Σατανερί Σατανερί
Ημέρες Μουσικού Θεάτρου / Εναλλακτική Σκηνή
Σατανερί
Καλλιτεχνική Περίοδος 2018/19 - Θεόφραστος Σακελλαρίδης
Μάιος 2019
Δημιουργική Ομάδα

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Χαράλαμπος Γωγιός

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Αλέξανδρος Ευκλείδης
Δημήτρης Δημόπουλος

ΣΚΗΝΙΚΟ - ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Αλεξία Θεοδωράκη

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ
Φώτης Διαμαντόπουλος

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Χρήστος Τζιόγκας 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ chórεs
Μαρίνα Σάττι

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΩΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ chórεs
Ελένη Ποζατζίδου 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Μυρτώ Αδαλή, Λίνα Γερονίκου, Μαριέττα Σαρρή, Μαριλένα Σουρή

Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΣΑΤΑΝΑΣ
Μυρτώ Μποκολίνη 

ΑΝΔΡΕΑΣ
Δημήτρης Ναλμπάντης

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Βασίλης Δημακόπουλος

ΠΑΜΙΚΟΣ
Γιάννης Κάβουρας

ΣΥΝΑΠΙΚΩ
Μαρία Κατριβέση 

ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ
Κωστής Ρασιδάκις

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ
Δημήτρης Δημόπουλος

ΤΣΙΤΣΙΠΛΗΣ
Πάνος Ζυγούρος

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ - ΕΛΕΝΗ 
Χριστίνα Ασημακοπούλου

ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ
Αλίνα Κοτσοβούλου

ΚΙΝΕΖΟΣ - ΠΑΡΘΕΝΑ
Θεώνη Φύτρου

ΟΜΟΡΦΙΑ
Δανάη Στεργίου

ΑΜΑΡΤΙΑ
Γεωργία Ζαχαριάδη

ΚΑΗΜΟΣ
Γεωργία Καρανδινάκη

ΗΔΟΝΗ
Ευγενία-Ευαγγελία Χατζάκη

 

Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο chórεs και 18μελές ενόργανο σύνολο

 

Τιμές εισιτηρίων: €15, €20
Φοιτητικό: €10

Ημέρες Μουσικού Θεάτρου / Εναλλακτική Σκηνή
Όπερα

Σατανερί

Θεόφραστος Σακελλαρίδης

Σατυρική φαντασμαγορία σε πρόλογο και δύο μέρη

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.30 |   

Η ξεκαρδιστική οπερέτα Σατανερί του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, δημιουργού της δημοφιλέστερης ελληνικής οπερέτας όλων των εποχών Ο βαφτιστικός, εγκαινιάζει τον τρίτο κύκλο των Ημερών Μουσικού Θεάτρου 2019 της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που φέτος εστιάζουν το θεματικό τους ενδιαφέρον στους θησαυρούς του ελληνικού ελαφρού μουσικού θεάτρου.

Η «σατυρική φαντασμαγορία» σε πρόλογο και δύο μέρη Σατανερί, σε μουσική διεύθυνση και αποκατάσταση μουσικού υλικού Χαράλαμπου Γωγιού και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη και Δημήτρη Δημόπουλου, έρχεται να σκανδαλίσει το κοινό στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τρεις μόνο παραστάσεις, στις 17, 18 και 19 Μαΐου 2019. Η παράσταση αποκαθιστά για πρώτη φορά την αυθεντική ενορχήστρωση του 1930.

Μάρτιος του 1930: Η μεγάλη οικονομική κρίση έχει ξεκινήσει, τα σύννεφα στην Ευρώπη αρχίζουν να πυκνώνουν. Τρία χρόνια πριν την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία (και έξι πριν από εκείνη του Ιωάννη Μεταξά), δύο νέα μουσικοθεατρικά έργα σατιρίζουν το τεταμένο κλίμα της εποχής μέσα από τη σαρκαστική διαστρέβλωση της διδακτικής ηθοπλασίας. Το γνωστότερο από τα δύο, η Άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ των Μπέρτολτ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ, θρασεία σάτιρα του καπιταλισμού και της εμπορευματοποιημένης αστικής όπερας, κάνει πρεμιέρα στη Λειψία στις 9 Μαρτίου, φέροντας ως τις μέρες μας τη ρετσινιά του «κλασικού». Ωστόσο λίγοι πια θυμούνται πως, τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 6 Μαρτίου, στο Θέατρο Μοντιάλ της Αθήνας, γωνία Πανεπιστημίου και Εμμανουήλ Μπενάκη, έκανε πρεμιέρα ένα δικό μας έργο όχι λιγότερο δηκτικό, μελωδικό και ανελέητο: η «σατυρική φαντασμαγορία» Σατανερί του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, του μέγιστου των συνθετών της αθηναϊκής οπερέτας.

Κάτι σαν διεστραμμένη διασκευή του Φάουστ από την ανάποδη, η Σατανερί είναι ένα ηθοπλαστικό έργο που εξαίρει ανερυθρίαστα… την υπεροχή της κόλασης έναντι του παραδείσου και προκρίνει, εξίσου τολμηρά και ειρωνικά με το Μαχαγκόννυ, τα οφέλη της σύγχρονης ανηθικότητας έναντι της παραδοσιακής ηθικής! Σε μεγάλα κέφια και βασισμένος σε δική του πρωτότυπη ιδέα, ο Σακελλαρίδης αναμειγνύει ρομαντικές άριες με δημοτικά, ρεμπέτικα, μπλουζ και φοξ τροτ και σατιρίζει την επίκαιρη, όσο και διαχρονική, ελληνική ατιμωρησία μέσα από την ιστορία του Ανδρέα, ενός κακομοίρη «πωλούντος επί πιστώσει», που, στο αιώνιο σταυροδρόμι της αρετής και της κακίας, επιλέγει τον δεύτερο δρόμο, κατόπιν προσωπικής ξενάγησης στον άλλο κόσμο από… τον ίδιο τον Σατανά!

Τι συνέβη λοιπόν και, έκτοτε, η Σατανερί ξεχάστηκε, παρά την «κοσμοσυρροή», τον «θρίαμβο» και τα «ακράτητα γέλια» που μαρτυρεί ο τύπος της εποχής; Τίποτε λιγότερο από τον κατακρημνισμό της υπόληψης του μεσοπολεμικού ελαφρού μουσικού θεάτρου, ανάλογο της μοίρας του Μοντιάλ, που, έχοντας πρώτα μετατραπεί σε φθηνό κινηματογράφο, γκρεμίστηκε τελικά τη δεκαετία του ’60…

Ελάχιστα αποσπάσματα από τη Σατανερί έτυχαν εκτελέσεων μετά τον πόλεμο, ιδίως από τη Συμφωνική Ορχήστρα του ΕΙΡ σε μεταγραφή του Τότη Καραλίβανου. Η πρώτη πλήρης μεταπολεμική αναβίωση του έργου έγινε από το Εργαστήριο Μουσικού Θεάτρου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας στις 10 Ιουνίου 2014, σε μεταγραφή και μουσική διεύθυνση Χαράλαμπου Γωγιού και σκηνοθεσία των Αλέξανδρου Ευκλείδη και Δημήτρη Δημόπουλου.

Η παράσταση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ αποκαθιστά για πρώτη φορά την αυθεντική ενορχήστρωση του 1930. Για τη σκηνοθεσία της παράστασης, ο Αλέξανδρος Ευκλείδης και ο Δημήτρης Δημόπουλος σημειώνουν: «Το καυστικό χιούμορ του Σακελλαρίδη δεν χαρίζεται ούτε σε θεούς ούτε σε δαίμονες! Ένα έργο που διαδραματίζεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, στον Παράδεισο και την Κόλαση είναι ένα παραστασιακό στοίχημα, που χρήζει κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ κωμωδίας και μεταφυσικής, ιερού και βέβηλου, ευτελούς και υψηλού. Η Σατανερί είναι ένα έργο της εποχής του, που αναζητά μια δεύτερη ευκαιρία στη δική μας».

Το σκηνικό και τα κοστούμια είναι της Αλεξίας Θεοδωράκη, η χορογραφία του Φώτη Διαμαντόπουλου και οι φωτισμοί του Χρήστου Τζιόγκα.

Τον ρόλο του Σατανά ερμηνεύει η Μυρτώ Μποκολίνη και του Ανδρέα ο Δημήτρης Ναλμπάντης. Μαζί τους, καταξιωμένοι αλλά και νεότεροι πρωταγωνιστές: Βασίλης Δημακόπουλος, Γιάννης Κάβουρας, Μαρία Κατριβέση, Κωστής Ρασιδάκις, Πάνος Ζυγούρος, Χριστίνα Ασημακοπούλου, Αλίνα Κοτσοβούλου.

Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο chórεs υπό τη μουσική διεύθυνση της Μαρίνας Σάττι και 18μελές μουσικό σύνολο.

Σύνοψη

Ο Ανδρέας, απογοητευμένος από την κατάντια που τον έχει ρίξει η τιμιότητά του, ζητά από τον Σατανά να έρθει και να τον πάρει… όπως και γίνεται! Για να πειστεί ο Σατανάς πως ο Ανδρέας θα είναι όντως πιστός ακόλουθός του, τον οδηγεί πρώτα στον Παράδεισο, ώστε να κρίνει ο ίδιος τι προτιμά. Στον Παράδεισο όμως η ζωή δεν είναι τόσο παραδεισένια: η αιωνιότητα περνά μόνο με νηστεία και προσευχή, κάτι που κάνει αρκετούς από τους κατοίκους του να αποζητούν την Κόλαση και να φύγουν από εκεί μαζί με τον Ανδρέα. Στην Κόλαση πια, όλοι ανακαλύπτουν τις χαρές της αμαρτίας και ο Ανδρέας επισφραγίζει την πίστη του στον Σατανά κλέβοντας το ταμείο όπου εργάζεται.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Χαράλαμπος Γωγιός Μουσική διεύθυνση, αποκατάσταση μουσικού υλικού

Μελέτησε με τους Φίλιππο Τσαλαχούρη και Δημήτρη Λιωνή. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως συνθέτης, αρχιμουσικός και μουσικολόγος ασχολείται συστηματικά με την όπερα και το μουσικό θέατρο. Έχει συνεργαστεί με πλήθος θεσμών σε Ελλάδα και εξωτερικό (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ΕΛΣ, ΜΜΑ, ΜΜΘ, Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Τέχνης, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Όπερα Νώυκαιλν Βερολίνου κ.ά.). Έργα του έχουν βραβευτεί σε Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία και Τσεχία. Ως συνιδρυτής της ομάδας «Οι όπερες των ζητιάνων» έχει παρουσιάσει έργα Βέρντι, Ροσσίνι, Κυπουργού, Σακελλαρίδη κ.ά. Υπήρξε υπεύθυνος σπουδών του Εργαστηρίου Μουσικού Θεάτρου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ως το 2015. Το 2012, η όπερα Yasou Aida! τιμήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Η μουσική του για την Αντιγόνη του Σοφοκλή (Εθνικό Θέατρο, 2016) βραβεύτηκε στα Θεατρικά Βραβεία Κύπρου. Διδάσκει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στο Ωδείο Αθηνών.

 

Αλέξανδρος Ευκλείδης Σκηνοθεσία

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris III. Έχει διδάξει στο Τμήμα Θεάτρου (ΑΠΘ), στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Πατρών), καθώς και στις Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, όπου και εργάστηκε ως σύμβουλος δραματολογίου. Ως σκηνοθέτης μουσικού θεάτρου και όπερας έχει συνεργαστεί με Εθνική Λυρική Σκηνή, Φεστιβάλ Αθηνών, Όπερα Νώυκαιλν Βερολίνου, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Όπερα Θεσσαλονίκης, «Όπερες των ζητιάνων», ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση κ.ά. Έχει σκηνοθετήσει έργα κλασικού ρεπερτορίου, αλλά και σύγχρονων συνθετών, όπως την παγκόσμια πρώτη της Φόνισσας του Γιώργου Κουμεντάκη (ΕΛΣ, 2014). Από τον Φεβρουάριο του 2017 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

Δημήτρης Δημόπουλος Σκηνοθεσία

Ξεκίνησε ως σταντ-απ κωμικός το 1996 στις «Νύχτες κωμωδίας». Έχει γράψει τους σταντ-απ μονολόγους Αντί διδακτορικού και Υπερπαραγωγή και το λιμπρέτο για τις όπερες Το λυκόφως των χρεών, ΑirRossini και Yasou Aida!, για το οποίο βραβεύτηκε με τον Έπαινο «Κάρολος Κουν» Δραματουργίας Ελληνικού Έργου (Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, 2012). Σκηνοθέτησε τα μουσικοθεατρικά δρώμενα Kafka-Fragmente, Das Schubert Diploma και Νυχτερινά Τραγούδια, την οπερέτα Σατανερί και τις θεατρικές παραστάσεις Οι ευνοούμενοι του Μίδα και Τσάικα!. Ως μεταφραστής έχει εργαστεί σε υποτιτλισμό και μεταγλώττιση και στην ΕΛΣ (μεταφράσεις έργων Η νυχτερίδα, Πιμπινόνε, Ο Ορφέας στον Άδη). Γνωρίζει γερμανικά, αγγλικά, ισπανικά, ρωσικά, είναι πτυχιούχος υποκριτικής (Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος), πτυχιούχος Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΙ Αθηνών) και απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Την καλλιτεχνική περίοδο 2018/19 περιοδεύει με τον νέο του σταντ-απ μονόλογο Καφρόκρεμα και συμπράττει με ΕΛΣ (μετάφραση μιούζικαλ Οnce), Μουσικά Σύνολα Δήμου Αθηναίων και ΚΟΘ (Stand-Up Symphony).

 

Αλεξία Θεοδωράκη Σκηνικό, κοστούμια

Σκηνογράφος και ενδυματολόγος, γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε κλασική κιθάρα στο Απολλώνιο Ωδείο, καθώς και σχέδιο και ζωγραφική με τον ζωγράφο Γ. Μπουρναζάκη. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο μεταφραστικό τμήμα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, συνέχισε στη Βενετία, όπου αποφοίτησε από το τμήμα σκηνογραφίας-ενδυματολογίας της Ακαδημίας Καλών Τεχνών. Έχει εργαστεί ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος σε θέατρο, όπερα, χοροθέατρο, κινηματογράφο, σε ελληνικές και ξένες παραγωγές. Συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τους Θ. Γκόνη, Τ. Ράντζο, Α. Ευκλείδη, Α. Καραζήση, Θ. Γλυνάτση, Ρ. Γαϊτάνου, Μ. Γυπαράκη, Φ. Μπαξεβάνη, Δ. Σκλάβο, Κ. Φλέσσα, Τ. Τουλιάτο, Δ. Πιατά, Α. Παπαδάτου, Σ. Λιβαθινό, Π. Βούλγαρη, Γ. Σακαρίδη, Α. Σιδηροπούλου, Κ. Αρβανιτάκη, Ε. Φεζολάρι. Έχει συνεργαστεί με ΚΘΒΕ, ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Σερρών, Αγρινίου και Κοζάνης, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Όπερα Θεσσαλονίκης, ΕΛΣ, Λυρικό Θέατρο Τζουζέππε Βέρντι (Τεργέστη) και Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή.

 

Φώτης Διαμαντόπουλος Χορογραφία

Σπούδασε στην Κρατική Ακαδημία Χορού του Κιέβου και στην Ακαδημία Χορού της Βουδαπέστης. Από το 1997 ανήκει στο δυναμικό του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ το 2003 έγινε Κορυφαίος. Έχει συνεργαστεί με την ομάδα χορού του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, το μπαλέτο της Όπερας του Καζάν (Δημοκρατία του Ταταρστάν, Ρωσία), έχει συμμετάσχει σε παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών καθώς και σε ανεξάρτητες παραγωγές σύγχρονου και κλασικού χορού. Δίδαξε κλασικό χορό στις Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές της ΕΛΣ και της Ραλλούς Μάνου. Κατά τη διετία 2011/13 υπήρξε χοροδιδάσκαλος-répétiteur στο Μπαλέτο της ΕΛΣ. Έχει χορογραφήσει και παρουσιάσει παραστάσεις χορού και έχει επιμεληθεί την κινησιολογία και χορογραφία σε διάφορες παραστάσεις θεάτρου, όπερας και οπερέτας για την ΕΛΣ, το Εθνικό θέατρο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Από το 2017 έχει τη θέση του χοροδιδασκάλου και βοηθού χορογράφου στο Μπαλέτο της ΕΛΣ.

 

Χρήστος Τζιόγκας Φωτισμοί

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία και τον σχεδιασμό-χειρισμό φωτισμών σε παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικής. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, ενώ έχει φωτίσει πολυάριθμες παραγωγές στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

 

Μαρίνα Σάττι Διεύθυνση φωνητικού συνόλου chórεs

Φοίτησε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ. Παράλληλα σπούδασε θέατρο (Σχολή Δραματικής Τέχνης Βεάκη και Κεντρική Σκηνή). Έχει πτυχίο κλασικού πιάνου, ανώτερων μουσικών σπουδών και δίπλωμα κλασικού τραγουδιού, ενώ είναι απόφοιτη του Κολεγίου Μουσικής του Μπέρκλεϋ ως υπότροφος. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη European Jazz Orchestra ’09 κι έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Μπόμπυ ΜακΦέρριν, Ουέιν Σόρτερ και Ντανίλο Πέρες. Ως ηθοποιός έχει πρωταγωνιστήσει στις παραστάσεις West Side Story, Ερωτόκριτος, Shrek the Musical κ.α., ενώ έχει δανείσει τη φωνή της στη μεταγλωττισμένη ταινία της Ντίσνεϋ Βαϊάνα. Δημιούργησε το γυναικείο φωνητικό σύνολο fonέs (2016) και την 50μελή γυναικεία χορωδία chόrεs (2017). Το single Μάντισσα σε δική της μουσική και ενορχήστρωση έφτασε στην πρώτη θέση των charts σε Ελλάδα και Βουλγαρία, οδηγώντας σε διεθνή δισκογραφική συμφωνία με τη Universal Music Berlin. Ψηφίστηκε «Γυναίκα Μουσικός της Χρονιάς» από τους αναγνώστες του Votre Beauté. Tραγούδησε στο Champion of Earth Awards των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη (2018).

 

 

Χριστίνα Ασημακοπούλου Αρχηγός των πνευμάτων, Ελένη

Υψίφωνος, ξεκίνησε τις σπουδές της στο λυρικό τραγούδι με τη Μάτα Κατσούλη, παίρνοντας δίπλωμα από την τάξη της με άριστα παμψηφεί, α΄ βραβείο και ειδική διάκριση. Παράλληλα, υπήρξε μέλος του Στούντιο Όπερας της ΕΛΣ. Είναι πτυχιούχος μουσικολόγος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ με θέμα διπλωματικής εργασίας: «Η μουσική και οι παραστάσεις Μελοδράματος στην Ερμούπολη του 19ου αιώνα». Από το 2012 τραγουδάει ως μονωδός σε παραγωγές της ΕΛΣ και έχει συμπράξει με την Καμεράτα, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την Πολυφωνική Χορωδία Πατρών και την Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, συμπράττει σε τακτική βάση με την παγκοσμίου φήμης πιανίστα Κριστίνα Ορτίς (φωνή-πιάνο) στο Μπορντώ της Γαλλίας. Ως περφόρμερ έχει εμφανιστεί σε έργα των Φρανκ Βέντεκιντ, Τεννεσσή Ουίλλιαμς, Ουίλλιαμ Πόου Λ., Τσιμάρα Τζανάτου, Δημήτρη Δημητριάδη.

 

Βασίλης Δημακόπουλος Χαράλαμπος

Βαθύφωνος, γεννήθηκε στην Πάτρα. Πτυχιούχος βιολιού και ανώτερων θεωρητικών. Σπούδασε τεχνολογία ήχου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη μουσική τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ στην Αγγλία. Από το 2014 έως το 2016 υπήρξε μέλος του Εργαστηρίου Λυρικού Θεάτρου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας συμμετέχοντας στις παραγωγές Σατανερί, Σφίξε με… ξανά, Mozart Mania και Διδώ και Αινείας. Συμμετείχε στην όπερα για παιδιά Η βασίλισσα του χιονιού (Θοδωρής Αμπαζής, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, 2014/15) και στο μιούζικαλ Το κορίτσι που επιμένει (Τηλέμαχος Τσαρδάκας, Θέατρο Act, 2015/16). Το 2016 εμφανίστηκε ως έκτακτος χορωδός με τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Αΐντα (σκηνοθ. Ενρίκο Καστιλιόνε) και το 2017 στον Λόενγκριν (σκηνοθ. Άντονυ ΜακΝτόναλντ). Συμμετείχε επίσης στο μιούζικαλ του Δημήτρη Μαραμή Ερωτόκριτος (σκηνοθ. Κωνσταντίνος Ρήγος, Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, 2017) και στην όπερα σε παράφραση Το λυκόφως των χρεών (σκηνοθ. Αλέξανδρος Ευκλείδης, Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, 2017).

 

Δημήτρης Δημόπουλος Φωνή του αρχάγγελου Γαβριήλ

Βλ. παραπάνω.

 

Πάνος Ζυγούρος Τσιτσιπλής

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2018. Έχει συμμετάσχει σε διεθνές σεμινάριο υποκριτικής στο Βερολίνο υπό την αιγίδα του Θεάτρου Σαουμπύνε. Τη θεατρική περίοδο 2018/19 συμμετείχε στην παράσταση Κωμωδία των παρεξηγήσεων σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου.

 

Γιάννης Κάβουρας Παμίκος

Τενόρος, σπούδασε βιολί, πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και μονωδία (τάξη Πάνου Δήμα, δίπλωμα με άριστα παμψηφεί και α΄ βραβείο). Μελέτησε με τους Σεμπαστιάν Βιττούτσι (Βιέννη), Τζέιν Χένσελ και Μπράιαν Ύμελ. Έχει ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, Άλμπερτ Χέρρινγκ (ΜΜΘ), Νεμορίνο (Το ελιξίριο του έρωτα), Ερνέστο (Ντον Πασκουάλε), Κόμη Αλμαβίβα (Ο κουρέας της Σεβίλλης), Φερράντο (Έτσι κάνουν όλες), Μπαζίλιο (Οι γάμοι του Φίγκαρο), Ματτέο Μπόρσα (Ριγολέττος), Μπέππε (Παλιάτσοι), Γκαστόνε (Τραβιάτα), Ρεμεντάδο (Κάρμεν), Ζαχαρούλη (Ο βαφτιστικός). Έχει συνεργαστεί με αρχιμουσικούς όπως οι Αντονέλλο Αλλεμάντι, Ρίτσαρντ Μπόνυνγκ, Ζούμπιν Μέτα. Επίσης, έχει ερμηνεύσει Ρέκβιεμ (Μότσαρτ), Ορατόριο των Χριστουγέννων (Σαιν-Σανς), Οι επτά τελευταίοι λόγοι του Χριστού (Ντυμπουά), Ορατόριο Ηλίας (Μέντελσον), Καντάτα TWV 1:877 (Τέλεμαν), Λειτουργία σε εποχή πολέμου (Χάυντν), Λειτουργία σε σι ελάσσονα (Μπαχ). Είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με μεταπτυχιακό δίπλωμα), μεταπτυχιακός φοιτητής του ΤΜΣ (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, κατεύθυνση μονωδίας), ενώ υπήρξε μεταπτυχιακός φοιτητής στην Οργάνωση-Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

 

