Magnus Eroticus / Μεταγραφή για μπαρόκ σύνολο Magnus Eroticus / Μεταγραφή για μπαρόκ σύνολο
Εναλλακτική Σκηνή
Magnus Eroticus / Μεταγραφή για μπαρόκ σύνολο
Καλλιτεχνική Περίοδος 2018/19 - Μάνος Χατζιδάκις
Δεκέμβριος 2018
Δημιουργική Ομάδα

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Ανδρέας Λινός

ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ
Μιγκέλ Ανρύ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
Ιάσων Μαρμαράς

Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΤΕΝΟΡΟΣ
Κέβιν Σκέλτον

ΥΨΙΦΩΝΟΣ
Ρέιτσελ Ρέντμοντ

ΒΙΟΛΑ ΝΤΑ ΓΚΑΜΠΑ
Λουσίλ Μπουλανζέ
Ρόμπιν Φάρο
Ανδρέας Λινός

ΝΥΚΤΑ  ΌΡΓΑΝΑ
Θεόδωρος Κίτσος
Ρομάν Φαλίκ
Μιγκέλ Ανρύ

ΆΡΠΑ
Φλώρα Παπαδοπούλου

Τιμές εισιτηρίων: 18 €, 25 €
Φοιτητικό, παιδικό: 15 €

Εναλλακτική Σκηνή
Συναυλίες

Magnus Eroticus / Μεταγραφή για μπαρόκ σύνολο

Μάνος Χατζιδάκις

Ώρες έναρξης:  18.30 |  
                          20.30 | 

 

Ο Μάνος Χατζιδάκις ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και ο Μεγάλος Ερωτικός συναντά το αγγλικό μπαρόκ αναδεικνύοντας έτσι την οικουμενική διάσταση ενός εκ των σπουδαιότερων κύκλων τραγουδιών στην ιστορία της ελληνικής μουσικής.

 

Σύνοψη

Εκκινώντας από το ιδιότυπο ενόργανο σύνολο του πρωτότυπου έργου του Χατζιδάκι, ο γκαμπίστας, σκηνοθέτης και εικαστικός Ανδρέας Λινός, μαζί με μια εξαίρετη ομάδα μουσικών, προτείνει μια παράδοξη αλλά και ελκυστική ανάγνωση του σπουδαιότερου ίσως κύκλου τραγουδιών του συνθέτη, ιδωμένη μέσα από το πιο χαρακτηριστικό μουσικό σχήμα του αγγλικού μπαρόκ, το Broken consort. Μεταφρασμένος στα αγγλικά της εποχής της Παλινόρθωσης, ο Μεγάλος Ερωτικός αποδεικνύει την οικουμενικότητά του.

«Ο Μεγάλος Ερωτικός δε φοράει γραφικά τοπικά ρούχα. Φοράει τα δικά του που συνθέτουν δύσκολους συνδυασμούς ήχων, ανάλαφρων χρωμάτων και ποιητικών ονείρων. Δεν περιέχει μηνύματα που εύκολα τα σβήνουν οι βροχές, δεν αντιστέκεται. Η σειρά που ακολουθούν τα ποιήματα αυτά των ελλήνων ποιητών, σχηματίζει έναν αδιάσπαστο κύκλο τραγουδιών, μια λειτουργία για τον Μεγάλο Ερωτικό – κάτι σαν τους εσπερινούς Αγίων σ’ ερημοκκλήσια μακρινά με την συμμετοχή φανταστικών αγγέλων, εραστών, παρθένων και εφήβων. Είναι μια λιτανεία περίεργη, όμως και τόσο φυσική, στην εσωτερική κι απόκρυφη ζωή μας. Τα τραγούδια αυτά δεν είναι αισθησιακά. Λειτουργούν πέρ’ απ’ την πράξη, στο βαθύ αίσθημα που χαρακτηρίζει οποιαδήποτε σχέση, κάθε μορφής, αρκεί να περιέχει τις προϋποθέσεις γι’ ανθρώπινη επικοινωνία».

Mάνος Xατζιδάκις
Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 1972