Αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
Αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη
Ιούνιος 2024
Δημιουργική Ομάδα

Επιμέλεια προγράμματος και μουσικού υλικού: Κέντρο Ελληνικής Μουσικής

Μουσική διεύθυνση: Κορνήλιος Μιχαηλίδης
Διεύθυνση Χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

 

Σολίστ: Μαρία Μητσοπούλου, Τάσος Αποστόλου

Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Τιμές εισιτηρίων: €10, €15, €20, €25
Φοιτητικό, παιδικό: €10
Περιορισμένης ορατότητας: €10

 

 

 

 

 

 

 

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

Συναυλίες

Αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη

Available Dates

  • 28 Ιουν 2024

Συναυλία

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

Ώρα έναρξης: 19.30  | clock

YPPO_RGB-GR.jpg

 

                Μέγας δωρητής ΕΛΣ

 logo1_tagline_RGB.jpg

 

Το αφιέρωμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον Μανώλη Καλομοίρη έχει διττή σημασία: επιχειρεί αφενός να τονίσει τη σχέση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη με το μελόδραμα και την Εθνική Λυρική Σκηνή, αφετέρου να φέρει στο φως δύο εντελώς άγνωστα έργα του.

Στο πρώτο μέρος θα ακουστούν η πρόσφατα αποκατεστημένη Συμφωνική Φαντασία από τον Πρωτομάστορα, η δημοφιλής Σουίτα από το Δαχτυλίδι της μάνας και το συναρπαστικό συμφωνικό ποίημα Μηνάς ο ρέμπελος, κουρσάρος στο Αιγαίο, βασισμένο στο ομώνυμο λογοτεχνικό έργο του Κωστή Μπαστιά, πρώτου Γενικού Διευθυντή της ΕΛΣ. Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση το έργο Στη λευτεριά της Κρήτης για χορωδία και ορχήστρα, και η εμβληματική καντάτα, εμπνευσμένη από τους Βαλκανικούς πολέμους, Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς, για δύο φωνές, χορωδία και ορχήστρα, έργο του 1914 σε ποίηση Μυρτιώτισσας.

Ο Μανώλης Καλομοίρης (1883-1962), σαμιακής καταγωγής, γεννήθηκε στη Σμύρνη, όπου και έλαβε τα πρώτα μαθήματα μουσικής, τα οποία συνέχισε στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε στο Ωδείο της Βιέννης πιάνο, θεωρητικά και σύνθεση. Θεωρείται ο θεμελιωτής της Εθνικής Μουσικής Σχολής στην Ελλάδα. Άντλησε την έμπνευσή του από την ελληνική παράδοση και το ελληνικό τραγούδι καθώς και από την ποίηση και τη λογοτεχνία της εποχής του. Συνέθεσε πάνω από 220 έργα, ανάμεσά τους πέντε όπερες, τρεις συμφωνίες, συμφωνικά ποιήματα, ένα κοντσέρτο για πιάνο, ένα «κοντσερτάκι» για βιολί, κύκλους τραγουδιών για φωνή και ορχήστρα και για φωνή και πιάνο, έργα για πιάνο, μουσική δωματίου, χορωδιακά, καθώς και έργα για παιδιά (χορωδιακά, έργα για πιάνο). Οι όπερές του έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένα από την Εθνική Λυρική Σκηνή.

 

 

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας