Αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη Αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη
Φεβρουάριος 2014
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Καλλιτεχνικές Δράσεις

Αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014
18 Φεβρουαρίου 2014

Αναγνωστήριο Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος
(Πανεπιστημίου 32, Στάση Μετρό Πανεπιστήμιο)
Ώρα έναρξης: 21.00 clock

Η Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την εφημερίδα Καθημερινή παρουσιάζει μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο του κορυφαίου έλληνα ποιητή Κ. Π. Καβάφη, στον εμβληματικό χώρο του Αναγνωστηρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην οδό Πανεπιστημίου.

Θα παρουσιαστεί η σύνθεση του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη και μαέστρου Δημήτρη Μητρόπουλου “14 Invenzioni” πάνω σε ποίηση Κ. Π. Καβάφη για φωνή και πιάνο με τον βαθύφωνο της ΕΛΣ Τάσο Αποστόλου και την πιανίστα Βίκυ Στυλιανού.

Ο Μητρόπουλος -ο πρώτος Έλληνας συνθέτης που μελοποίησε Καβάφη- προλογίζοντας το έργο του σε ρεσιτάλ που δόθηκε το 1932, σημείωνε: "Κάθε ποίημα από αυτά έχει ως βάση ένα διαφορετικό αρχιτεκτονικό σχέδιο, όπου η φωνή η απαγγέλλουσα το ποίημα αποτελεί ένα μόριο του σχεδίου. Δεν πρόκειται περί τραγουδιού, αλλά ούτε και περί μιας ξερής απαγγελίας με υπόκρουση. Ούτε να τα τραγουδάει κανείς πρέπει, ούτε πάλι να τα απαγγέλλει, μα κάτι ανάμεσα στα δύο.

Ίσως μια απαγγελία stylisée, σε ορισμένους ήχους και ρυθμούς που διαγράφει αυστηρά το μουσικό αρχιτεκτονικό σχέδιο".

Οι ηθοποιοί Δημήτρης Λιγνάδης, Αθηνά Μαξίμου και Άλκηστις Πουλοπούλου θα απαγγείλουν ποιήματα του «Μεγάλου Αλεξανδρινού».

Για την εκδήλωση θα δοθούν προσκλήσεις από το Περιοδικό Κ και τη σελίδα της Καθημερινής στο facebook: https://www.facebook.com/Kathimerini.sundaypaper

Tηλ. επικοινωνίας: 210 4808227

Χορηγοί Επικοινωνίας