ΚΟΎΡΤ ΑΛΛΕΝ ΒΙΛΜΕΡ και ΛΕΤΙΘΙΑ ΓΚΑΝΙΑΝ

Ο Κουρτ γεννήθηκε στη Μαδρίτη. Σπούδασε σκηνογραφία και ενδυματολογία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Μονάχου, ενώ από το 1987 έως το 1993 ως ελεύθερος επαγγελματίας σκηνογράφος και ενδυματολόγος εργάστηκε στις παραστατικές τέχνες και τον κινηματογράφο στη Γερμανία. Επιπλέον, εργάστηκε ως σκηνογράφος και τεχνικός διευθυντής στο Θέατρο της Αβαδίας στη Μαδρίτη (1994-1998). Την περίοδο αυτή συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως οι Χοσέ Λουίς Γκόμεθ, Χεράρδο Βέρα, Αντρές Λίμα, Ερνέστο Καμπαγέρο. Από το 1998 έως το 2008 υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Τμήματος θεματολογίας και εκθέσεων της εταιρείας Acciona Producciones y Diseño στη Σεβίλλη, δημιουργώντας παγκοσμίως έργα για μουσεία, εκθεσιακά περίπτερα, πολυμεσικές παρουσιάσεις, θεματικά πάρκα, εγκαταστάσεις Expo και μεγάλες εκδηλώσεις.

Η Λετίθια γεννήθηκε στη Σεβίλλη και αποφοίτησε ως αρχιτέκτονας από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης. Μεταξύ 2001 και 2006 υπήρξε ελεύθερη επαγγελματίας αρχιτέκτονας, συνεργαζόμενη ή υπογράφοντας δημόσια και ιδιωτικά αναπτυξιακά έργα. Το 2006 αποφάσισε να κάνει μια στροφή στην καριέρα της και εντάχθηκε στο Τμήμα προγραμμάτων παραγωγής και σχεδίου, συνεργαζόμενη στον σχεδιασμό και τον συντονισμό παγκόσμιων έργων για μουσεία, εκθεσιακά περίπτερα, πολυμεσικές παρουσιάσεις, εγκαταστάσεις Expo και άλλες εκδηλώσεις.

Το 2008 οι δυο τους δημιούργησαν το στούντιο deDos. Αφιερωμένοι κυρίως στις παραστατικές τέχνες, έχουν σχεδιάσει και άλλα πολυεπιστημονικά σκηνογραφικά πρότζεκτ, όπως εκδηλώσεις ή περίπτερα εμπορικών εκθέσεων. Από το 2012 έως το 2020, διηύθυναν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σκηνογραφίας και σχεδιασμού εκθέσεων στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Σχεδίου Μαδρίτης. Έχουν σχεδιάσει σκηνικά για επιφανείς Ισπανούς σκηνοθέτες θεάτρου και έχουν συνεργαστεί με διεθνείς χορογράφους. Με τον Γιόαν Ίνγκερ έχουν δουλέψει για παραγωγές σε Εθνικό Μπαλέτο Ισπανίας (Μαδρίτη), Aterballetto Ιταλίας, Μπαλέτο Κρατικής Όπερας Δρέσδης, Όπερα Γκαίτεμποργκ, Μπαλέτα Μόντε Κάρλο. Το 2014 ο Κουρτ συμμετείχε στην ίδρυση της Ένωσης σκηνογράφων και πλαστικών καλλιτεχνών Ισπανίας, όντας έκτοτε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της. Το στούντιο έχει τιμηθεί με 25 βραβεία, μεταξύ των οποίων δύο βραβεία MAX, τέσσερα βραβεία ADE και δέκα βραβεία Λόρκα.