Μεταξύ Ουρανού και Γης: Ένα όραμα κι ένα θαύμα Μεταξύ Ουρανού και Γης: Ένα όραμα κι ένα θαύμα
Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής / Εναλλακτική Σκηνή
Μεταξύ Ουρανού και Γης: Ένα όραμα κι ένα θαύμα
Καλλιτεχνική Περίοδος 2018/19 - Σίμος Παπάνας – Δήμος Γκουνταρούλης
21 Απριλίου 2019
Δημιουργική Ομάδα

ΜΠΑΡΟΚ ΒΙΟΛΙ
Σίμος Παπάνας

ΠΕΝΤΑΧΟΡΔΟ ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΟ ΠΙΚΟΛΟ 
Δήμος Γκουνταρούλης 

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Βαλεντίνα Ταμιωλάκη 

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Τιμές εισιτηρίων: €12, €15
Φοιτητικό, παιδικό: €8

Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής / Εναλλακτική Σκηνή
Όπερα

Μεταξύ Ουρανού και Γης: Ένα όραμα κι ένα θαύμα

Σίμος Παπάνας – Δήμος Γκουνταρούλης

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.30 |   

Μια σπάνια μουσική αντιπαράθεση των εμβληματικών σολιστικών έργων Τρίλια του διαβόλου του Ταρτίνι και Σουίτα αρ. 6 για βιολοντσέλο του Μπαχ από δύο εξαιρετικούς μουσικούς με διεθνείς διακρίσεις, τον βιολιστή Σίμο Παπάνα και τον τσελίστα Δήμο Γκουνταρούλη.
Στην ίδια συναυλία, η Σονάτα για δύο βιολιά του Αντόνιο Βιβάλντι, με τη γνωστή εξωστρέφεια και δεξιοτεχνία που χαρακτηρίζει τη μουσική του, έρχεται να ενώσει τις δύο μοναχικές φωνές, τα δύο σόλο όργανα και τους δύο μουσικούς, να λύσει την αντιπαράθεση ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως και να δημιουργήσει μια γέφυρα μεταξύ ουρανού και γης. 

Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής 2019: Οράματα και Θάματα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ. 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Σίμος Παπάνας μπαρόκ βιολί

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε βιολί, μπαρόκ βιολί, σύνθεση και μαθηματικά. Άρχισε σπουδές στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και τις ολοκλήρωσε στο Κολέγιο Όμπερλιν και το Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες, μεταξύ άλλων Στάατσκαπελλε Δρέσδης, Ορχήστρα Μπολσόι, Ορχήστρα Δωματίου Ζυρίχης, Ορχήστρα Δωματίου Βασιλείας, Καμεράτα Γενεύης, ΚΟΑ, ΚΟΘ, Καμεράτα, Συμφωνική ΕΡΤ, Φιλαρμονική Σόφιας, Συμφωνική Μονάχου, Φιλαρμονική Νοτιοδυτικής Γερμανίας κ.ά. Ως σολίστ έχει ηχογραφήσει για τις εταιρείες Deutsche Grammophon, BIS και Centaur. Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ, μεταξύ άλλων Φερμπιέ, Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, Διεθνές Φεστιβάλ Βιολιού Αγίας Πετρούπολης, Proms Μπρίστολ, Φεστιβάλ Αθηνών, Φεστιβάλ Τόκυο. Οι συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί και ηχογραφηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, σε σημαντικές αίθουσες (Φίλων της Μουσικής Βιέννης, Τόνχαλλε Ζυρίχης και Αίθουσα Συναυλιών Ταϊπέι), ενώ οι συνθέσεις του για το θέατρο έχουν παρουσιαστεί σε πολλά θεατρικά φεστιβάλ. Από το 2003 είναι μόνιμος εξάρχων της ΚΟΘ.

Δήμος Γκουνταρούλης πεντάχορδο βιολοντσέλο πίκολο

Γεννήθηκε στη Λάρισα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Μελέτησε βιολοντσέλο, αποφοιτώντας από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με την υψηλότερη διάκριση. Το 1988 έφυγε από την Ελλάδα και με υποτροφία του γαλλικού κράτους εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου συνέχισε τις σπουδές του με τον Φ. Μουλλέρ και τη Ρ. Φλασό και ξεκίνησε να παίζει τζαζ και αυτοσχεδιαστική μουσική. Το 1996 μετακόμισε στη Βραζιλία. Αφιερώθηκε στην ιστορική ερμηνεία της παλαιάς μουσικής, μελετώντας το ρεπερτόριο για μπαρόκ και κλασικό βιολοντσέλο και συμπράττοντας με σημαντικά σύνολα και μουσικούς. Υπήρξε για μία δεκαετία καθηγητής βιολοντσέλου στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (UNICAMP). Κατά τη διάρκεια της τριαντάχρονης μουσικής πορείας του έχει κληθεί να συμμετάσχει σε αναρίθμητες περιοδείες και ηχογραφήσεις, παίζοντας με κορυφαίους μουσικούς και σύνολα κλασικής και μπαρόκ μουσικής, καθώς και τζαζ / αυτοσχεδιαζόμενης / λαϊκής μουσικής ανά τον κόσμο, ενώ συνεργάστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες από διάφορους χώρους της τέχνης. Από το 2015 διδάσκει βιολοντσέλο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Βαλεντίνα Ταμιωλάκη φωτισμοί
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Ωδείου Χαλανδρίου (Δίπλωμα Φλάουτου). Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Master of Arts: Ανώτερη Θεατρική Πρακτική με ειδίκευση στο Σχεδιασμό Φωτισμών από τη Βασιλική Κεντρική Σχολή Λόγου και Δράματος του Λονδίνου. Έχει σχεδιάσει φωτισμούς για παραστάσεις όπερας, θεάτρου και χορού, εικαστικές εγκαταστάσεις, θέατρο κούκλας και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και με πολλούς ανεξάρτητους χώρους του ελεύθερου θεάτρου. Παραγωγές: Στέφανος Λαζαρίδης - Κυνικός Ρομαντικός (2018), Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι (2018), Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής (2019).

 

Η εκδήλωση «ΜΕΤΑΞΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΑΙ ΓΗΣ» ανήκει στην ενότητα του προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ με τον τίτλο «ΗΜΕΡΕΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ  ΜΟΥΣΙΚΗΣ» που εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

 

footer