H Δαιμονισμένη / Ανοιχτός χώρος του Κέντρου Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ H Δαιμονισμένη / Ανοιχτός χώρος του Κέντρου Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ
Κέντρο Επισκεπτών ΚΠΙΣΝ
H Δαιμονισμένη / Ανοιχτός χώρος του Κέντρου Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ
Καλλιτεχνική Περίοδος 2014/15 - Θεόφραστος Σακελλαρίδης
Μάιος 2015
Δημιουργική Ομάδα

ΕΡΕΥΝΑ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
Αλέξανδρος Ευκλείδης

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ, ΠΙΑΝΟ
Nίκος Βασιλείου

Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΛΟΥΛΑ
Λυδία Ζερβάνου

ΓΙΩΡΓΟΣ
Δημήτρης Ναλμπάντης

ΦΙΡΟΥΛΗΣ
Χρήστος Λάζος

ΜΕΡΛΟΥΤΣΟΣ
Κωστής Ρασιδάκης

ΞΕΝΗ
Βασιλική Πετρόγιαννη

Κέντρο Επισκεπτών ΚΠΙΣΝ
Εκδηλώσεις στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ

H Δαιμονισμένη / Ανοιχτός χώρος του Κέντρου Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ

Θεόφραστος Σακελλαρίδης

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 31 ΜΑΙΟΥ 2015
31 Μαΐου 2015

Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ

Ώρα έναρξης: 20.30 | clock

Είσοδος ελεύθερη

Αποκλειστικός Δωρητής

ΙΣΝ LOGO

Η διασκεδαστική οπερέτα Η Δαιμονισμένη (1919), του πρωτεργάτη του είδους, Θεόφραστου Σακελλαρίδη, παρουσιάζεται σχεδόν έναν αιώνα μετά τη δημιουργία της, σε μορφή συναυλίας. Ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης συνέθεσε τη Δαιμονισμένηem> σε δικό του λιμπρέτο, έναν χρόνο μετά την τεράστια επιτυχία του Βαφτιστικού. Η οπερέτα εξιστορεί τις περιπέτειες ενός προικοθήρα γόη και τα ευφάνταστα εμπόδια που βάζει η «δαιμονισμένη» από την εγκατάλειψη της φιλενάδας του Λούλα, για να εμποδίσει το γάμο συμφέροντος που εκείνος ετοιμάζει.
Το έργο ανήκει στην ιδιαίτερα γόνιμη δημιουργική περίοδο του συνθέτη:  διαδέχεται τη μεγάλη επιτυχία του em>Βαφτιστικού (1918) και προηγείται εκείνης του Αρλεκίνου (1919) και του Θέλω να δω τον Πάπα! (1920). Γραμμένη σε λιμπρέτο του ίδιου του συνθέτη (διασκευή από γαλλική φάρσα, ενδεχομένως του Alexandre Bisson), είναι μία από τις πιο διασκεδαστικές του συνθέτη, καθώς έχει ως σημείο εκκίνησης της υπόθεσης έναν από τους πιο ενδιαφέροντες γυναικείους χαρακτήρες του. Η θεατρίνα Λούλα όχι μόνο καταφέρνει να γοητεύσει όλα τα αρσενικά του έργου, αλλά επιτυγχάνει κάτι που λίγες συνάδελφοί της στο ρεπερτόριο του ελαφρού μουσικού θεάτρου κατάφεραν: να αποτρέψει έναν αστικό γάμο συμφέροντος και να κρατήσει για τον εαυτό της τον άνδρα που αγαπά.

Ως προς την αισθητική της, η Δαιμονισμένη ακολουθεί τη λογική της βιενέζικης οπερέτας, που αποτελεί το κύριο μορφολογικό πρότυπο του Σακελλαρίδη μέχρι το 1923, διανθισμένο με ορισμένες διασκεδαστικές παραφράσεις του ύφους συνθετών όπως ο Βέρντι ή ο Πουτσίνι. Το βαλς, η μαζούρκα, η πόλκα, τα couplets της παραδοσιακής οπερετικής μορφολογίας, συνδυάζονται με τα εξαιρετικά, από την άποψη της μουσικής δραματουργίας, ensemble του Σακελλαρίδη. 

Ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1883. Υπήρξε σπουδαίος συνθέτης, αρχιμουσικός και ένας από τους πρωτεργάτες της ελληνικής και αθηναϊκής οπερέτας. Οι πληροφορίες για τη ζωή και τις σπουδές του είναι συγκεχυμένες: πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής από τον πατέρα του ο οποίος υπήρξε μελοποιός και ιεροψάλτης, ενώ όπως αναφέρεται σπούδασε σε Αθήνα, Γερμανία και Ιταλία. Είκοσι μόλις ετών έδωσε συναυλίες με δικές του συνθέσεις και εναρμονισμένα δημοτικά τραγούδια στο Μόναχο, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές έδωσε συναυλίες σε Ιταλία και Αίγυπτο. Έγραψε μουσική για το θέατρο, ενώ συνεργάστηκε ως αρχιμουσικός με διάσημους θιάσους της εποχής. Έγραψε όπερες, δεκάδες οπερέτες, όπερες, σκηνική μουσική, μουσική για επιθεωρήσεις και τον κινηματογράφο, καθώς και πολυάριθμα τραγούδια. Πέθανε το 1950 από καρκίνο του ήπατος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ανοιχτό χώρο του Κέντρου Επισκεπτών.


Για τη μετάβασή σας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε δωρεάν το shuttle bus που συνδέει το Σταθμό Μετρό Συγγρού-Φιξ με το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ (αφετηρία επί της οδού Καλλιρόης και άφιξη στην αρχή της Εσπλανάδας). Θα πραγματοποιούνται δρομολόγια 30’ πριν από κάθε εκδήλωση.


Πληροφορίες: 210 8778396-8