Η Σταχτοπούτα Η Σταχτοπούτα
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η Σταχτοπούτα
Καλλιτεχνική Περίοδος 2014/15 - Ρενάτο Τζανέλλα / Γιόχαν Στράους ο νεότερος
Απρίλιος 2015
Δημιουργική Ομάδα

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Ηλίας Βουδούρης

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Ρενάτο Τζανέλλα

ΣΚΗΝΙΚΑ - ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Κριστιάν Λακρουά

Το σκηνικό βασίζεται σε σχέδια του Άντον Μπριόσκι, ευγενική παραχώρηση του Αυστριακού Θεατρικού Μουσείου, Βιέννη
Σκηνικά, κοστούμια και φροντιστηριακό υλικό κατασκευάστηκαν από την ART για λογαριασμό της Theaterservice GmbH, Βιέννη

Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΓΙΟΧΑΝ ΣΤΡΑΟΥΣ Ο ΝΕΟΤΕΡΟΣ
Αλεξάντερ Νέσκωβ (24, 26, 29/4)
Γιώργος Βαρβαριώτης (25, 28, 30/4)

ΜΑΝΤΑΜ ΛΕΟΝΤΙΝ, ΜΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΡΕΤΕ
Στράτος Παπανούσης (24, 25, 26, 28, 29, 30/4)

ΓΚΡΕΤΕ (ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ)
Νάντια Μούθυκα (24, 26, 29/4)
Μαρία Κουσουνή (25, 28, 30/4)

ΓΚΟΥΣΤΑΦ, ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ
Nτανίλο Ζέκα (24, 26, 29/4)
Βαγγέλης Μπίκος (25, 28, 30/4)

ΦΑΝΣΟΝ ΚΑΙ ΥΒΕΤ, ΟΙ ΔΥΟ ΑΔΕΡΦΕΣ ΤΗΣ ΓΚΡΕΤΕ
Βανέσα Κούρκουλου - Πόπη Σακελλαροπούλου (24, 25, 28, 30/4)
Ελεάνα Ανδρεούδη - Άννα Φράγκου (26, 29/4)

ΔΙΣ ΤΣΕΡΡΙΝΙ, ΠΡΙΜΑ ΜΠΑΛΑΡΙΝΑ
Νατάσα Σιούτα (24, 25, 26, 29/4)
Eλεάνα Ανδρεουδη (28, 30/4)

ΚΟΣ ΚΟΥΕΡΡΑ, Α' ΧΟΡΕΥΤΗΣ
Ίγκορ Σιάτζκο (24, 25, 28, 30/4)
Αγάπιος Αγαπιάδης (26, 29/4)

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Μπαλέτο

Η Σταχτοπούτα

Ρενάτο Τζανέλλα / Γιόχαν Στράους ο νεότερος

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015
24, 25, 26, 28, 29, 30 Απριλίου 2015

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Πρώτη παρουσίαση από την Εθνική Λυρική Σκηνή - Παραγωγή του Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, 1999 / www.wiener-staatsballett.at
Ώρα έναρξης: 20.00clock

Tη Σταχτοπούτα, το μοναδικό μπαλέτο που έγραψε ο Γιόχαν Στράους ο νεότερος, παρουσιάζει το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα, στην Αίθουσα Α. Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τις 24 Απριλίου και για έξι μόνο παραστάσεις. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή παραγωγή που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, σε σκηνικά και κοστούμια του θρύλου της Γαλλικής μόδας Κριστιάν Λακρουά. Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα διευθύνει ο Αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης. Τη χορογραφία ερμηνεύουν οι Α' Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de Ballet της ΕΛΣ.

Λίγοι γνωρίζουν ότι στο τέλος της ζωής του ο Γιόχαν Στράους ο νεότερος, ο γνωστός μας «βασιλιάς του βαλς», συνέθεσε και μουσική για ένα μπαλέτο. Καθώς ο συνθέτης πέθανε το 1899 δεν πρόλαβε να δει την πρεμιέρα του έργου το 1901. Τη σύνθεση αποπεράτωσε ο Γιόζεφ Μπάγερ, συνθέτης μπαλέτων που ήταν διάσημα εκείνη την εποχή.

