Ο Καρυοθραύστης Ο Καρυοθραύστης
Θέατρο Ολύμπια
Ο Καρυοθραύστης
Καλλιτεχνική Περίοδος 2014/15 - Ρενάτο Τζανέλλα / Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
Ιανουάριος 2015
Δημιουργική Ομάδα

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Γιώργος Βράνος (20, 21, 23, 24/12 - 3, 4/1)
Ζωή Τσόκανου (9, 11/1)

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Ρενάτο Τζανέλλα

ΣΚΗΝΙΚΑ - ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Κρίστοφ Κρέμερ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΦΩΤΙΣΜΩΝ
Eλευθέριος Μπάνος

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ
Μάτα Κατσούλη

Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΚΛΑΡΑ-ΜΑΡΙΑ – ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΛΕΞΕΙ
Νατάσα Σιούτα - Ίγκορ Σιάτζκο (20/12 - 3/1)
Σταυρούλα Καμπουράκη - Αλεξάντερ Νέσκωβ (21/12)
Ελεάνα Ανδρεούδη - Ντανίλο Ζέκα (23/12 - 9/1)
Μαρία Κουσουνή - Βαγγέλης Μπίκος (24/12 - 4, 11/1)

ΝΤΡΟΣΣΕΛΜΑΓΕΡ
Γιώργος Βαρβαριώτης (20/12 - 3/1)
Στράτος Παπανούσης (21/12)
Μιχάλης Παππάς (23/12 - 9/1)
Αντώνης Κορούτης (24/12 - 4, 11/1)

ΝΕΡΑΙΔΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ
Αιμιλία Γάσπαρη (20, 23/12 - 3, 9/1)
Αλίνα Στεργιανού (21, 24/12 - 4, 11/1)

 

Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Παιδική Χορωδία, οι Α’ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι 
και το Corps de Ballet της ΕΛΣ

Θέατρο Ολύμπια
Μπαλέτο

Ο Καρυοθραύστης

Ρενάτο Τζανέλλα / Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014
20, 21, 23, 24 Δεκεμβρίου 2014
3, 4, 9, 11 Ιανουαρίου 2015

Θέατρο Ολύμπια
Ώρα έναρξης: 20.00  clock

O Καρυοθραύστης του Τσαϊκόφσκι -ένα από τα πιο διάσημα μπαλέτα όλων των εποχών- σε χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή από τις 20 Δεκεμβρίου και για 8 παραστάσεις έως τις 11 Ιανουαρίου. Η παράσταση που «σπάει ταμεία» κάθε φορά που παρουσιάζεται, επιστρέφει μέσα στην περίοδο των γιορτών στο Θέατρο Ολύμπια με το Μπαλέτο και την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό την διεύθυνση των Γιώργου Βράνου και Ζωής Τσόκανου.

Πρόκειται για μια λαμπερή παραγωγή με θεαματικά σκηνικά και πλούσια κοστούμια που μεταφέρει το κοινό στον κόσμο του παραμυθιού. Η συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ, είναι ένα από τα πιο συγκινητικά στοιχεία της παράστασης. Στον Καρυοθραύστη αναδεικνύονται οι σπουδαίες δυνατότητες των διαπρεπών χορευτών του Μπαλέτου της ΕΛΣ, ενώ χάρη στις τέσσερις διαφορετικές διανομές το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει και να απολαύσει τους καταξιωμένους αλλά και τους νεότερους χορευτές του συνόλου.

Ο Καρυοθραύστης δικαίως θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα του ρεπερτορίου, αφού η συναισθηματική δύναμη και η θεατρικότητα της μουσικής του Τσαϊκόφσκι μαγεύουν το κοινό.

Η συγκεκριμένη ονειρική χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα πρωτοπαρουσιάστηκε το 2000 στην Κρατική Όπερα της Βιέννης. Το 2012 ο Τζανέλλα χορογράφησε ξανά τον Καρυοθραύστη ειδικά για το μπαλέτο της ΕΛΣ, σε μια εντυπωσιακή παραγωγή που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς.

Στον Καρυοθραύστη, την ομορφότερη ιστορία των Χριστουγέννων, τα όρια μεταξύ της πραγματικότητας και του ονείρου είναι δυσδιάκριτα. Το θρυλικό μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι, παρουσιάζεται μαζί με μέρος της μουσικής από την Εισαγωγή - Φαντασία Ρωμαίος και Ιουλιέττα, επίσης του Τσαϊκόφσκι. Στη παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ, η χορογραφία εστιάζει στο όνειρο της Κλάρας, που αποδεικνύεται μια δραματική διαδικασία ενηλικίωσης μέσα από την αγάπη και τον φόβο.

Τα εντυπωσιακά σκηνικά και τα κοστούμια της παραγωγής έχει σχεδιάσει ο διακεκριμένος σκηνογράφος Κριστόφ Κρέμερ, ο οποίος έχει συνεργαστεί με σημαντικά λυρικά θέατρα και φεστιβάλ όπως η Κρατική Όπερα της Βιέννης, Κρατική Όπερα Δρέσδης, Φεστιβάλ Μπρέγκεντς, Γερμανική Όπερα Ρήνου, Θέατρο των Ανακτόρων Μονάχου, Κρατικό Θέατρο Βισμπάντεν κ.ά.

 

Video

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας