΓΚΑΣΤΟΝΕ
Άλεξ Τσιλογιάννης

ΒΑΡΟΝΟΣ ΝΤΟΥΦΟΛ
Κώστας Ντότσικας

ΜΑΡΚΗΣΙΟΣ ΤΟΥ ΟΜΠΙΝΥ
Νικόλαος Καραγκιαούρης

ΔΟΚΤΩΡ ΓΚΡΑΝΒΙΛ
Διονύσης Τσαντίνης

ΤΖΟΥΖΕΠΠΕ
Θανάσης Ευαγγέλου

ΜΑΝΤΑΤΟΦΟΡΟΣ / ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ
Θεόδωρος Μωραΐτης

 

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μέλη του Μπαλέτου της ΕΛΣ.

Σε 22 Πόλεις της Ελλάδας
Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη

Η Λυρική στη Mεγάλη Οθόνη / Τραβιάτα

Τζουζέππε Βέρντι

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016
26 Νοεμβρίου 2016

Κινηματογράφοι / Πολιτιστικά Κέντρα σε πόλεις της Ελλάδας
Ώρα έναρξης: 20.00
Είσοδος ελεύθερη

Κινηματογραφικές προβολές παραστάσεων της ΕΛΣ σε 13 πόλεις της Ελλάδας:

Αίγιο - Δημοτικός Κινηματογράφος «Απόλλων»
Βέροια - Κινηματοθέατρο «Σταρ»
Ηράκλειο - Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο («Μικρό Θέατρο»)
Ιωάννινα - Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημήτρης Χατζής»
Κως - Κινηματοθέατρο «Ορφέας»
Μεσολόγγι - Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
Πρέβεζα - Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας «Όαση»
Σέρρες - Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια»
Σύρος - Θέατρο «Απόλλων»
Τρίκαλα - Πολυχώρος Τέχνης & Πολιτισμού «Μύλος Ματσόπουλου»
Τρίπολη - Μαλλιαροπούλειο Θέατρο
Φλώρινα - Πολιτιστικό Κέντρο (αίθουσα «Θεόδωρος Αγγελόπουλος»)
Χίος - «Ομήρειο» Πνευματικό Κέντρο

Με τη δημοφιλέστατη Τραβιάτα του Τζουζέππε Βέρντι ξεκινά το νέο πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολλων παραστάσεων της ΕΛΣ, με τίτλο "Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη", στις 26 Νοεμβρίου 2016 σε 13 πόλεις της περιφέρειας.

Πρόκειται για ένα νέο φιλόδοξο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που στόχο έχει να ταξιδέψει την λυρική τέχνη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μέσω των κινηματογραφικών προβολών παραστάσεων όπερας, οπερέτας και μπαλέτου. Για την πραγματοποίηση του εν λόγω προγράμματος, η ΕΛΣ δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακής καταγραφής των παραστάσεων της, με χρηματοδότηση από το ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» ΕΣΠΑ 2007-2013, με τίτλο: «Virtual Πρεμιέρες Όπερας στην Ελληνική Περιφέρεια και στο διαδίκτυο & Ενημέρωση για το έργο και τις δραστηριότητες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μέσω σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ, κ. Μύρων Μιχαηλίδης, σημειώνει: "Με μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια εγκαινιάζουμε ένα νέο άνοιγμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ελληνικό κοινό, μέσα από το πρόγραμμα προβολής παραστάσεων «Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη». Στόχος της ΕΛΣ είναι να γίνεται ολοένα και πιο εξωστρεφής και προσιτή σε όλους, ξεπερνώντας οποιαδήποτε κοινωνικά, ηλικιακά, και τώρα γεωγραφικά εμπόδια. Συνεπώς, το νέο αυτό πρόγραμμα παραστάσεων, μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, συμβάλλει όχι μόνο στην προβολή του έργου της ΕΛΣ και των καλλιτεχνών της, αλλά κυρίως στην πλήρωση του θεμελιώδους ρόλου της τέχνης: να ταξιδέψει, να μεταδώσει, και να μεταδοθεί. Στις 26 Νοεμβρίου, η Τραβιάτα του Βέρντι θα προβληθεί σε δεκατρείς πόλεις της χώρας μας. Ευελπιστούμε ότι θα σηματοδοτήσει την αρχή ενός ακόμα ταξιδιού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με συνοδοιπόρους όλους τους φίλους της λυρικής τέχνης".