H παραγωγή της Σταχτοπούτας του Γιόχαν Στράους του νεότερου, την οποία παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 24, 25, 26, 28, 29, 30 Απριλίου 2015, δημιουργήθηκε το 1999 για το Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Βιέννης. Αφορμή στάθηκαν η συμπλήρωση εκατό χρόνων από το θάνατο του συνθέτη, αλλά και η συμπλήρωση ογδόντα χρόνων από το 1919, τελευταία χρονιά κατά την οποία το συγκεκριμένο μπαλέτο παρουσιάστηκε στην Κρατική Όπερα της Βιέννης για την οποία το συνέθεσε ο Στράους.

Με αυτή την ευκαιρία ο Ρενάτο Τζανέλλα, σημερινός διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο οποίος από το 1995 διατελούσε διευθυντής του Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, πρότεινε τη δική του ανάγνωση, η οποία ήταν εμπνευσμένη από δύο βασικά στοιχεία. Το πρώτο ήταν ότι εκείνη η παραγωγή συνέπιπτε με τη στροφή ενός αιώνα ακριβώς όπως και η παγκόσμια πρώτη του μπαλέτου: τότε η υφήλιος διάβαινε το κατώφλι του 20ού αιώνα, ενώ κατά την αναβίωση του 1999 αυτό του 21ου. Δεύτερο βασικό στοιχείο που ενέπνευσε τον Τζανέλλα, ήταν ο κόσμος της μόδας, όπως προβλέπεται από την υπόθεση του έργου κι όπως αποφασίστηκε να υπηρετηθεί στη νέα παραγωγή. Για το σκοπό αυτό συνεργάστηκε με τον Κριστιάν Λακρουά, έναν από τους διασημότερους σχεδιαστές μόδας, γνωστό από τη συνεργασία του με εμβληματικούς οίκους όπως οι Hermès, Jean Patou και Christofle, όπως επίσης για τη συλλογή νυφικών, η οποία αποδεικνύεται ιδιαίτερα πολύτιμη στην τελευταία Πράξη της νέας χορογραφίας. Ο Λακρουά έχει επίσης εμπειρία στο θεατρικό κοστούμι καθώς έχει σχεδιάσει για όπερα, μπαλέτο και θέατρο, μεταξύ άλλων στην Όπερα του Παρισιού και την Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης. Ακολουθώντας τη βασική ιδέα του Τζανέλλα να υπάρξει αναφορά στην αρχική παραγωγή, για τα σκηνικά της παραγωγής ο Λακρουά εμπνεύστηκε από τα σχέδια που φιλοτέχνησε ο Άντον Μπριόσκι για την πρώτη παραγωγή της Κρατικής Όπερας της Βιέννης.

Ο Στράους συμφωνούσε με την ιδέα μίας Σταχτοπούτας που θα διαδραματίζεται στην εποχή του. Το αρχικό σενάριο του Άλμπερτ Κόλμαν, ψευδώνυμο του Καρλ Κόλμπερτ, προέβλεπε πως η υπόθεση εκτυλίσσεται σε πολυκατάστημα. Για την πρεμιέρα του μπαλέτου, η οποία τελικά δεν δόθηκε στη Βιέννη αλλά στο Βερολίνο το 1901, την πλοκή τροποποίησε ο Χάινριχ Ρέγκελ, κρίνοντας πως «είναι αυτονόητο σε μία νέα παρουσίαση του μπαλέτου Σταχτοπούτα να ληφθεί υπόψη η ψυχή της σημερινής εποχής». Με τη σειρά του, ο Τζανέλλα επενέβη στην υπόθεση, συμφωνώντας με τη ρήση του Ρέγκελ. Εισήγαγε το χαρακτήρα του Γιόχαν Στράους του νεότερου, αλλά επίσης επιφυλάσσει ευτυχές τέλος και για τα λιγότερο φωτεινά πρόσωπα του έργου, τη μητριά και τις δύο αδελφές της Σταχτοπούτας. Δική του προσθήκη είναι επίσης οι χαρακτήρες της Δεσποινίδος Τσερρίνι και του κυρίου Κουέρρα, πρώτων χορευτών του Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, οι οποίοι λαμπρύνουν το χορό της Β’ Πράξης.

Video

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας