LINKS LINKS
Μέγαρο Χορού, Καλαμάτα
LINKS
Καλλιτεχνική Περίοδος 2015/16 - Αντώνης Φωνιαδάκης / Γ. Σ. Μπαχ - Γ. Φ. Χαίντελ -Z. Tαρρίντ
Ιούλιος 2016
Δημιουργική Ομάδα

Νέα παραγωγή
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ
Αντώνης Φωνιαδάκης - APOTOSOMA

ΜΟΥΣΙΚΗ
Γ.Σ. Μπαχ
Γ.Φ.Χαίντελ
Ζ. Ταρρίντ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΚΗΝΙΚΩΝ
Αντώνης Φωνιαδάκης
APOTOSOMA
Σάκης Μπιρμπίλης

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ
Τάσος Σοφρονίου

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Σάκης Μπιρμπίλης

ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΗΧΟΥ
Ζυλιέν Ταρρίντ

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Selon Désir
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Μαρία Κουσουνή
Ελεάνα Ανδρεούδη
Πόπη Σακελλαροπούλου
Άννα Φράγκου
Όλγα Ζουρμπινά
Μάγδα Κούκου- Φέρρα
Μάγδα Λαγογιάννη
Ζωή Σχοινοπλοκάκη
Βίκυ Τσιρογιάννη
Αριάδνη Φιλιππάκη

ΑΝΔΡΕΣ
Βαγγέλης Μπίκος
Στέλιος Κατωπόδης
Γιάννης Μπενέτος
Μιχάλης Παππάς
Μάικλ Ντούλαν
Νίκος Μοσχής
Έλτον Ντιμρότσι
Θανάσης Σολωμός
Δημήτρης Φέρρας

Air
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Μαρία Κουσουνή
Ελεάνα Ανδρεούδη
Πόπη Σακελλαροπούλου
Άννα Φράγκου
Όλγα Ζουρμπινά
Μάγδα Κούκου- Φέρρα
Μαργαρίτα Κώστογλου
Αριάδνη Φιλιππάκη

ΑΝΔΡΕΣ
Βαγγέλης Μπίκος
Στέλιος Κατωπόδης
Γιάννης Μπενέτος
Μάικλ Ντούλαν
Έλτον Ντιμρότσι
Θανάσης Σολωμός

Links
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Μαρία Κουσουνή
Ελεάνα Ανδρεούδη
Βανέσα Κούρκουλου
Δήμητρα Λαούδη
Χριστίνα Μακρίδου
Πόπη Σακελλαροπούλου
Μήτση Στεργιανού
Άννα Φράγκου
Κλεοπάτρα Ανερούσου
Όλγα Ζουρμπινά
Ελένη Κλάδου
Κόμη Κλουκίνα
Μάγδα Κούκου- Φέρρα
Μάγδα Λαγογιάννη
Ζωή Σχοινοπλοκάκη
Βίκυ Τσιρογιάννη
Αριάδνη Φιλιππάκη
Αγγελική Βραχλιώτη
Παρασκευή Οικονόμου
Αναστασία Παττελάκη
Μαρία - Ελένη Τσόνη (Σπουδάστριες Σχολής ΕΛΣ)

ΑΝΔΡΕΣ
Ντανίλο Ζέκα
Βαγγέλης Μπίκος
Αγάπιος Αγαπιάδης
Αντώνης Κορούτης
Φώτης Διαμαντόπουλος
Στέλιος Κατωπόδης
Γιάννης Μπενέτος
Μάικλ Ντούλαν
Πέτρος Κουρουπάκης
Νίκος Μοσχής
Έλτον Ντιμρότσι
Θανάσης Σολωμός
Δημήτρης Φέρρας
Γιάννης Λάβνερ
Παύλος Μαράτος (Σπουδαστές Σχολής ΕΛΣ)

Μέγαρο Χορού, Καλαμάτα
Μπαλέτο

LINKS

Αντώνης Φωνιαδάκης / Γ. Σ. Μπαχ - Γ. Φ. Χαίντελ -Z. Tαρρίντ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016
15, 16 Ιουλίου 2016
Μέγαρο Χορού, Κεντρική Αίθουσα
Ώρα έναρξης: 22.00

H παράσταση του διεθνώς αναγνωρισμένου, νέου Διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Αντώνη Φωνιαδάκη, πάνω στη μουσική των δύο κορυφαίων συνθετών του Μπαρόκ, Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, ανοίγει το Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, μετά την τεράστια επιτυχία των παραστάσεων της Αθήνας. Η χορογραφία του LINKS, δημιουργεί ένα τοπίο όπου το φανταστικό, υποσυνείδητο και μυστικιστικό στοιχείο εναλλάσσεται και συνομιλεί με τον ωμό ρεαλισμό δημιουργώντας ένα ιδανικό "οικοσύστημα" συνάντησης των δύο μουσουργών, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι γεννήθηκαν την ίδια χρονιά -το 1685- σε κοντινές πόλεις, δεν συναντήθηκαν ποτέ όσο ζούσαν. Η μεγάλη επιτυχία του Μπαλέτου της ΕΛΣ, συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα του σημαντικότερου Φεστιβάλ Χορού της Ελλάδας.

