ΓΙΟΑΝ ΙΝΓΚΕΡ

 

Ο Σουηδός χορογράφος Γιόαν Ίνγκερ (Στοκχόλμη, 1967) εντάχθηκε στο Nederlands Dans Theater 1 το 1990 και υπήρξε εξέχων χορευτής του θιάσου αυτού ως το 2002.

Το ντεμπούτο του ως χορογράφος (1995), επίσης για λογαριασμό του Nederlands Dans Theater, συνοδεύτηκε γρήγορα από υψηλές προσδοκίες και άμεση αναγνώριση: για τα μπαλέτα του Dream Play και Walking Mad τιμήθηκε τον Οκτώβριο του 2001 με το βραβείο Lucas Hoving Production. Το έργο του Walking Mad βραβεύτηκε επίσης και με το βραβείο Danza & Danza το 2005.

Ο Ίνγκερ αποχώρησε από το Nederlands Dans Theater για να αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μπαλέτου Κούλμπεργκ στη Στοκχόλμη το 2003, όπου δημιούργησε πολυάριθμα έργα.

Από το 2008, ο Γιόαν δουλεύει ως ανεξάρτητος χορογράφος και δημιουργεί χορογραφίες για πολλούς θιάσους σε ολόκληρο τον κόσμο όπως για την Όπερα του Γκαίτεμποργκ, το Μπαλέτο της Βασιλείας, το Βασιλικό Μπαλέτο της Σουηδίας, το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας, το Ατερμπαλέτο, το Μπαλέτο της Όπερας της Λυόν, τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο και φυσικά το Nederlands Dans Theater, όπου διετέλεσε Συνεργαζόμενος Χορογράφος από το 2009 ως το 2016.

Μεταξύ του 2016 και του 2023, χορογράφησε ανάμεσα σε άλλα τις δικές του εκδοχές για τα αφηγηματικά κομμάτια Πετρούσκα (με τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο) και Ωραία κοιμωμένη (Aurora’s Nap) για το Μπαλέτο της Στουτγάρδης, καθώς και προγράμματα διάρκειας μιας ολόκληρης βραδιάς όπως η Κάρμεν (Εθνικό Μπαλέτο Ισπανίας), ο Πέερ Γκυντ (Μπαλέτο της Βασιλείας), ο Δον Ζουάν (Ατερμπαλέτο) και Μια λίμνη των κύκνων για το Μπαλέτο της Όπερας Ζέμπερ της Δρέσδης.

Το 2016 τιμήθηκε με το βραβείο Benois de la Danse για την Κάρμεν του (Εθνικό Μπαλέτο Ισπανίας, Μαδρίτη) και για το κομμάτι One on One (Nederlands Dans Theater 2), αλλά και με το βραβείο Danza & Danza για το έργο του Bliss, καθώς και για τον Δον Ζουάν του, το 2020, στην κατηγορία καλύτερης ιταλικής παραγωγής.

Το 2022, ο Γιόαν Ίνγκερ έγινε επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής του Take Off Dance, ενός προγράμματος εκπαίδευσης για μελλοντικούς επαγγελματίες χορευτές μεταξύ 18 και 24 ετών με έδρα τη Σεβίλλη.