Η Τραβιάτα περιγράφει τον έρωτα μιας εταίρας με γόνο καλής οικογένειας του Παρισιού. Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει και ξανασυναντιέται λίγο πριν το θάνατο της κοπέλας. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου της όπερας. Πασίγνωστες άριες και ντουέτα ντύνουν μία από τις πιο αγαπητές ιστορίες μεγάλου έρωτα, ματαιωμένου από τις κοινωνικές συμβάσεις. Στην Τραβιάτα ο Τζουζέππε Βέρντι επιτυγχάνει ένα λεπτομερές ψυχογράφημα της ηρωίδας του. Κάθε σημείο της μουσικής της Τραβιάτας συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη της δράσης και την τραγική κατάληψη.

Η παράσταση της Τραβιάτας μαγνητοσκοπήθηκε τον Μάιο του 2015 στο Θέατρο Ολύμπια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Πρόκειται για μια παράσταση υψηλού επιπέδου, στην οποία συνέβαλαν, εκτός από την δύναμη της μουσικής του σπουδαίου έργου του Βέρντι, η κλασική σκηνοθεσία με τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια του Νίκου Πετρόπουλου, η εξαιρετική απόδοση της Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΛΣ υπό τον Ηλία Βουδούρη, καθώς και οι έξοχοι πρωταγωνιστές. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Βιολέτας η διεθνώς καταξιωμένη Ελληνίδα σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, η οποία έχει ερμηνεύσει τον ρόλο στα πέρατα του κόσμου με ιδιαίτερη επιτυχία. Μάλιστα, για την ερμηνεία της σε αυτόν τιμήθηκε το 2012 με το βραβείο «Μαρία Κάλλας» για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη στην Όπερα του Ντάλλας. Η Παπαθανασίου σημείωσε μια σπουδαία ερμηνεία φωνητικά, αλλά και υποκριτικά.
Μαζί της οι εξαιρετικοί πρωταγωνιστές της ΕΛΣ Αντώνης Κορωναίος και Δημήτρης Πλατανιάς, οι οποίοι χειροκροτήθηκαν θερμά από το κοινό για τις επιτυχημένες ερμηνείες τους. Το καστ συμπλήρωσαν νεότεροι και διακεκριμένοι Έλληνες Μονωδοί. Τη Χορωδία της ΕΛΣ, διεύθυνε ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, ενώ την χορογραφία υπέγραψε ο Πέτρος Γάλλιας.

+ ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΡΜΕΝΣΙΤΑΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Παράλληλα με την προβολή της Τραβιάτας για το κοινό, στις 13 πόλεις θα γίνουν ειδικές προβολές της παιδικής παράστασης της ΕΛΣ, Καρμενσίτας, για μαθητές σχολείων.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη παραγωγή, σε ιδέα της Α' Χορεύτριας του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρίας Κουσουνή, η οποία συνδυάζει την όπερα και το μπαλέτο και βασίζεται στην μουσική της Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ.

Οι Καρμενσίτας είναι μια παράσταση για τη χαρά τη ζωής, το σύντομο του βίου και την ανάγκη να επενδύουμε στις αξίες που μας φέρνουν κοντά: τη φιλία, την αγάπη, την αλληλεγγύη. Διαδραματίζεται ένα κυριακάτικο πρωινό σε ένα πάρκο, όπου μια παρέα παιδιών, ένα τάγμα προσκόπων και ηλικιωμένοι επισκέπτες συναντώνται και μοιράζονται τη χαρά της ζωής.

Μουσική διεύθυνση: Ραφαήλ Πυλαρινός / Χορογραφία: Μαρία Κουσουνή / Σκηνοθετική επιμέλεια: Αλέξανδρος Ευκλείδης

Με την Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής, την Παιδική Χορωδία, τους Α' Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους, το Corps de ballet και Μονωδούς της ΕΛΣ.

LOGOS plagio EE GR