Η παράσταση αποτελείται από τρία μέρη, το Selon Désir, το οποίο ο Φωνιαδάκης έχει πρωτοπαρουσιάσει στο Μπαλέτο της Γενεύης και τα Air και Links, τα οποία χορογράφησε ειδικά για το μπαλέτο της ΕΛΣ. Ο χορογράφος σημειώνει: "Το έργο παρουσιάζεται με τη μορφή σπονδυλωτής παράστασης. Η πρώτη χορογραφία είναι ένα κομμάτι ρεπερτορίου που είχα κάνει με το Μπαλέτο της Γενεύης, οι άλλες δύο είναι δημιουργίες για την ομάδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η μια σε πουέντ με μια γραφή πιο κλασική, γιατί ήθελα να εξερευνήσω τις δυνατότητες της ομάδας. Άρα το Links ουσιαστικά έρχεται να δεθεί και σε αυτό, στο πώς συνδέονται τα συναισθήματα από το ένα κομμάτι στο άλλο. Μιλάμε για ένα τοπίο δυσανάλογο, στο οποίο, τελικά, όλα έχουν σχέση μεταξύ τους (...) Με ενδιαφέρει αυτή η πολυμορφία, τόσο για τη βραδιά αυτή, το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάτι γραμμικό, το οποίο έχει αρχή μέση και τέλος και είναι αποσπασματικό (αλλά πάντα από πίσω με σκέψη μουσικής και συναισθήματος), όσο και για την δουλειά μου την ίδια, κάτι που μπορεί να ξαφνιάζει τους θεατές μέσα στην ίδια τη βραδιά (την παράσταση). Είναι μια καλή ευκαιρία να απενοχοποιηθώ από έναν ρόλο, που ίσως κάποιοι να νομίζουν ότι έχω. Είναι μια ευκαιρία να δείξω μια παλέτα που όλοι οι καλλιτέχνες έχουμε. Ήταν μια πρόκληση για μένα τόσο ως χορογράφο όσο και για την ομάδα, η οποία κλήθηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να υπερασπιστεί τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις από τον ίδιο χορογράφο".
O Φωνιαδάκης, εργάστηκε με τον συνθέτη και μουσικολόγο Ζυλιέν Ταρρίντ, προκειμένου να δημιουργήσουν μια σύνθεση πάνω στην μπαρόκ μουσική και τους δύο κορυφαίους εκπροσώπους της. "Η μουσική του Μπαχ και του Χαίντελ δημιουργεί από μόνη της ένα τοπίο στο χώρο, που προκαλεί ατμόσφαιρα και θεατρικότητα. Για παράδειγμα, το πρώτο μέρος της βραδιάς με τα "Κατά Ματθαίον" και "Κατά Ιωάννη Πάθη" του Μπαχ έχει κάτι πολύ πιο πομπώδες και μεγαλεπίβολο σε σχέση με το τρίτο κομμάτι που είναι πιο θλιμμένο, πιο μελαγχολικό. Η χροιά της μουσικής καταλαμβάνει τον χώρο με ένα πολύ συγκεκριμένο συναίσθημα", αναφέρει ο χορογράφος.
Αναφορικά με τον τίτλο του έργου, LINKS - σύνδεσμοι ή συνδέσεις στην ελληνική γλώσσα, ο Φωνιαδάκης αναφέρει: "Η μεγαλύτερη σύνδεση, η πιο σημαντική γέφυρα, είναι η σχέση μου και ο σύνδεσμος μου με την ομάδα. Ο αιώνιος σύνδεσμος του δημιουργού με τον ερμηνευτή. Θα έλεγα ότι η συγκεκριμένη δημιουργία είναι μια συνεχής μεταβλητή πλατφόρμα από την ώρα που δημιουργήθηκε μέχρι την ώρα της παράστασης και είναι και το είδος της κινησιολογίας, όπου τίποτα δεν είναι σταθερό, επειδή είναι μια ενέργεια που βιώνεται διαφορετικά κάθε φορά, άρα κάθε παράσταση θα είναι διαφορετική".
Στο LINKS την επιμέλεια των σκηνικών έχει ο Αντώνης Φωνιαδάκης (Apotosoma) μαζί με τον Σάκη Μπιρμπίλη. Τα κοστούμια υπογράφει ο Τάσος Σοφρονίου και τους φωτισμούς, ο Σάκης Μπιρμπίλης.

Συμμετέχουν οι Α' Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de ballet της ΕΛΣ, καθώς και Σπουδαστές της Σχολής Χορού της ΕΛΣ.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ευχαριστεί τον GEA για την ευγενή συνδρομή του ως προς τα συγγενικά δικαιώματα της μουσικής.

links

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας