Ριγολέττος Ριγολέττος
Θέατρο Ολύμπια
Ριγολέττος
Καλλιτεχνική Περίοδος 2015/16 - Τζουζέππε Βέρντι
Μάρτιος 2016
Δημιουργική Ομάδα

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Ηλίας Βουδούρης

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Νίκος Σ. Πετρόπουλος

ΣΚΗΝΙΚΑ - ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Νίκος Σ. Πετρόπουλος

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
Ίων Κεσούλης

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ - ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ
Δέσποινα Τσουκαλά

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Τζουζέππε ντι Ιόριο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΦΩΤΙΣΜΩΝ
Δημήτρης Κουτάς

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΟΡΩΔΙΑΣ
Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΔΟΥΚΑΣ ΤΗΣ ΜΑΝΤΟΒΑΣ
Γιάννης Χριστόπουλος (12,16,23/3)
Χο-Γιουν Τσανγκ (18,20/3)

ΡΙΓΟΛΕΤΤΟΣ
Δημήτρης Πλατανιάς

ΤΖΙΛΝΤΑ
Βασιλική Καραγιάννη (12,18,23/3)
Μιρέλλα Μπουνοάικα (16,20/3)

ΣΠΑΡΑΦΟΥΣΤΙΛΕ
Πέτρος Μαγουλάς

ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ
Μαρισία Παπαλεξίου (12,18,23/3)
Ελένη Βουδουράκη (16,20/3)

ΤΖΟΒΑΝΝΑ
Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη (12,18,23/3)
Μαρία Βλαχοπούλου (16,20/3)

ΚΟΜΗΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡΟΝΕ
Δημήτρης Κασιούμης (12,18,23/3)
Πέτρος Σαλάτας (16,20/3)

ΜΑΡΟΥΛΛΟ
Άκης Λαλούσης (12,18,23/3)
Δημήτρης Καρολίδης (16,20/3)

ΜΠΟΡΣΑ
Γιάννης Κάβουρας (12,18,23/3)
Φίλιππος Δελλατόλας (16,20/3)

ΚΟΜΗΣ ΤΟΥ ΤΣΕΠΡΑΝΟ
Γιώργος Ματθαιακάκης (12,18,23/3)
Κωστής Μαυρογένης (16,20/3)

ΚΟΜΜΙΣΑ ΤΟΥ ΤΣΕΠΡΑΝΟ
Βάγια Κωφού (12,18,23/3)
Ελισάβετ Κλονόβσκαγια (16,20/3)

ΔΕΣΜΟΦΥΛΑΚΑΣ
Χρήστος Αμβράζης (12,18,23/3)
Θεόδωρος Μωραΐτης (16,20/3)

ΑΚΟΛΟΥΘΟς
Ειρήνη Αθανασίου (12,18,23/3)
Θέη Σταύρου (16,20/3)

Θέατρο Ολύμπια
Όπερα

Ριγολέττος

Τζουζέππε Βέρντι

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016
12, 16, 18, 20, 23 Μαρτίου 2016
Θέατρο Ολύμπια
Ώρα έναρξης: 20.00 | clock

Ο Ριγολέττος, το σκοτεινό αριστούργημα του Τζουζέππε Βέρντι, επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, για πέντε μοναδικές παραστάσεις στο Θέατρο Ολύμπια, από τις 12 έως τις 23 Μαρτίου 2016, σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη και σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια του Νίκου Σ. Πετρόπουλου. Πρωταγωνιστεί ο σπουδαίος Έλληνας βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Δημήτρης Πλατανιάς, ο οποίος διαπρέπει στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου, στον ιδιαιτέρως απαιτητικό ρόλο του Ριγολέττου.
Από το 1851 που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βενετία, έως σήμερα ο Ριγολέττος έχει χειροκροτηθεί από χιλιάδες θεατές σε όλο τον κόσμο και δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις δημοφιλέστερες όπερες όλων των εποχών. Στον Ριγολέττο, ο Βέρντι αλλάζει σελίδα στην συνθετική του διαδρομή και παρουσιάζει ένα έργο με ξεκάθαρο στίγμα και αυξημένη διάθεση για πειραματισμό. "Καινοτομία της μουσικής, του ύφους, της μορφής των κομματιών. Θαυμαστή δουλειά της ενορχήστρωσης: αυτή η ορχήστρα μιλά, δακρύζει, συγκινεί" γράφει με ενθουσιασμό την επομένη της παγκόσμιας πρώτης του Ριγολέττου, στις 12 Μαρτίου 1851, ο Ιταλός κριτικός Τομμάζο Λοκατέλλι. Στον Ριγολέττο οι αντιθέσεις συνιστούν βασικό στοιχείο, καθώς οι μεταπτώσεις ανάμεσα σε λυρικές και δραματικές σκηνές εξασφαλίζουν τη διαρκή ροή της υπόθεσης, με μεγάλη ταχύτητα. Άλλωστε, η αντιφατική, σκοτεινή προσωπικότητα του χαρακτήρα του Ριγολέττου, είναι το στοιχείο που ενέπνευσε και παρακίνησε τον Βέρντι να συνθέσει την όπερα αυτή.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει για πέντε μόνο παραστάσεις την επιτυχημένη παραγωγή σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Νίκου Σ. Πετρόπουλου, η οποία ανέβηκε για πρώτη φορά την καλλιτεχνική περίοδο 2008-2009, σημειώνοντας ιδιαίτερη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία. Ο Πετρόπουλος έχει μεταφέρει τη δράση από τη Μάντοβα του 16ου αιώνα στην Ιταλία του Μουσολίνι, λίγο πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Το αλαζονικό περιβάλλον του έκλυτου Δούκα της Μάντοβας μεταφέρεται σε αυτή την εποχή της συνομωσίας και της υπεροψίας. Η έντονα δραματική μουσική του Βέρντι δένει με μία ατμόσφαιρα, όπου όλοι και όλα κινούνται μέσα σε σκιές.
Συνολικά ο Ριγολέττος έχει παρουσιαστεί σε 37 από τις 76 καλλιτεχνικές περιόδους της ιστορίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και επιστρέφει στην φετινή τελευταία πλήρη σεζόν λειτουργίας του Θεάτρου Ολύμπια, η οποία είναι αφιερωμένη στην σπουδαία ιστορία του.

