Ναμπούκκο Ναμπούκκο
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Ναμπούκκο
Καλλιτεχνική Περίοδος 2010/11 - Τζουζέππε Βέρντι
Ιούλιος 2011
Δημιουργική Ομάδα

ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Τεμίστοκλε Σολέρα

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Ηλίας Βουδούρης

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Βασίλης Νικολαΐδης

ΣΚΗΝΙΚΑ - ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Γιάννης Μετζικώφ

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Ελευθερία Ντεκώ

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ
Θεμιστοκλής Παυλής

ΔΙΕΙΘΥΝΣΗ ΧΟΡΩΔΙΑΣ
Νίκος Βασιλείου

Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΝΑΜΠΟΥΚΟ
Δημήτρης Πλατανιάς (26, 28 / 7),
Αλεξάντρου Αγκάκε (27, 29 / 7)

ΑΜΠΙΓΚΑΙΛΛΕ
Μαριάν Κορνέττι (26, 28 / 7),
Άντα Λουΐζ Μπόγκτζα (27, 29 / 7 )

ΖΑΧΑΡΙΑΣ
Παάτα Μπουρτζουλάτζε (26, 28 , 29 /7 ),
Λουίζ – Οττάβιο Φαρία (27 /7 )

ΦΕΝΕΝΑ
Χαρίκλεια Μαυροπούλου (26 ,27, 28, 29 / 7)

ΙΣΜΑΗΛ
Αντώνης Κορωναίος (26, 27, 28, 29 / 7)

ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ ΤΟΥ ΒΑΑΛ
Δημήτρης Κασιούμης (26, 28 / 7),
Κωνσταντίνος Σφυρής (27, 29 / 7)

ΑΜΠΝΤΑΛΛΟ
Δημήτρης Σιγαλός (26, 27, 28, 29 / 7)

ΑΝΝΑ
Γεωργία Ηλιοπούλου (26, 28, 29 / 7),
Αντωνία Καλογήρου (27 / 7)

Συμμετέχει η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Όπερα

Ναμπούκκο

Τζουζέππε Βέρντι

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011
26, 27, 28, 29 Ιουλίου 2011

Ώρα έναρξης: 21.00 clock

Η ύβρις, η οργή των θεών, ο έρωτας και η τιμωρία είναι τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίζεται η περίφημη όπερα που καθιέρωσε τον Βέρντι ως έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες της Ιταλίας. 

Η δύναμη της μουσικής, οι ξεχωριστές μελωδίες και τα κορυφαία χορωδιακά όπως αυτό των Εβραίων «Va, pensiero….» (Πέτα σκέψη…) δημιουργούν θριαμβευτικές παραστάσεις που μαγεύουν το κοινό. Η ένταση των διαλόγων και οι συγκρούσεις ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, στο πλήθος και σε όσους συμμετέχουν, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα πραγματικά μεγαλειώδες θέαμα. 

Στη νέα αυτή παραγωγή, την ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης. Σκηνοθετεί ο Βασίλης Νικολαϊδης ενώ τα σκηνικά και κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ. Διεθνώς καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες έχουν κληθεί για την ερμηνεία των πρωταγωνιστικών ρόλων. Φωτισμοί Ελευθερία Ντεκώ.  

Στο ρόλο του Ναμπούκο εναλλάσσονται οι Δημήτρης Πλατανιάς και Αλεξάντρου Αγκάκε, της Αμπιγκαΐλλε οι Αμαρίλλι Νίτσα και Άντα Λουΐζ Μπόγκτζα, του Ζαχαρία οι Παάτα Μπουρτζουλάτζε και Λουίζ – Οττάβιο Φαρία, της Φενένα η Χαρίκλεια Μαυροπούλου και του Ισμαήλ ο Αντώνης Κορωναίος.

Όπως μας περιγράφει ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαϊδης, η παράσταση που θα παρακολουθήσουμε στο Ηρώδειο, ξετυλίγεται, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το θεατρικό έργο απ’ όπου προήλθε το λιμπρέτο της όπερας μέσα από την αισθητική και τον μαγικό κόσμο του μεγάλου ζωγράφου Ρέμπραντ – που κατ’ εξοχήν ζωγράφισε σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη.

Η υπόθεση αφορά στην αιχμαλωσία των Εβραίων από τον βασιλιά της Βαβυλώνος Ναβουχοδονόσορα (Ναμπούκο). Όταν στην αλαζονεία του εκείνος ζητά απ’ όλους να τον υμνούν ως θεό, τον πλήττει κεραυνός. Στρεφόμενος προς τον Ιεχωβά βρίσκει πάλι τα λογικά του, απελευθερώνει τους Εβραίους και συναινεί στην σχέση της πραγματικής κόρης του, της Φενένας, με τον Ισμαήλ, ανιψιό του βασιλιά της Ιερουσαλήμ. Στον Ιεχωβά στρέφεται στο τέλος και η Αμπιγκαΐλλε, που σφετερίστηκε την εξουσία του.