Ρεσιτάλ μουσικής δωματίου "Ναι, μας αρέσει ο Μπραμς" Ρεσιτάλ μουσικής δωματίου "Ναι, μας αρέσει ο Μπραμς"
Θέατρο Ολύμπια
Ρεσιτάλ μουσικής δωματίου "Ναι, μας αρέσει ο Μπραμς"
Φεβρουάριος 2013
Δημιουργική Ομάδα

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ
Βαγγέλης Χατζησίμος

Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΒΙΟΛΙ
Γιάννος Μαργαζιώτης

ΠΙΑΝΟ
Άννη Τότσιου

Θέατρο Ολύμπια
Απογεύματα στο φουαγέ

Ρεσιτάλ μουσικής δωματίου "Ναι, μας αρέσει ο Μπραμς"

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013
23 Φεβρουαρίου 2013

Ώρα έναρξης: 18.00 clock
Είσοδος ελεύθερη

O Γιάννος Μαργαζιώτης και η Άννη Τότσιου συνεργάζονται ως μέλη του Artis piano trio από το 2000. Με το σύνολο αυτό εμφανίζονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε γνωστές αίθουσες και φεστιβάλ όπως το Μέγαρο Αθηνών, το Carnegie Hall, Amphitheatre Richelieu du Sorbonne, τα φεστιβάλ “Αθηνών”, “Κυκλάδων”, “Ναυπλίου”, “Anneberg”, “Storioni”, “I Virtuosi” και “Jugo Concerts”. Ανάμεσα στις πολλές σημαντικές συνεργασίες με μουσικούς όπως ο βιολίστας Vladimir Mendelssohn, o τσελλίστας Frans Helmerson, η βιολονίστα Mihaela Martin, οι πιανίστες Δημήτρης Σγούρος, Γιάννης Βακαρέλης, εξέχουσα σημασία και για τους δύο έχει η διδασκαλία. Ο Γιάννος διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών και η Άννη στο Εθνικό Ωδείο.

Από τις τρείς συνολικά σονάτες για βιολί και πιάνο που συνέθεσε ο Μπράμς, στην αποψινή συναυλία θα ακουστούν η σονάτα αρ.2 σε Λα μείζονα, η επονομαζόμενη «σονάτα των αρχιτραγουδιστών» και η σονάτα αρ.3 σε Ρε ελλάσονα. Μαζί με την σονάτα αρ.1 σε Σόλ Μείζονα η οποία έχει το προσωνύμιο «σονάτα της βροχής», αυτό που παρατηρεί κανείς εύκολα είναι ότι η επιλογή των τονικοτήτων έχει γίνει με κριτήριο τις ανοιχτές χορδές του βιολιού, όπου ο ήχος του οργάνου είναι πιο λαμπερός.

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου ο Μπράμς, δανείζεται θεματικό υλικό ή μελωδίες από τραγούδια του (lied), για να δημιουργήσει νέες συνθέσεις μουσικής δωματίου. Στήν 1η σονάτα, το θέμα από το τελευταίο μέρος είναι αυτούσια η μελωδία από το «τραγούδι της βροχής» (Regenlied), ενώ στην 2η , στο πρώτο μέρος, το πρώτο θέμα θυμίζει το τραγούδι του Walther από την όπερα του Βάγκνερ «Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης». Το δεύτερο θέμα της φόρμας είναι από το τραγούδι «Wie Melodien zieht es mir” του ίδιου του Μπράμς.

Η σονάτα αρ.3 ξεκίνησε να γράφεται το καλοκαίρι του 1886 συγχρόνως με την αρ.2. Όμως ο Μπράμς την εγκατέλειψε πριν την ολοκληρώσει, ώστε να ασχοληθεί με το διπλό κοντσέρτο για βιολί και βιολοντσέλο. Την ολοκλήρωσε αργότερα το καλοκαίρι του 1888, αφιερώνοντάς την στον διάσημο μαέστρο και πιανίστα της εποχής Hans von Bulow. Για αυτήν την σονάτα όπως και στο κοντσέρτο για βιολί, χρησιμοποιεί πάρα πολλά τσιγγάνικα στοιχεία με τριημιτόνια, μαζί με αντιχρονισμούς και αντιστικτικές κινήσεις των δύο οργάνων. Mια μεγαλοπρεπής Coda μας οδηγεί στο κλείσιμο του 4ου μέρους και της τριλογίας.