Το απόγευμα της αγάπης (1935) Το απόγευμα της αγάπης (1935)
Θέατρο Ολύμπια
Το απόγευμα της αγάπης (1935)
Καλλιτεχνική Περίοδος 2013/14 - Μάριος Βάρβογλης
Απρίλιος 2014
Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΠΙΑΝΟ
Μιχάλης Παπαπέτρου

ΤΑΣΟΣ
Αρκάδιος Ρακόπουλος

ΘΑΝΟΣ
Bαγγέλης Χατζησίμος

ΜΑΛΑΜΩ
Άννα Στυλιανάκη

ΚΥΡΑ ΧΡΥΣΑΥΓΗ
Μαρία Βλαχοπούλου

ΖΗΤΙΑΝΟΣ
Δημήτρης Ναλμπάντης

Θέατρο Ολύμπια
Απογεύματα στο φουαγέ

Το απόγευμα της αγάπης (1935)

Μάριος Βάρβογλης

Κύκλος Όπερας

13 Απριλίου 2014
Ώρα έναρξης: 18.00 clock
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα ξεκινήσουν να διανέμονται στην είσοδο του θεάτρου Ολύμπια, μια ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης

Το μονόπρακτο «μουσικό δράμα», του Μάριου Βάρβογλη, Το απόγεμα της αγάπης, παρουσιάζεται αυτή την Κυριακή, 13 Απριλίου στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια με τη μορφή θεατρικού αναλογίου. Η υπόθεση διαδραματίζεται το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στο εκκλησάκι ενός μικρού ελληνικού χωριού γύρω στα 1850.
Το λιμπρέτο είναι ελεύθερη διασκευή του συνθέτη πάνω στο ομώνυμο έργο του δημοσιογράφου, θεατρικού συγγραφέα και πρώην Διευθυντή της ΕΛΣ Θόδωρου Συναδινού και εντάσσεται στην ευρύτερη λογική του βερισμού, εμπλουτισμένη με στοιχεία από το δημοτικό τραγούδι.
Ο Μάριος Βαρβόγλης συνθέτης, καθηγητής μουσικής και μουσικοκριτικός, καταγόταν από ιστορική οικογένεια αγωνιστών του 1821. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική πλάι στους Νικηφόρο Λύτρα και Γεώργιο Ροϊλό. Το 1902 έφυγε στο Παρίσι προκειμένου να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες. Εκεί συνδέθηκε με σημαντικούς καλλιτεχνικούς κύκλους και γνώρισε λαμπρές προσωπικότητες της εποχής όπως τον Μοντιλιάνι (ο οποίος ζωγράφισε και το περίφημό πορτραίτο του με τίτλο «Ο ωραίος Μάριος»), τους συνθέτες Σαιν-Σανς, Ραβέλ, Πουλένκ κ.ά. Στο Παρίσι έγραψε τις πρώτες του συνθέσεις. Επέστρεψε μόνιμα στην Αθήνα το 1920, όπου συνδέθηκε επίσης με εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της ποίησης, της ζωγραφικής και της μουσικής. Δίδαξε σε σχολεία, στο Ωδείο Αθηνών, ενώ αργότερα διορίστηκε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και το Ελληνικό Ωδείο. Μεταξύ άλλων υπήρξε αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (1940/57). Για πολλά χρόνια αρθρογράφησε στο περιοδικό «Νουμάς» και στην εφημερίδα «Τα Νέα». Συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία της Εθνικής Μουσικής Σχολής, αφήνοντας σχετικά μικρό, αλλά σπουδαίο μουσικό έργο: τις όπερες Η Αγία Βαρβάρα (ημιτελής) και Το απόγεμα της αγάπης, έργα για ορχήστρα, μουσική για αρχαίο θέατρο, έργα για πιάνο, μουσική δωματίου.
Στους βασικούς ρόλους συμμετέχουν οι: Αρκάδιος Ρακόπουλος, Βαγγέλης Χατζησίμος, Άννα Στυλιανάκη, Μαρία Βλαχοπούλου και Δημήτρης Ναλμπάντης. Πιάνο: Μιχάλης Παπαπέτρου.

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Κύκλου ελληνικής όπερας» με καλλιτεχνικό υπεύθυνο τον Βαγγέλη Χατζησίμο.

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας