Η λίμνη των κύκνων Η λίμνη των κύκνων
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η λίμνη των κύκνων
Καλλιτεχνική Περίοδος 2013/14 - Ρενάτο Τζανέλλα / Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
Μάρτιος 2014
Δημιουργική Ομάδα

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Ηλίας Βουδούρης

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΚΗΝΙΚΑ
Ρενάτο Τζανέλλα

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Σήλια Κριθαριώτη

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Στέλλα Κάλτσου

Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΑΣΠΡΟΣ ΚΥΚΝΟΣ
Eυριδίκη Ισαακίδου (15, 19, 23/3)
Σταυρούλα Καμπουράκη (16, 21/3)
Χριστίνα Μακρίδου (18, 22/3)

MΑΥΡΟΣ ΚΥΚΝΟΣ
Αιμιλία Γάσπαρη (15, 19, 23/3)
Πόπη Σακελλαροπούλου (16, 21/3)
Ελεάνα Ανδρεούδη (18, 22/3)

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ
Ντανίλο Ζέκα (15, 19, 23/3)
Βαγγέλης Μπίκος(16, 21/3)
Ίγκορ Σιάτζκο (18, 22/3)

ΔΑΣΚΑΛΟΣ
Στράτος Παπανούσης (15. 18, 19, 22/3)
Αλεξάντερ Νέσκωβ (16, 21, 23/3)

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ
Αλίνα Στεργιανού (15, 18, 19, 22/3)
Νατάσσα Σιούτα (16, 21, 23/3)

Συμμετέχουν η Ορχήστρα, οι Α' Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de ballet της ΕΛΣ

Προπώληση εισιτηρίων

από τα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών:

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-18.00 και Σάββατο 10.00 - 14.00
κατά τις ημέρες των παραστάσεων:
Δευτέρα-Παρασκευή 10.00 - 20.30
Σάββατο 10.00 - 14.00 & 18.00 - 20.30
Κυριακή 18.00 - 20.30

Ομήρου 8
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10.00 - 16.00

Τηλεφωνική Αγορά Εισιτηρίων - 210 7282333

από τα ταμεία τoυ Θεάτρου Ολύμπια:
Ακαδημίας 59-61, Αθήνα, Στάση Μετρό Πανεπιστήμιο
Τρίτη - Κυριακή 09.00 - 21.00 & Δευτέρα 09.00 - 16.00

Τηλεφωνική Αγορά Εισιτηρίων - 210 3662100

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Μπαλέτο

Η λίμνη των κύκνων

Ρενάτο Τζανέλλα / Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014
15, 16, 18, 19, 21, 22, 23 Μαρτίου 2014

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Ώρα έναρξης: 20.00 clock

Το διασημότερο μπαλέτο όλων των εποχών -τη συνταρακτική Λίμνη των κύκνων- θα παρουσιάσει, σε νέα χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Από τις 15 Μαρτίου και για επτά μοναδικές παραστάσεις, το αριστούργημα του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι -του κορυφαίου συνθέτη το όνομα του οποίου συνδέθηκε όσο κανένα με τον χορό, χάρη στη συναισθηματική δύναμη και τη θεατρικότητα της μουσικής του- θα μεταφέρει το κοινό στο μαγικό παραμυθένιο κόσμο όπου το καλό μάχεται με το κακό και η αγάπη με την προδοσία και την απόγνωση.
Η λίμνη των κύκνων είναι το μπαλέτο, το οποίο διαχρονικά συναρπάζει και συγκινεί το κοινό, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί την υπέρτατη πρόκληση στην καριέρα των χορευτών αφού οι δεξιοτεχνικές ικανότητες και ο λυρισμός που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη ερμηνεία του, είναι σχεδόν πάνω από τα ανθρώπινα όρια.
Παράλληλα, πρόκειται για ένα αυτόνομο μουσικό έργο μεγάλων ερμηνευτικών απαιτήσεων. Στην νέα παραγωγή, την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνή, διευθύνει ο διαπρεπής Έλληνας μαέστρος Ηλίας Βουδούρης.
Μετά τον Ρωμαίο και Ιουλιέττα και τον Καρυοθραύστη, ο Ρενάτο Τζανέλλα παρουσιάζει τη δική του εκδοχή στη Λίμνη των κύκνων. Ο διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, ακολουθώντας τη ρομαντική παράδοση και τις καθοδηγητικές γραμμές της χορογραφίας των Μαριύς Πετιπά και Λεβ Ιβάνοφ, ξαναγράφει το «λιμπρέτο» της ιστορίας, διατηρώντας το δραματουργικό πλαίσιο του πιο διάσημου μπαλετικού έργου όλων των εποχών.
Σε αυτή τη δραματουργικά ανατρεπτική εκδοχή της Λίμνης των κύκνων κυριαρχεί η μεγαλειώδης μουσική του Τσαϊκόφσκι μαζί με τη λευκή ομορφιά των κύκνων και τη μαύρη σκληρότητα της πραγματικής ζωής δίνοντας μια διαφορετική διάσταση στο εμβληματικό έργο του κλασικού ρεπερτορίου. Το κλασικό Pas de deux της Γ’ Πράξης συνυπάρχει με ένα σύγχρονο casting show που θα αναδείξει τη νικήτρια νύφη του πρίγκιπα με καλεσμένους εμβληματικές περσόνες της ποπ κουλτούρας.
Στην εντυπωσιακή νέα παραγωγή, τα σκηνικά επιμελείται ο ίδιος ο Ρενάτο Τζανέλλα, ενώ τα κοστούμια υπογράφει η γνωστή σχεδιάστρια μόδας Σήλια Κριθαριώτη, δύο χρόνια μετά το εντυπωσιακό ντεμπούτο της ως ενδυματολόγος στον Ρωμαίο και Ιουλιέττα. Η ατμόσφαιρα της παράστασης μεταφέρει το κοινό στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού, όπου η πάλη του καλού με το κακό και η λυτρωτική δύναμη της αγάπης μεταμορφώνει τους ανθρώπους.
Ο Τζανέλλα με τη νέα του χορογραφία παραμένει στο μονοπάτι της κλασικής ιστορίας με το Λευκό και το Μαύρο κύκνο αποδίδοντας στη δική του εκδοχή μεγαλύτερο βάρος στον Ρόθμπαρτ, τον κακό μάγο της υπόθεσης. Στο νέο αφηγηματικό μοτίβο της ιστορίας, η εκκεντρική μητέρα του πρίγκιπα περιγράφεται ως μια αυταρχική προσωπικότητα που προκαλεί τον γιο της να βγει στον αληθινό κόσμο προκειμένου για να γνωρίσει τη γυναίκα που θα παντρευτεί. Για τον σκοπό αυτής της αναζήτησής, του δωρίζει ένα κουτί που θα ανοίξει μόνο όταν ο ίδιος γνωρίσει την αληθινή αγάπη. Ο Δάσκαλος αναδεικνύεται σε έναν ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρα, καθώς έχει επωμιστεί το δύσκολο ρόλο της εκπαίδευσης του -ορφανού από πατέρα- πρίγκιπα στην πραγματικότητα της αληθινής ζωής. Ο κακός μάγος Ρόθμπαρτ, ο οποίος στην κλασική εκδοχή του παραμυθιού έχει αιχμαλωτίσει τις κοπέλες και τις έχει μεταμορφώσει σε κύκνους που θα απελευθερωθούν από τα μαγικά δεσμά τους μόλις κάποιος τους υποσχεθεί αληθινή αγάπη, στην καινούργια εκδοχή του Τζανέλλα ταυτίζεται με τον Μαύρο κύκνο που τις κρατά δέσμιες χωρίς όμως να τις έχει μεταμορφώσει σε κύκνους. Ο πρίγκιπας θα πρέπει στο τέλος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του «όρκου αγάπης» που έχει δώσει ταυτόχρονα σε δύο γυναίκες.
Στη Λίμνη των Κύκνων αναδεικνύονται οι σπουδαίες δυνατότητες των διαπρεπών χορευτών του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αφού στο αριστουργηματικό έργο του Τσαϊκόφσκι αποκαλύπτεται ολόκληρο το εύρος των ανθρώπινων συναισθημάτων: από τον φόβο μέχρι τη συγκίνηση, από την αγάπη μέχρι το μίσος, από την ελπίδα μέχρι την απελπισία, από την αφοσίωση μέχρι τη ματαίωση, από την προσμονή μέχρι τη λύτρωση.
Έτσι το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δίπλα στις καταξιωμένες χορεύτριες Αιμιλία Γάσπαρη, Ευρυδίκη Ισαακίδου, Σταυρούλα Καμπουράκη Νατάσα Σιούτα, Αλίνα Στεργιανού, και τις νεότερες Ελεάνα Ανδρεούδη, Χριστίνα Μακρίδου, Πόπη Σακελαροπούλου. Στους βασικούς ανδρικούς ρόλους χορεύουν οι Ντανίλο Ζέκα, Βαγγέλης Μπίκος, Αλεξάντερ Νέσκωβ, Στράτος Παπανούσης και Ίγκορ Σιάτζκο.

Video

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας