Τζοακίνο Ροσσίνι, Η πλάνη με το αίσιο τέλος (1812) Τζοακίνο Ροσσίνι, Η πλάνη με το αίσιο τέλος (1812)
Θέατρο Ολύμπια
Τζοακίνο Ροσσίνι, Η πλάνη με το αίσιο τέλος (1812)
Μάιος 2015
Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΔΟΥΚΑΣ ΜΠΕΡΤΡΑΝΤΟ
Αντώνης Κορωναίος

ΙΖΑΜΠΕΛΛΑ
Βασιλική Καραγιάννη

ΟΡΜΟΝΤΟ
Τάσος Αποστόλου

ΜΠΑΤΟΝΕ
Κωστής Ρασιδάκις

ΤΑΡΑΜΠΟΤΤΟ
Πέτρος Μαγουλάς

ΠΙΑΝΟ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Γιάννης Γιαννόπουλος

Θέατρο Ολύμπια
Απογεύματα στο φουαγέ

Τζοακίνο Ροσσίνι, Η πλάνη με το αίσιο τέλος (1812)

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 3 ΜΑΙΟΥ 2015
3 Μαΐου 2015

Θέατρο Ολύμπια - Φουαγέ

Ώρα έναρξης: 18.00 |  clock

Γενική είσοδος €5 

Την κωμική όπερα του Τζοακίνο Ροσσίνι, η Πλάνη με το αίσιο τέλος (L’ inganno felice), φιλοξενεί το Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια αυτή την Κυριακή 3 Μαΐου. Στη συναυλιακή παρουσίαση της μονόπρακτης φάρσας με την περιπετειώδη πλοκή σε λιμπρέτο του Τζουζέππε Μαρία Φόππα, συμμετέχουν κορυφαίοι ερμηνευτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι υπήρξε ένα από τα πιο πηγαία ταλέντα της ιστορίας της όπερας, καθώς απέκτησε από νεαρή ηλικία διεθνή φήμη κατακτώντας ένα προσωπικό ύφος, που συνδύαζε την ιταλική θέρμη και τη γερμανική αυστηρότητα στη δομή.

Στην Πλάνη με το αίσιο τέλος, η πλοκή του έργου συνοψίζει το χρονικό μιας συκοφαντίας. Σε μία περιοχή με ορυχεία σιδήρου ο Ταραμπόττο, αρχηγός των μεταλλωρύχων εργατών, μαθαίνει ότι ο δούκας Μπερτράντο με την ακολουθία του καταφτάνουν απροειδοποίητα. Δέκα χρόνια νωρίτερα ο φθονερός Ορμόντο, ακόλουθος του δούκα, είχε επανειλημμένα ζητήσει «χάδια απαγορευμένα» από τη δούκισσα Ιζαμπέλλα. Για να την εκδικηθεί επειδή εκείνη είχε αντισταθεί στις πιέσεις του, ο Ορμόντο κατόρθωσε να πείσει τον δούκα πως η σύζυγός του είχε διαπράξει μοιχεία. Στη συνέχεια την παρέδωσε στον Μπατόνε, πρωτοπαλίκαρο του Μπερτράντο, προκειμένου να την εγκαταλείψει σε μια βάρκα στα ανοιχτά της μανιασμένης θάλασσας προκειμένου να πνιγεί. Όμως, η γυναίκα σώθηκε. Τη βρήκε σε μία απομακρυσμένη όχθη ο Ταραμπόττο, ο οποίος σεβάστηκε τη σιωπή σχετικά με το παρελθόν της. Έκτοτε ζει μαζί του με το ψευδώνυμο Νίζα και συστήνεται ως ανιψιά του.

Ο Μπερτράντο, θεωρώντας ότι η σύζυγός του πέθανε, έχει ξαναπαντρευτεί. Καθώς πληροφορείται ότι ο δούκας θα έλθει να επιθεωρήσει τα μεταλλεία, η Ιζαμπέλλα αποκαλύπτει την ταυτότητά της στον Ταραμπόττο. Από κοινού καταστρώνουν ένα σχέδιο ώστε να ξανακερδίσει τον αγαπημένο της σύζυγο. Καταφτάνει ο Μπερτράντο με τη συνοδεία του. Όλοι εκπλήσσονται καθώς βλέπουν την ομοιότητα της ανιψιάς του Ταραμπόττο με την Ιζαμπέλλα, την οποία ο Μπερτράντο ακόμα δεν μπορεί να ξεχάσει. Ο Ορμόντο, που υποψιάζεται την αλήθεια, ζητά για δεύτερη φορά από τον Μπατόνε να απαγάγει τη γυναίκα και να τη φονεύσει. Πράγματι, τη νύχτα φτάνουν ο Μπατόνε και οι συνεργοί του, όμως τα σχέδιά τους ανατρέπονται και η πλεκτάνη αποκαλύπτεται. Η Ιζαμπέλλα, φορώντας το πολυτελές ένδυμα με το οποίο είχε χαθεί προ δεκαετίας, καθώς επίσης το μενταγιόν με το πορτρέτο του Μπερτράντο, που φύλαγε τόσα χρόνια, εμφανίζεται και ενώνεται πάλι με το σύζυγό της.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Αντώνης Κορωναίος (Δούκας Μπερτράντο), Βασιλική Καραγιάννη (Ιζαμπέλλα), Τάσος Αποστόλου (Ορμόντο), Κωστής Ρασιδάκις (Μπατόνε), Πέτρος Μαγουλάς (Ταραμπόττο). Στο πιάνο και στη μουσική διδασκαλία, ο Γιάννης Γιαννόπουλος.