Η ιστορία μιλά για τον έρωτα της Τζίλντας, κόρης του καμπούρη αυλικού γελωτοποιού Ριγολέττου, για τον έκλυτο Δούκα της Μάντοβας, ο οποίος της παρουσιάζεται ως φτωχός φοιτητής. Προκειμένου να εκδικηθεί για τη χαμένη τιμή της κόρης του, ο Ριγολέττος καταστρώνει τη δολοφονία του Δούκα. ανακαλύπτοντας τα σχέδια του πατέρα της, η Τζίλντα αποφασίζει να σώσει τον αγαπημένο της και να θυσιαστεί, παίρνοντας τη θέση του.
Στον ρόλο του τίτλου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον σπουδαίο Έλληνα βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στον ρόλο το 2008/9 στην Λυρική και έκτοτε τον έχει ερμηνεύσει με τεράστια επιτυχία σε σπουδαία λυρικά θέατρα, όπως η Royal Opera House του Λονδίνου, το Fenice της Βενετίας, το Teatro Massimo του Παλέρμο, το Barbican του Λονδίνου, το La Monnaie των Βρυξελλών, το Concertgebouw του Άμστερνταμ κ.α. Οι κορυφαίες βρετανικές εφημερίδες έγραψαν διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία του: "Η ερμηνεία του βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά στο ρόλο του τίτλου προκαλεί δέος - κανένα ίχνος κόπωσης στη φωνή του μέχρι και την τελευταία κραυγή απελπισίας" γράφει ο George Hall στον Guardian, ενώ ο Rupert Christiansen στην Telegraph σημειώνει: "Ένας βαρύτονος - αληθινό θηρίο, με μια καταπληκτική φωνή. Η φλογερή δύναμη της ερμηνείας του, είχε ως αποτέλεσμα την πανηγυρική υποδοχή του κοινού".
Στον ρόλο του Δούκα της Μάντοβας εναλλάσσονται οι διακεκριμένοι τενόροι της ΕΛΣ Γιάννης Χριστόπουλος και Αντώνης Κορωναίος. Την Τζίλντα ερμηνεύουν οι διαπρεπείς ελληνίδες υψίφωνοι Βασιλική Καραγιάννη και Μαρία Μητσοπούλου. Στον ρόλο του Σπαραφουτσίλε ο βαθύφωνος Πέτρος Μαγουλάς, ενώ στον ρόλο της Μανταλένας η Μαρισία Παπαλεξίου και η Ελένη Βουδουράκη. Μαζί τους μια πλειάδα Ελλήνων μονωδών της ΕΛΣ.
Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης, τη Χορωδία της ΕΛΣ ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, την αναβίωση της σκηνοθεσίας υπογράφει ο Ίων Κεσούλης, την κινησιολογία η Δέσποινα Τσουκαλά, τους φωτισμούς ο Τζουζέππε Ντι Ιόριο και την επιμέλεια φωτισμών ο Δημήτρης Κουτάς.

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ

ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ €15, €25, €30, €40, €50, €55 - Φοιτητικό, παιδικό €10 - Περιορισμένης ορατότητας €10, €15, €17, €25

Στην δεύτερη παράσταση της παραγωγής, την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016, θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους, στην τιμή των €5.

Η ΕΛΣ έχει εξασφαλίσει προνομιακές τιμές parking, για τους θεατές των παραστάσεων της, στο Θέατρο Ολύμπια. Με την επίδειξη του εισιτηρίου της παράστασης πληρώνετε 5 ευρώ για το parking του αυτοκινήτου σας, στα συνεργαζόμενα parking, τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στο Θέατρο Ολύμπια:

«EUROPRAXIS – ENGINEERING PARKOMAT AE» - Ζαλόγγου 3, Αθήνα. Τηλ. 2103800860

Video

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας