Η Αμερικανική Επανάσταση μέσα από την κινηματογραφική μουσική Η Αμερικανική Επανάσταση μέσα από την κινηματογραφική μουσική
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
Η Αμερικανική Επανάσταση μέσα από την κινηματογραφική μουσική
Δεκέμβριος 2021
Δημιουργική Ομάδα

Μουσική διεύθυνση
Τζων Τζέτερ

Καλλιτεχνική επιμέλεια
Παναγής Παγουλάτος

Παρουσίαση
Μαργαρίτα Βαρλάμου

H ιστορικός Άννα Καρακατσούλη θα μιλήσει για τη σχέση της Ελληνικής με την Αμερικανική Επανάσταση.

 

Με την Ορχήστρα της ΕΛΣ

 

 

 

Τιμές εισιτηρίων: 15€, 20€, 30€, 35€, 42€, 50€, 55€, 70€
Φοιτητικό, παιδικό: 12€
Περιορισμένης ορατότητας: 10€

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Με βάση τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού COVID-19 και σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Πολιτείας, οι αίθουσες της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ θα λειτουργούν ως αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, στο 100% της χωρητικότητάς τους (οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν έγκυρο σχετικό πιστοποιητικό  παράλληλα με την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους). Για παιδιά από 4 έως και 17 ετών ισχύει η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, είτε δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) τελευταίου 24ώρου.

«Η Εθνική Λυρική Σκηνή δεν συλλέγει ούτε επεξεργάζεται κανένα προσωπικό δεδομένο μέσω της διαδικασίας ελέγχου των πιστοποιητικών»

– Ισχύουν όλα τα μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού στην είσοδο και την έξοδο των θεατών, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στην είσοδο, την έξοδο και καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

– Αναλυτικές πληροφορίες στο https://www.nationalopera.gr/eisitiria

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
Όπερα

Η Αμερικανική Επανάσταση μέσα από την κινηματογραφική μουσική

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης 19.30  |  clock

 

ΙΣΝ LOGO 2021

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

 

 Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, για τον εορτασμό των 200 Χρόνων Φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

USA GREECE 2021 Logo 1 01

 

 Νέα παραγωγή

 

Το επετειακό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ολοκληρώνεται για το 2021 με μια ιδιαίτερη συναυλία για την Αμερικανική Επανάσταση μέσα από την κινηματογραφική μουσική, η οποία θα συνοδεύεται από προβολές αποσπασμάτων ταινιών, στις 22 Δεκεμβρίου 2021 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ, η οποία θα ερμηνεύσει έργα Κοριλιάνο, Ουίλλιαμς, Τσίμμερ, Στάινερ, Χέρμαν, Μπέννετ και Νιούμαν, θα διευθύνει ο διακεκριμένος Αμερικανός αρχιμουσικός Τζων Τζέτερ. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η Αμερικανική Επανάσταση αποτέλεσε προγονικό συμβάν και πηγή έμπνευσης όχι μόνο για τον ελληνικό εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα, αλλά και για ολόκληρη την –κατά Χόμπσμπωμ– ευρωπαϊκή «εποχή των επαναστάσεων». Επική στην εμβέλειά της και θεαματική στις δραματικές της μεταπτώσεις, η Αμερικανική Επανάσταση αποτέλεσε το θέμα ή τον ιστορικό περίγυρο ενός τεράστιου αριθμού κινηματογραφικών ταινιών, τόσο εντός όσο και εκτός της επίσημης χολλυγουντιανής παραγωγής. Πολλές από αυτές είχαν την τύχη να επενδυθούν με μουσικές συνθέσεις συμφωνικής αισθητικής, εξαιρετικής ποιότητας και μεγαλόπνοης έμπνευσης, χάρη στην καλλιτεχνική συμβολή διακεκριμένων συνθετών που βραβεύτηκαν επανειλημμένα με Όσκαρ ή άλλα σημαντικά βραβεία.

Μέσα από τις συνθέσεις δεξιοτεχνών συνθετών όπως οι Τζων Κοριλιάνο, Τζων Ουίλλιαμς, Χανς Τσίμμερ, Μαξ Στάινερ, Μπέρναρντ Χέρμαν κ.ά. από ολόκληρη την ιστορία της «έβδομης τέχνης» –μιας τέχνης που καθόρισε την αμερικανική πολιτιστική ιστορία σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα ως τις μέρες μας διασκελίζοντας με μοναδικό τρόπο τις περιοχές του δημοφιλούς και του λόγιου–, η Εθνική Λυρική Σκηνή αποδίδει φόρο τιμής σε μια επανάσταση που προηγήθηκε μεν της Ελληνικής, οδήγησε ωστόσο στην κατάρτιση ενός συνταγματικού μοντέλου πολιτειακής διακυβέρνησης βασισμένου στα πρότυπα και ιδεώδη της αρχαιοελληνικής δημοκρατίας.

Στη συναυλία της 22ας Δεκεμβρίου, η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από τις ακόλουθες πολυβραβευμένες μουσικές συνθέσεις, οι οποίες έντυσαν σημαντικές ταινίες εμπνευσμένες από την Αμερικανική Επανάσταση, αποσπάσματα των οποίων θα προβάλλονται παράλληλα στη μεγάλη οθόνη της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος.

 

Williamsburg: The Story of a Patriot (1957)
σκηνοθεσία Τζωρτζ Σήτον, μουσική Μπέρναρντ Χέρμαν

Πύρινος χείμαρρος (1939)
σκηνοθεσία Τζων Φορντ, μουσική Άλφρεντ Νιούμαν

Οι επαναστάτες (1985)
σκηνοθεσία Χιου Χάντσον, μουσική Τζων Κοριλιάνο

Ο πατριώτης (2000)
σκηνοθεσία Ρόλαντ Έμμεριχ, μουσική Τζων Ουίλλιαμς

Γιοι της ελευθερίας (2015)
σκηνοθεσία Κάρι Σκόγκλαντ, μουσική Χανς Τσίμμερ

Τζων Πωλ Τζόουνς (1959)
σκηνοθεσία Τζων Φάρροου, μουσική Μαξ Στάινερ

 

 

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας