This is Britten
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
This is Britten

Άλλοι χώροι - Παράσταση βασισμένη σε δύο κύκλους τραγουδιών του Μπέντζαμιν Μπρίττεν

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023
Δημιουργική Ομάδα

Σύλληψη, σκηνοθεσία:
Θέμελης Γλυνάτσης

Σχεδιασμός προβολών:
Χρυσούλα Κοροβέση, Μάριος Γαμπιεράκης

Ερμηνεύουν:
Δημήτρης Πλατανιάς, Χρήστος Κεχρής

Πιάνο:
Σοφία Ταμβακοπούλου

Συμμετέχουν: Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Αλέξιος Ζερβάνος

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Περισσότερες πληροφορίες:  lirikosnotos.gr

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Άλλοι χώροι

This is Britten

Παράσταση βασισμένη σε δύο κύκλους τραγουδιών του Μπέντζαμιν Μπρίττεν

Available Dates

  • 30 Σεπ 2023

3o Φεστιβάλ Λυρικός Νότος

This is Britten
Παράσταση βασισμένη σε δύο κύκλους τραγουδιών του Μπέντζαμιν Μπρίττεν
(Τραγούδια και Παροιμίες του Ουίλλιαμ Μπλέικ και Τα Ιερά Σονέτα του Τζων Νταν)

Χώρος υποδοχής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ)
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Ώρα έναρξης: 21.00  |   

Στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων Booklover’s Point του 3ου Φεστιβάλ Λυρικός Νότος

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, στις 12.00, αποκλειστικά μέσω της ticket services.

 

Σε συνεργασία

nl1  

 

Η ξεχωριστή παράσταση This is Britten, βασισμένη σε δύο εμβληματικούς κύκλους τραγουδιών του Μπέντζαμιν Μπρίττεν πάνω σε ποιήματα των Ουίλλιαμ Μπλέικ και Τζων Νταν, έρχεται στον χώρο υποδοχής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023, στις 21.00, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων Booklover’s Point του 3ου Φεστιβάλ Λυρικός Νότος.

Η παράσταση παρουσιάζεται σε σύλληψη και σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση, ενώ τους κύκλους τραγουδιών ερμηνεύουν ο διεθνώς καταξιωμένος βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς και ο διακεκριμένος και έμπειρος τενόρος Χρήστος Κεχρής. Ο πρώτος κύκλος τραγουδιών είναι βασισμένος στην ποίηση του «αιρετικού» Ουίλλιαμ Μπλέικ, ενώ ο δεύτερος κύκλος είναι βασισμένος στα Ιερά Σονέτα του αναγεννησιακού ποιητή Τζων Νταν, κύκλο τον οποίον ο συνθέτης έγραψε μετά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπέλζεν το 1945.

 

Ο Μπέντζαμιν Μπρίττεν, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του 20ού αιώνα, έγραψε πολλά έργα στα οποία η λογοτεχνία ξαναζωντανεύει μέσα από το ιδιαίτερα πρωτότυπο μουσικό του ύφος. Δύο σπάνια παιζόμενοι, εμβληματικοί κύκλοι τραγουδιών του Μπρίττεν συνθέτουν την παράσταση που φέρει τον τίτλο This is Britten.

Ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης, σε συνεργασία με τους σχεδιαστές βίντεο Χρυσούλα Κοροβέση και Μάριο Γαμπιεράκη, πλάθουν ένα ιδιαίτερο εικαστικό περιβάλλον, ειδικά σχεδιασμένο για τον χώρο υποδοχής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ, το οποίο θα πλαισιώσει την ερμηνεία του Δημήτρη Πλατανιά στον κύκλο Ουίλλιαμ Μπλέικ, και του Χρήστου Κεχρή στον κύκλο Τζων Νταν. Στο πιάνο θα τους συνοδεύσει η Σοφία Ταμβακοπούλου.

Η σκηνική αυτή εγκατάσταση στοχεύει στο να μεταδώσει στο κοινό, τόσο μουσικά όσο και σκηνικά, την ιδιαίτερη συναισθηματική και φιλοσοφική φόρτιση των δύο αυτών κύκλων, οι οποίοι εξερευνούν την προσωπική απόγνωση τόσο των ποιητών όσο και του συνθέτη, τη βασανιστική θρησκευτική αμφιβολία, αλλά και την επίμονη αναζήτηση εξιλέωσης και ελευθερίας. Εντέλει, παρά τη διάχυτη μελαγχολία που εκπέμπουν, οι δυο αυτοί κύκλοι, βασισμένοι σε ποίηση απαράμιλλης ομορφιάς και έντασης, λειτουργούν ως μαρτυρία της ανθρώπινης αντίστασης ενάντια στον υπαρξιακό συμβιβασμό, τη βία του κόσμου και τον θάνατο – και ακριβώς γι’ αυτό είναι βαθιά επαναστατικοί.

 

Ο κύκλος εκδηλώσεων Booklover’s Point του Φεστιβάλ Λυρικός Νότος αποτελεί συνδιοργάνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Συνδέσμου Δήμων Νότιας ΑττικήςΚαλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου– σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Το Φεστιβάλ Λυρικός Νότος αποτελεί διοργάνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Συνδέσμου Δήμων Νότιας Αττικής, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Αττικής.

espa

 
 


sindesmos notion dimon attikis