Η Βαλκυρία
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
Η Βαλκυρία

Όπερα - Ρίχαρντ Βάγκνερ

Μάρτιος 2024
Δημιουργική Ομάδα

Μουσική διεύθυνση: Φιλίπ Ωγκέν
Σκηνοθεσία: Τζων Φούλτζεϊμς
Συνεργάτιδα σκηνοθέτρια: Γιοχάνε Χόλτεν
Σκηνικά, κοστούμια: Τομ Σκατ
Συνεργάτης σκηνογράφος: Ντέιβιντ Άλεν
Συνεργάτης ενδυματολόγος: θ.α
Φωτισμοί: Ντ. Μ. Γουντ


Πρωταγωνιστές Παράστασης

Ζήγκμουντ
Στέφαν Φίνκε

Χούντινγκ
Πέτρος Μαγουλάς

Βόταν
Τόμμι Χακάλα

Ζηγκλίντε
Άλλισον Όουκς

Βρουνχίλδη
Κάθριν Φόστερ

Φρίκα
Μαρίνα Προυντένσκαγια (10, 13, 16, 19/3)
Χάνε Φίσερ (24, 31/3)

Χέλμβιγκε
Κατερίνα Σαντμάιερ

Γκερχίλντε
Βιολέττα Λούστα

Ορτλίντε
Ταξιαρχούλα Κανάτη

Βάλτραουτε
Νεφέλη Κωτσέλη

Ζήγκρουνε
Δήμητρα Καλαϊτζή -Τηλικίδου

Ρόσβαϊσε
Φωτεινή Αθανασάκη

Γκρίμγκερντε
Άννα Τσελίκα

Σβερτλάιτε
Χρυσάνθη Σπιτάδη

 

 

 

Με την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

Τιμές εισιτηρίων: €15, €20, €35, €55, €60, €70, €80, €120
Φοιτητικό, παιδικό: €15
Περιορισμένης ορατότητας: €10

 

 

 

 

 

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

Όπερα

Η Βαλκυρία

Ρίχαρντ Βάγκνερ
Συμπαραγωγή με τη Βασιλική Όπερα της Δανίας

Available Dates

  • 10, 13, 16, 19, 24, 31 Μαρ 2024

Όπερα • Νέα παραγωγή

Πρώτη παρουσίαση από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

Ώρα έναρξης: 17.30 | clock

YPPO_RGB-GR.jpg

 

Μέγας Δωρητής ΕΛΣ & Δωρητής παράστασης

new_logo_isn_2023_24.jpg

 

Χορηγός

peiraioslogo

 

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το πρώτο έργο του Ρίχαρντ Βάγκνερ που παρουσιάζεται στις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι γεγονός. Η Βαλκυρία έρχεται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος σε μια διεθνή συμπαραγωγή της ΕΛΣ με τη Βασιλική Όπερα της Δανίας. Διευθύνει ο Φιλίπ Ωγκέν και σκηνοθετεί ο διακεκριμένος Βρετανός σκηνοθέτης Τζων Φούλτζεϊμς.

Μια από τις σημαντικότερες και ταυτόχρονα δημοφιλέστερες όπερες παγκοσμίως, η Βαλκυρία, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή, είναι το δεύτερο μέρος της τετραλογίας Το δαχτυλίδι του Νίμπελουνγκ [Der Ring des Nibelungen] του Ρίχαρντ Βάγκνερ. Η σύνθεση του κολοσσιαίου αυτού έργου, στα πρότυπα της τριλογίας Ορέστεια του Αισχύλου, απασχόλησε τον Βάγκνερ επί πολλά χρόνια. Είναι καρπός των ιδεολογικών ζυμώσεων που κυριαρχούσαν στον γερμανικό χώρο κατά τα μέσα του 19ου αιώνα και των οποίων μετείχε ο συνθέτης τα έτη 1841 έως 1849 κατά την παραμονή του στη Δρέσδη. Αντλώντας έμπνευση από τη μυθολογία των χωρών του Βορρά, ο Βάγκνερ –που έχει γράψει επίσης το ποιητικό κείμενο του έργου– θέλησε μέσα από το Δαχτυλίδι να ασκήσει κριτική στην πρωτοβιομηχανική κοινωνία της εποχής του, στον θεσμό του γάμου και στις σχέσεις εξουσίας. Μουσικά η Βαλκυρία είναι ένα έργο έντονα δραματικό με πολλές μουσικές καινοτομίες που προσδιόρισαν την εξέλιξη της μουσικής και επηρέασαν τις επόμενες γενιές συνθετών. Διάσημος παραμένει ο «Καλπασμός των Βαλκυριών», τον οποίο ο Φράνσις Φορντ Κόππολα αξιοποίησε στην ταινία του Αποκάλυψη τώρα (1979).

O σκηνοθέτης Τζων Φούλτζεϊμς αναφέρει για την παραγωγή: «Τοποθετήσαμε την όπερα σ’ ένα φανταστικό σύμπαν που εξισορροπεί το μυθικό με το πραγματικό στοιχείο. Ο κόσμος αυτός απηχεί το σήμερα χωρίς όμως να περιορίζεται σ’ έναν συγκεκριμένο χρόνο και τόπο. Ο κεντρικός χαρακτήρας της όπερας είναι στην πραγματικότητα ο Βόταν – καθώς συμβιβάζεται με τις συνέπειες των επιλογών του, συνειδητοποιώντας ότι το μεγαλεπήβολο σχέδιό του θα καταρρεύσει και ότι πρέπει να εγκαταλείψει πρώτα τον γιο του και μετά την κόρη του και να έρθει αντιμέτωπος με τον θάνατό του. Ο θάνατος αυτός ωστόσο δεν είναι μόνο δικός του – νοείται και σε ένα ευρύτερο οικολογικό πλαίσιο, μιας και ο κόσμος τον οποίο έχει εκμεταλλευτεί βρίσκεται επίσης αντιμέτωπος με έναν θάνατο. Τον βλέπουμε ως μια φιγούρα εξουσίας του εικοστού πρώτου αιώνα – όχι ως έναν βιομήχανο του δέκατου ένατου αιώνα όπως τόσο συχνά παρουσιάζεται, αλλά αντ’ αυτού ως έναν δημιουργικό επιχειρηματία· ίσως αρχιτέκτονα ή ηγέτη μιας τεράστιας μιντιακής αυτοκρατορίας».

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας