Πασχαλινή Συναυλία Πασχαλινή Συναυλία
Θέατρο Ολύμπια
Πασχαλινή Συναυλία
Απρίλιος 2014
Δημιουργική Ομάδα

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Μάτα Κατσούλη

ΣΟΛΙΣΤ ΟΙ ΜΟΝΩΔΟΙ ΤΟΥ ΟΠΕΡΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ
Μαρία Δήμα
Δήμητρα Κωτίδου
Βασιλική Τσιλιακού
Σωτηρία Γιαννούδη
Ρωξάνη Παπαδημητρίου
Νικόλας Κατσιγιάννης

Θέατρο Ολύμπια
Συναυλίες

Πασχαλινή Συναυλία

Τα έσοδα θα δοθούν για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου από τους πρόσφατους σεισμούς στην Κεφαλονιά

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014
13 Απριλίου 2014
Θέατρο Ολύμπια
Ώρα έναρξης: 12.00 clock

Τα έσοδα θα δοθούν για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου από τους πρόσφατους σεισμούς στην Κεφαλονιά

Με μια πρωινή συναυλία πλήρως ενταγμένη στο πνεύμα των ημερών, υποδέχεται η Εθνική Λυρική Σκηνή το Πάσχα, την Κυριακή των Βαΐων 13 Απριλίου, με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των καλλιτεχνικών σωμάτων του οργανισμού τα οποία θα ερμηνεύσουν τρία σημαντικά συμφωνικά έργα θρησκευτικής μουσικής πάνω στο μεσαιωνικό ύμνο Stabat Mater.

Στη συναυλία θα παρουσιαστεί ο ύμνος Stabat Mater μελοποιημένος από δύο διαφορετικούς συνθέτες, τους Τζοβάννι Μπαττίστα Περγκολέζι, Φέργκιους Κάρρυ, καθώς επίσης το τελευταίο μέρος από το αντίστοιχο έργο του Λουίτζι Μποκκερίνι, σε μουσική διεύθυνση Αγαθάγγελου Γεωργακάτου και Μάτας Κατσούλη.
Ο μεσαιωνικός ύμνος Stabat Mater είναι ένας από πολύ λίγους θρησκευτικούς ύμνους που έχουν επιζήσει και παραμένουν σε λειτουργική χρήση έως σήμερα. Πρόκειται για έναν ύμνο που έχει γίνει πηγή έμπνευσης για πολλούς συνθέτες σε διάφορες εποχές. Μία από τις πιο δημοφιλείς, για την απλότητα, τη συμπύκνωση και την αμεσότητα του συναισθήματος, μελοποιήσεις του ύμνου είναι αυτή του Τζοβάννι Μπαττίστα Περγκολέζι, την οποία ολοκλήρωσε λίγο πριν τον θάνατο του το 1736. Ο συνθέτης από το Γέζι της Ιταλίας κατάφερε με το μέγεθος του ταλέντου του να γίνει ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του όψιμου Μπαρόκ του ιταλικού νότου.
Το 1871 ο Ιταλός συνθέτης Λουίτζι Ροντόλφο Μποκκερίνι ολοκλήρωσε τη δική του μελοποίηση στο Stabat Mater, στο οποίο αν και είναι ευκόλως αναγνωρίσιμα τα χαρακτηριστικά της εποχής που γράφτηκε, εντούτοις διακρίνεται ξεκάθαρα το προσωπικό ιδίωμα του συνθέτη. Θα παρουσιαστεί το τελευταίο μέρος του έργου σε μεταγραφή - προσαρμογή του Νίκου Βασιλείου για σύνολο δωματίου και τετράφωνη χορωδία.
Ο διακεκριμένος μουσικός της Ορχήστρας της ΕΛΣ Φέργκιους Κάρρυ, έχει συνθέσει τη δική του μελοποίηση πάνω στο Stabat Mater. Πρόκειται για ένα έργο που κατά τον συνθέτη «συνδυάζει στοιχεία του παρελθόντος και του μέλλοντος, ενώ αντλεί έμπνευση από έργα των Παλεστρίνα, Βέρντι, Βων Ουίλιαμς, αλλά και των Άρβο Παιρτ και Τζων Τάβενερ».
Στην συναυλία συμμετέχουν μουσικοί της Ορχήστρας της ΕΛΣ, η Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής, η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία του Οργανισμού, καθώς και επτά Μονωδοί του Στούντιο Όπερας.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα προσφέρει το σύνολο των εσόδων της συναυλίας για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο Δημοτικό θέατρο Ληξουρίου από τους πρόσφατους σεισμούς της Κεφαλονιάς.

Συμμετέχουν μέλη της Ορχήστρας της ΕΛΣ και της Ορχήστρας της Παιδικής Σκηνής της ΕΛΣ
Συμμετέχει η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ
Τσέμπαλο: Mαρία Νεοφυτίδου
Εκκλησιαστικό όργανο: Σοφία Ταμβακοπούλου

Τιμές εισιτηρίων: €20, €15, €10
Τιμή παιδικού φοιτητικού εισιτηρίου: €8
Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €6

Προπώληση εισιτηρίων

Ταμεία ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
Ακαδημίας 59-61, Αθήνα, Στάση Μετρό Πανεπιστήμιο
Τρίτη – Κυριακή: 09.00–21.00 Δευτέρα: 09.00-16.00
Τηλ. πωλήσεις 210 3662100 / Ομαδικά εισιτήρια: 210 3711342
Ηλεκτρονική προπώληση: www.nationalopera.gr