Μαρία Κατριβέση Συναπίκω

Ηθοποιός μουσικού θεάτρου και όπερας. Σε πολύ μικρή ηλικία, ακολουθώντας τις μουσικές ανησυχίες του πατέρα της, κέρδισε πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό τραγουδιού και ξεκίνησε μια εκπαιδευτική και επαγγελματική σταδιοδρομία σε Ελλάδα και Αμερική. Απόφοιτος του Ωδείου Φίλιππος Νάκας (δίπλωμα μονωδίας, α΄ βραβείο) και του Ελληνικού Ωδείου (πτυχίο σύγχρονου τραγουδιού), πτυχιούχος μουσικού θεάτρου και κινηματογράφου της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, συνεργάστηκε με σπουδαία ονόματα του Μπρόντγουεϊ και διδάχτηκε υποκριτική από τον Κέβιν Σπέισι. Πρωτοεμφανίστηκε στο Κέντρο Παραστατικών Τεχνών του Νιου Τζέρσεϋ στο Handel’s Messiah Rocks. Πρωταγωνίστησε σε παραγωγές όπως Come and Go του Σ. Μπέκετ, Obsessed του Αγιάζ Πάλμα, Χήρα του Τζεφ Χόλμντεν, Η βασίλισσα του χιονιού του Θ. Αμπαζή, Σατανερί του Θ. Σακελλαρίδη, Ζωρζ Νταντέν του Μολιέρου, Διδώ και Αινείας του Πέρσελ. Δάνεισε τη φωνή της στην ταινία Μπάρμπι η πριγκίπισσα και η ροκ σταρ (2015). Ολοκλήρωσε το διετές Εργαστήρι Λυρικού Θεάτρου και το Στούντιο Όπερας του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών.

 

Αλίνα Κοτσοβούλου Γραμματεύς

Ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε υποκριτική στο Κέντρο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος της Ασπασίας Παπαθανασίου, μονωδία και ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και είναι διπλωματούχος χοροθεραπεύτρια από τις Μπίλμαν-Τζωρτζάκη. Επιλέχθηκε από τρεις χιλιάδες υποψηφίους και αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Σχολής Υποκριτικής Γκύλφορντ, με εξειδίκευση τη σκηνοθεσία και υποκριτική στο μουσικό θέατρο. Εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, ενώ διδάσκει υποκριτική στα ελληνικά και στα αγγλικά. Μέλος της ελληνικής εταιρείας σκηνοθετών και μεταφραστών. Μεταφράσεις της έχουν παιχτεί στο θέατρο. Έγραψε και σκηνοθέτησε τη μουσική παράσταση m/s Flora ΙΙΙ, η οποία ολοκλήρωσε την τετραετή διαδρομή της στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης. Για το ίδιο θέατρο διασκεύασε το μυθιστόρημα του Μάνου Ελευθερίου Ο καιρός των χρυσανθέμων, εμβαθύνοντας στην προσωπικότητα της πρωταγωνίστριας του περασμένου αιώνα Ευαγγελίας Παρασκευοπούλου.

 

Μυρτώ Μποκολίνη Σατανάς

Υψίφωνος, γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, σπούδασε υποκριτική στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Γ. Κιμούλη, καθώς και μονωδία στο Ωδείο Ν. Σκαλκώτας. Το διάστημα 2007/10 συνεργάστηκε με την ΕΛΣ ερμηνεύοντας ρόλους στην Παιδική Σκηνή και σε παραγωγές οπερέτας. Πρωτοεμφανίστηκε στο εξωτερικό σε συνεργασία με τον αρχιμουσικό Λωράν Πιγιό στην όπερα Δάρδανος του Ζαν-Φιλίπ Ραμώ. Το 2011 συνέχισε την εκπαίδευσή της στο Στούντιο Όπερας του Θεάτρου Κάρλο Φελίτσε της Γένοβας. Έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς λυρικού τραγουδιού σε Ιταλία και Γαλλία. Έχοντας από το 2013 ως βάση της το Τόρρε ντελ Λάγκο, όπου ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στην Ακαδημία του 60ού Φεστιβάλ Πουτσίνι, ερμήνευσε σε σημαντικά ιταλικά θέατρα πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όπερες όπως Ντον Τζοβάννι, Παλιάτσοι, Τόσκα, Αδελφή Αγγελική, Ο μανδύας, Τζανέττο (Μασκάνι). Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες σε Ιταλία, Βέλγιο, Ελβετία, Αυστρία.

 

Δημήτρης Ναλμπάντης Ανδρέας

Τενόρος, ξεκίνησε σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Φ. Νικολαΐδου), τις οποίες ολοκλήρωσε στην Αθήνα με τον Φ. Βουτσίνο (δίπλωμα με άριστα). Έχει παρακολουθήσει μαθήματα τραγουδιού (Lied)-ορατορίου με τους Μ. Ικέουτσι και Α. Κοντογεωργίου, υποκριτικής με τον Δ. Καταλειφό και χορού με τη Λίλα Ζαφειροπούλου. Έχει εμφανιστεί σε ΕΛΣ, Όπερα Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Φεστιβάλ Αρχαίας Κορίνθου, Δημήτρια Θεσσαλονίκης, ΜΜΑ, ΜΜΘ. Έχει συμπράξει με σημαντικούς αρχιμουσικούς και πολυάριθμες ορχήστρες (ΚΟΑ, ΚΟΘ, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Ορχήστρα Αμαντέους Σόφιας, Ορχήστρα Όπερας Τιμισοάρας, Συμφωνική Ορχήστρα Όπερας Βελιγραδίου). Έχει ερμηνεύσει ρόλους σε πολυάριθμες όπερες, ελληνικές και γαλλικές οπερέτες, καθώς και σε έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας σύγχρονου χορού «Έλδωρ».

 

Κωστής Ρασιδάκις Ξενοκράτης

Βαρύτονος, γεννήθηκε στη Βραζιλία και μεγάλωσε στην Κρήτη. Πήρε δίπλωμα τραγουδιού με άριστα και συνέχισε σπουδές στη Βιέννη. Από το 2001 συνεργάζεται σταθερά με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Έχει συμμετάσχει σε πολλές παραγωγές όπερας όπως Μποέμ, Ντον Τζοβάννι, Ένα καπέλο από ψάθα Ιταλίας, Le grand Macabre, Κάρμεν, Πήτερ Γκράιμς, Βέρθερος, Η φόνισσα, καθώς επίσης Τζάννι Σκίκκι (Όπερα Θεσσαλονίκης), Λυσιστράτη (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). Έχει τραγουδήσει στις οπερέτες Οι απάχηδες των Αθηνών, Θυμήσου εκείνα τα χρόνια…!, Το μικρόβιο του έρωτα, Ο βαφτιστικός, Η Κρητικοπούλα, Η εύθυμη χήρα, Πικ-νικ, Η νυχτερίδα (Όπερα Θεσσαλονίκης) και Η κόρη της καταιγίδος (Φεστιβάλ Αθηνών). Επιπλέον, έχει πρωταγωνιστήσει σε παιδικές παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής όπως Το μαγικό βιολί, Ο κουρέας της Σεβίλλης, Η Κοκκινοσκουφίτσα, Προσοχή! Ο πρίγκιπας λερώνει.

 

chórεs

Το 2016, η μουσικός Μαρίνα Σάττι διοργάνωσε μια σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με σκοπό την ανάδειξη του διεθνούς παραδοσιακού ρεπερτορίου. Οι ανωτέρω δραστηριότητες προσέλκυσαν το αυθόρμητο ενδιαφέρον πολλών νέων γυναικών, οι οποίες εξέφρασαν την επιθυμία τους να μάθουν περισσότερα για το πολυφωνικό τραγούδι. Το σύνολο αυτό ονομάστηκε chórεs. Σκοπός του συνόλου είναι η εκπαίδευση των μελών του στη μουσική, τον χορό και την υποκριτική και η ανάπτυξη καλλιτεχνών με ευρεία παιδεία και οξεία κοινωνική αντίληψη. Έχοντας ως κύριο μέσο επικοινωνίας τη μουσική, οι chórεs πειραματίζονται πάνω στη σύνδεση στοιχείων διαφορετικών πολιτισμών, καταργώντας γεωγραφικά και ηλικιακά σύνορα, και αξιοποιώντας όλα τα εκφραστικά μέσα για την παραγωγή μηνυμάτων. Πλέον, περισσότερες από 50 γυναίκες ηλικίας 13-45 ετών συμμετέχουν στις εβδομαδιαίες δραστηριότητες της ομάδας chórεs. Οι chórεs έχουν ήδη μετεξελιχθεί σε ένα φυτώριο καλλιτεχνών που δεν έχει πάψει να μεγαλώνει, με τη συμμετοχή νέων μελών και την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου, με αναγνωρισμένους διδάσκοντες από διαφορετικούς καλλιτεχνικούς χώρους.

 

 

 

Η παράσταση «ΣΑΤΑΝΕΡΙ» ανήκει στην ενότητα του προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ με τον τίτλο «ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ» που εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

 

footer

Φωτογραφίες

Video