Το ελιξίριο του έρωτα Το ελιξίριο του έρωτα
Θέατρο Ολύμπια
Το ελιξίριο του έρωτα
Οκτώβριος 2011
Δημιουργική Ομάδα

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Ισίν Μετίν

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Σταμάτης Φασουλής

ΣΚΗΝΙΚΑ
Γιώργος Γαβαλάς

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Ντένη Βαχλιώτη

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Λευτέρης Παυλόπουλος

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΟΡΩΔΙΑΣ
Θ.Α

Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΑΝΤΙΝΑ
Έλενα Κελεσίδη (14, 16, 22, 30/10)
Βασιλική Καραγιάννη (15, 21, 23, 26/10)

ΝΕΜΟΡΙΝΟ
Αντώνης Κορωναίος (14, 16, 22, 26, 30/10)
Κωνσταντίνος Κληρονόμος (15, 21, 23/10)

ΜΠΕΛΚΟΡΕ
Χάρης Ανδριανός (14, 16, 22/10)
Διονύσης Σούρμπης (15, 21, 23, 26, 30/10)

ΝΤΟΥΛΚΑΜΑΡΑ
Δημήτρης Κασιούμης (14, 16, 22, 26, 30/10)
Τάσος Αποστόλου (15, 21, 23/10)

ΤΖΑΝΕΤΤΑ
Ελπινίκη Ζερβού (14, 16, 22, 26, 30/10)
Δέσποινα Σκαρλάτου (15, 21, 23/10)

Θέατρο Ολύμπια
Όπερα

Το ελιξίριο του έρωτα

ΠΡΕΜΙΕΡΑ14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011
14,15,16,21,22,23,26,30 Οκτωβρίου 2011

Ώρα έναρξης 20.00 clock

Το ελιξίριο του έρωτα

Γκαετάνο Ντονιτσέττι

Λιμπρέτο: Φελίτσε Ρομάνι
Βασισμένο στο έργο Το Φίλτρο του Ευγένιου Σκριμπ

Νέα παραγωγή

Με την διάσημη ρομαντική, κωμική όπερα του Γκαετάνο Ντονιτσέττι, το Ελιξίριο του Έρωτα, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή και μουσική διεύθυνση του Ισίν Μετίν, ξεκινά η νέα καλλιτεχνική περίοδος για την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Πρόκειται για μια από τις πιο γοητευτικές και μελωδικές όπερες του ρεπερτορίου, αλλά και μια από τις αγαπημένες του κοινού της όπερας παγκοσμίως. Ο Ντονιτσέττι έγραψε υπέροχες μελωδίες, όπως το διάσημο “Una furtiva lagrima”, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ατμόσφαιρα του έργου και την ενορχήστρωση.  Έπλασε μια χαλαρή ατμόσφαιρα, όπου κυριαρχούν τα φωτεινά χρώματα και τα αγνά συναισθήματα, σε ένα έργο που μέχρι σήμερα επιτρέπει στον θεατή να φύγει από την αίθουσα με χαμόγελο.
Ο Σταμάτης Φασουλής, στην πρώτη του συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, μεταφέρει το μελόδραμα του Νεμορίνο και της Αντίνα σε ένα εργοστάσιο του μεσοπολέμου. Η ασπρόμαυρη καταθλιπτική ατμόσφαιρα που αντικατοπτρίζει την συναισθηματική κατάσταση του Νεμορίνο, ο οποίος διεκδικεί ανεπιτυχώς την πλούσια και όμορφη Αντίνα, δίνει την θέση της στην εφορία που προκαλεί το ελιξίριο και οι «μαγικές» του ιδιότητες..
Η όπερα αυτή, καθιέρωσε τον Ντονιτσέττι, ο οποίος διαδέχεται τον Ροσσίνι στο είδος της κωμικής όπερας, διατυπώνοντας μια προσωπική γλώσσα πολύ διαφορετική από αυτή του διάσημου συναδέλφου του. Η μεγάλη τομή που κατάφερε ο Ντονιτσέττι είναι ότι εισήγαγε το συναισθηματικό στοιχείο στο είδος αυτό της κωμικής όπερας. Στο Ελιξίριο, οι δύο βασικοί χαρακτήρες ωριμάζουν μπροστά στα μάτια των θεατών τόσο δραματουργικά όσο και μουσικά, ενώ η λύση της ιστορίας δίνεται από την εξέλιξη στην ψυχολογία τους. Με άλλα λόγια σε αντίθεση με την παράδοση του 18ου αιώνα οι χαρακτήρες του Ελιξιρίου μοιάζουν να έχουν αληθινά συναισθήματα, τα οποία μάλιστα ο συνθέτης μοιάζει να τα προσεγγίζει με σκεπτικό σύγχρονης ψυχολογίας.
Η πλοκή του έργου αφορά στον έρωτα που αισθάνεται ο φτωχός χωρικός Νεμορίνο για την όμορφη, πλούσια και φιλάρεσκη Αντίνα. Πιστεύει ότι αν πιεί ένα μαγικό ελιξίριο εκείνη θα τον αγαπήσει. Την αφέλειά του εκμεταλλεύεται ο πλανόδιος αγύρτης Δρ. Ντουλκαμάρα, που τού πουλά αντί για ελιξίριο ένα μπουκάλι κρασί Μπορντώ. Ο Νεμορίνο δεν έχει χρήματα. Έτσι, προκειμένου να το αγοράσει, κατατάσσεται στο στρατό, γεγονός που του αποφέρει άμεσα το επιθυμητό ποσό. Όταν το μαθαίνει, η Αντίνα πείθεται για τη δύναμη των αισθημάτων του, ομολογεί πως εκείνη τον αγαπά και η υπόθεση οδηγείται σε αίσιο τέλος.

Χορηγοί Επικοινωνίας