Το μαγικό βιολί Το μαγικό βιολί
Θέατρο Ολύμπια
Το μαγικό βιολί
Ιανουάριος 2012 - Απρίλιος 2012
Δημιουργική Ομάδα

ΣΎΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΉ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ
Νίκος Ξανθούλης

ΣΥΓΓΡΑΦΈΑΣ –ΣΤΙΧΟΥΡΓΌΣ
Μαριβίτα Γραμματικάκη

ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ
Λένα Γεωργιάδου

ΣΚΗΝΙΚΆ – ΚΟΣΤΟΎΜΙΑ
Χρυσάνθη Ψαροπούλου

ΦΩΤΙΣΜΟΊ
Ιωάννης Παντελιάς

ΧΟΡΟΓΡΑΦΊΑ – ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΊΑ
Θεμιστοκλής Παυλής

ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΠΑΙΔΙΚΉΣ ΧΟΡΩΔΊΑΣ
Ρόζη Μαστροσάββα

Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΟΡΆΤΙΟΣ (ΒΑΣΙΛΙΆΣ)
Αλέξανδρος Σταυρακάκης
Γιώργος Ρούπας

ΠΡΌΚΑΣ (ΣΠΙΟΎΝΟΣ)
Παύλος Μαρόπουλος 
Ζαφείρης Κουτελιέρης

ΈΝΤΥ (ΤΡΕΛΌΣ)
Παναγιώτης Αθανασόπουλος 
Κωστής Ρασιδάκης

ΡΌΖΑ (ΒΑΣΙΛΟΠΟΎΛΑ)
Άρτεμις Μπόγρη
Τζίνα Φωτεινοπούλου

ΑΜΊΡ (ΤΣΙΓΓΆΝΟΣ)
Νίκος Στεφάνου 
Θανάσης Ευαγγέλου

Χορεύει η Εβίτα Χασάπογλου

Συμμετέχουν μέλη της Ορχήστρας της Παιδικής Σκηνής της Ε.Λ.Σ. και η παιδική χορωδία ROSARTE

Θέατρο Ολύμπια
Παιδική Σκηνή

Το μαγικό βιολί

Πρεμιέρα Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012
Ημερομηνίες Παραστάσεων:
8, 14, 15, 21, 22, 28 Ιανουαρίου 2012
5, 12, 19, 25, 26 Φεβρουαρίου 2012
3, 11, 31 Μαρτίου 2012
1, 7 Απριλίου 2012
Ώρα έναρξης παραστάσεων: 11.00 | clock


Η παιδική όπερα του Νίκου Ξανθούλη Το μαγικό βιολί, έρχεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή για να μαγέψει μικρούς και μεγάλους.

Ένα μουσικό παραμύθι για την δύναμη της μουσικής και της αληθινής αγάπης που θα εντυπωσιάσει τις παιδικές ψυχές. Μια συγκριτική ιστορία που φέρνει το μήνυμα της αισιοδοξίας και της χαράς, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Ο συνθέτης Νίκος Ξανθούλης έγραψε μουσική με στόχο να απευθυνθεί σε όλες τις ηλικίες και κυρίως στα «νεανικά αυτιά», ενώ η Μαριβίτα Γραμματικάκη εμπνεύστηκε το λιμπρέτο, από μια προσωπική της εμπειρία: Μια γκρίζα ημέρα με σκοτεινές σκέψεις για πτώχευση, κρίση, απώλεια πέρασε μπροστά της ένας πλανόδιος μουσικός παίζοντας βιολί. Αυτή ήταν η αφορμή για την συγγραφή του έργου αυτού.

Η σκηνοθέτις της παράστασης Λένα Γεωργιάδου σημειώνει: «Πρόκειται για ιστορία «παραμυθένια», δομημένη με τα χαρακτηριστικά μιας τραγωδίας, όπου όλοι, «καλοί» και «κακοί» δεν υπακούν στις παραδοσιακές συμβάσεις, όπου το παρελθόν και το μέλλον, η λογική και η φαντασία, παύουν να αντιμετωπίζονται σαν αντιφατικά, κι όλα μαζί λειτουργούν σαν ποιητική απεικόνιση ενός κόσμου τόσο παλιού, όσο και σημερινού».

 

Η ιστορία
Κάποτε, σε μια γκρίζα πολιτεία, ζούσε ένας βασιλιάς που μισούσε την ομορφιά, τα χρώματα και τα τραγούδια και απαγόρευε σε όλους τους πολίτες να τραγουδούν και να χαίρονται. Ακόμα και την κόρη του φυλάκισε γιατί τραγούδησε μια μέρα που είχε μαγευτεί από το βιολί ενός τσιγγάνου, που μπήκε τυχαία στη πολιτεία. Ο βασιλιάς τρόμαξε μόλις άκουσε το τραγούδι και διέταξε να φυλακίσουν όλους όσους τραγούδησαν μαζί με τον τσιγγάνο, καθώς και να πετάξουν το βιολί του. Μόνο ένας τρελός έμεινε έξω από τη φυλακή και έκρυψε το βιολί.
Ο βασιλιάς μένει πια μόνος, συντροφιά με τον τρελό της πολιτείας. Το άκουσμα του βιολιού ξυπνάει αναμνήσεις που τον γεμίζουν λύπη. Δεν ήταν πάντα έτσι. Ο θάνατος της αγαπημένης του βασίλισσας τον γέμισε πόνο. Για πρώτη φορά αποκαλύπτει πως φοβάται τον πόνο. Πιστεύει πως αυτός που δεν χαίρεται δεν λυπάται, επομένως δεν πονάει.
Τα λόγια του τρελού όμως και η μουσική του μαγικού βιολιού, δώρο της βασίλισσας στον τσιγγάνο, ξύπνησαν την καλοσύνη που είχε θάψει μέσα του. Η οπτασία της βασίλισσας και οι μαγικές μελωδίες του βιολιού, λύνουν τα μάγια. Έτσι άλλαξαν όλα.