Ερωφίλη : Her story Ερωφίλη : Her story
Ξενοδοχείο Μπάγκειον
Ερωφίλη : Her story
Καλλιτεχνική Περίοδος 2018/19 - Παρουσίαση εργαστηρίου
19 Απριλίου 2019
Δημιουργική Ομάδα

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Μαρία Καραζάνου (σκηνοθέτρια, ερευνήτρια)
Σέβη Στάικου (σκηνοθέτρια, ηθοποιός, εμψυχώτρια)
Ειρήνη Σγουρίδου (μουσικοπαιδαγωγός)
Ολυμπία Τσαρούχη (μουσικοπαιδαγωγός)

ΑΠΟΔΟΣΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Κωστής Ντέμος 

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Ειρήνη Σγουρίδου

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Δημήτρης Κουτάς

Ξενοδοχείο Μπάγκειον
Όπερα

Ερωφίλη : Her story

Παρουσίαση εργαστηρίου

Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ
Ανοιχτή παρουσίαση εργαστηρίου

Ξενοδοχείο Μπάγκειον (πλατεία Ομονοίας 19)

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται μία ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης από τo Μπάγκειον

Ώρα έναρξης: 20.30  |   

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ σας προσκαλούν στην τελική παρουσίαση του εργαστηρίου μουσικής και θεάτρου με τίτλο Η δική της ιστορία για γυναίκες σε διαδικασία επανένταξης. Η μεικτή ομάδα γυναικών θα παρουσιάσει μια σπουδή πάνω στο έργο Ερωφίλη του Γεωργίου Χορτάτση στο ξενοδοχείο Μπάγκειον στην πλατεία Ομονοίας, την Παρασκευή 19 Απριλίου, στις 20.30. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Πρόκειται για μια ιστορία πανανθρώπινη και διαχρονική, σαν συλλογική μνήμη που υπάρχει από πάντα, σαν αφήγηση αλλά και αφορμή για τη διερεύνηση του λόγου, της σωματικής έκφρασης και της θεατρικής δράσης. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι γυναίκες, άλλες χωρίς προηγούμενη εμπειρία στο θέατρο και άλλες με αρκετή, αυτοσχεδίασαν και πειραματίστηκαν με ρυθμούς και ήχους, έγραψαν και διηγήθηκαν ιστορίες δικές τους και μη, και όλες μαζί επιλέξαμε την ιστορία της Ερωφίλης για να την αφηγηθούμε συλλογικά στο κοινό.
Η Ερωφίλη, καθώς και οι γυναίκες του χορού, μας αφορούν ως σύμβολα χειραφέτησης, ως εμβληματικοί φορείς της νίκης του έρωτα απέναντι στον θάνατο, την εξουσία και το μίσος και ως παράδειγμα σύμπραξης για την ανατροπή, την κοινωνική δικαιοσύνη και την πρόοδο.

Η ιστορία, όπως και ο τρόπος που επιλέξαμε να τη διηγηθούμε, μας κινητοποιεί όλες, έχοντας ως συστατικά την αποδοχή, την εμπιστοσύνη, την αλληλοϋποστήριξη και την αστείρευτη δύναμη των γυναικών.

Οι συντονίστριες του εργαστηρίου μιλούν για τη «δική τους» ιστορία:

Το εργαστήρι ήταν για μένα μια σπουδαία πρόκληση και μια ακόμα σπουδαιότερη εμπειρία. Γυναίκες με διαφορετικές πορείες μετείχαν σε μια συνάντηση που φώτισε τα κοινά όλων μας και απενοχοποίησε τα διαφορετικά. Η τέχνη βοηθάει πολύ σε αυτό, στην ενσυναίσθηση, στην κατανόηση και την αποδοχή. Αυτά τα στοιχεία, αλλά και η αίσθηση της απόδρασης από την κανονική μας ζωή και συμμετοχής/συνενοχής σε μια ιδιαίτερη, δημιουργική συνάντηση, καθοδήγησαν τον τρόπο διεξαγωγής και χρωμάτισαν τις μεταξύ μας σχέσεις. Τα όπλα μας σε αυτό το εργαστήρι ήταν η συγκίνηση και η τρυφερότητα, η ενθάρρυνση και η φροντίδα. Όπλα πανίσχυρα που μας έφεραν πολλές νίκες. Ήταν μεγάλη μου τιμή να συμμαχήσω με τις γυναίκες αυτής της ομάδας.

Μαρία Καραζάνου

 

Αισθάνομαι ευγνωμονούσα για την ευκαιρία να κάνω πράξη την επιθυμία να συνυπάρξω θεατρικά αλλά και ουσιαστικά με τις γυναίκες του εργαστηρίου. Η γυναικεία εμπειρία όλων μας, μαθητριών και συντονιστριών, λειτούργησε καθοριστικά και δημιουργικά ως συνεκτικός κρίκος, κινητήρια δύναμη και έμπνευση. Η Τέχνη λειτουργεί ενίοτε ως όπλο κοινωνικής χειραφέτησης. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και τελετουργία και τελικά λειτουργία της ίδιας της ζωής. Νιώθω ότι βαδίσαμε σε τέτοιου είδους μονοπάτια, ακόμα περισσότερο γιατί καταφέραμε να δράσουμε σε πλαίσιο ανθρώπινο και τρυφερό, με αλληλεγγύη, εμπιστοσύνη και σεβασμό στην ποικιλία των όψεων και των απόψεων της καθεμιάς.

Σέβη Στάικου

 

Είναι πολύ ωραίο να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που αγαπούν το θέατρο με αγωνία και θέληση να μπουν σε μια μεταμόρφωση. Αναρωτιόμουν τι μουσική θα ταίριαζε σ’ αυτήν την προσπάθεια κι έτσι προέκυψαν ηχητικές ατμόσφαιρες και δύο χορικά τραγούδια που νομίζω πως εκφράζουν την ευαισθησία των γυναικών αυτών αλλά και την κατεύθυνση που ήθελαν να δώσουν η Μαρία Καραζάνου και η Σέβη Στάικου, μέσω της σκηνοθεσίας. Είναι η πρώτη φορά που βρέθηκα σε μια τέτοια ομάδα και αισθάνθηκα πολύ χαρούμενη για αυτό που μοιραστήκαμε.

Ειρήνη Σγουρίδου

 

Νιώθω τιμή και ευγνωμοσύνη που συμμετείχα σε αυτή τη δημιουργική προσπάθεια. Με αγωνία στην αρχή για την έκβασή της, την οποία όμως διαδέχτηκε η ζεστασιά της όμορφης ομάδας που δημιουργήθηκε. Μέσα από τη θεατρική και μουσική έκφραση, κάθε μέλος της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων των συντελεστών, αποθέσαμε την παρουσία μας με ειλικρίνεια, με αυθεντικότητα, από καρδιάς. Αυτό έκανε την κάθε Δευτέρα βράδυ μια ζεστή αγκαλιά για όλους μας.

Ολυμπία Τσαρούχη