Έντα Γκάμπλερ Έντα Γκάμπλερ
Εναλλακτική Σκηνή
Έντα Γκάμπλερ
Καλλιτεχνική Περίοδος 2018/19 - Γιώργος Δούσης
Iανουάριος 2019 - Φεβρουάριος 2019
Δημιουργική Ομάδα

ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΉ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ THE MEDIUM PROJECT 

ΛΙΜΠΡΕΤΟ
Έρι Κύργια

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Ανδρέας Τσελίκας

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ 
Ράια Τσακηρίδη

ΣΚΗΝΙΚΑ, ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Παύλος Θανόπουλος

ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Μαρίνα Μέργου

ΚΙΝΗΣΗ
Κορίνα Κόκκαλη

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Χρήστος Τζιόγκας

Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΕΝΤΑ ΓΚΑΜΠΛΕΡ
Τζούλια Ρουτιλιάνο (25, 26, 27/01)
Ιρένα Αθανασίου (1, 2, 3/02)

ΤΕΑ
Τζίνα Φωτεινοπούλου

ΑΪΛΕΡΤ
Χάρης Ανδριανός

ΤΕΣΜΑΝ
Μιχάλης Ψύρρας

ΜΠΡΑΚ
Γιώργος Ρούπας

 

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

ΦΛΑΟΥΤΟ
Μελίνα Μακρή

ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ
Άγγελος Πολίτης

ΤΡΟΜΠΟΝΙ
Ανδρέας-Ρολάνδος Θεοδώρου

ΚΡΟΥΣΤΑ
Μάριος Νικολάου

ΒΙΟΛΙ
Στέλλα Τσάνη

ΤΣΕΛΟ
Έλλη Φιλίππου

ΠΙΑΝΟ
Θεοδωρής Ιωσηφίδης

 

Στα αγγλικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους

 

Τιμές εισιτηρίων: €15, €20 
Φοιτητικό, παιδικό: €10

Εναλλακτική Σκηνή
Όπερα

Έντα Γκάμπλερ

Γιώργος Δούσης

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.30 |   1 ώρα και 45 λεπτά

 

Χορηγός παράστασης

logoAthanasiou 1

 

Η νέα χρονιά στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ξεκινά με μια μεγάλη πρόκληση: Η Έντα Γκάμπλερ, το αριστουργηματικό έργο του κορυφαίου Νορβηγού συγγραφέα Χένρικ Ίψεν, «εντάσσεται» για πρώτη φορά στο λυρικό ρεπερτόριο, σε συμπαραγωγή με την ομάδα The Medium Project, μια δραστήρια ομάδα με συνεπή παρουσία στον χώρο του μουσικού θεάτρου.

Η νέα όπερα δωματίου Έντα Γκάμπλερ του διακεκριμένου συνθέτη και πιανίστα Γιώργου Δούση σε λιμπρέτο βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Χένρικ Ίψεν, το οποίο υπογράφει η Έρι Κύργια, θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τις 25 Ιανουαρίου και για έξι μόνο παραστάσεις έως και τις 3 Φεβρουαρίου 2019. Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Ανδρέας Τσελίκας, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ράια Τσακηρίδη.


Η Έντα Γκάμπλερ, «ο Άμλετ των γυναικείων ρόλων», είναι ένα από τα πιο γνωστά και πολυπαιγμένα έργα του Χένρικ Ίψεν, του συγγραφέα που άλλαξε με επαναστατικό τρόπο τα δεδομένα στη δραματική γραφή και το θέατρο εν γένει. «Εξάμβλωμα της φαντασίας, τέρας, παρανοϊκή, ατομίστρια, άτεγκτη, ζηλιάρα, οραματίστρια, φεμινίστρια, ιδεαλίστρια, θύμα των περιστάσεων», είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που έχουν χρησιμοποιήσει οι κριτικοί για να περιγράψουν την ηρωίδα του Χένρικ Ίψεν. Από την πρώτη παρουσίασή του το 1891 μέχρι σήμερα, το έργο έχει αποσπάσει τον θαυμασμό και τον αποτροπιασμό, την εκτίμηση και την αποδοκιμασία, χωρίς ποτέ να αφήσει περιθώρια για εύκολες απαντήσεις.
Για πρώτη φορά η Έντα Γκάμπλερ γίνεται όπερα ύστερα από πρόσκληση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ για τη δημιουργία ενός νέου έργου σε συμπαραγωγή με την ομάδα The Medium Project. Η μουσική της όπερας φέρει την υπογραφή του συνθέτη και πιανίστα Γιώργου Δούση και χαρακτηρίζεται από το προσωπικό του μουσικό ιδίωμα, με την άμεση, λιτή και καθαρή μελωδική του γραφή. Όπως σημειώνει ο ίδιος: «Η μουσική της όπερας Έντα Γκάμπλερ χρησιμοποιεί άλλοτε μοτίβα για τη μουσική απεικόνιση των χαρακτήρων και άλλοτε ολόκληρες μουσικές ενότητες που συνδέονται με χαρακτήρες ή καταστάσεις. Στο σύνολό της ακολουθεί με ρεαλιστικό τρόπο την πλοκή και εξέλιξη του έργου, υποστηρίζοντάς, την άλλοτε αφηγηματικά και άλλοτε δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα για την απόδοση των συναισθημάτων. Το έργο έχει σαφείς αναφορές στην παραδοσιακή όπερα, άριες, ντουέτα, τρίο, κουιντέτο και μικρές αφηγήσεις».
Η Έντα Γκάμπλερ αποτελεί την τέταρτη όπερα του Γιώργου Δούση, πλάι στις Δούλες (2011) του Ζ. Ζενέ, για ορχήστρα, τρείς γυναικείες φωνές και εξαμελές φωνητικό σύνολο, την όπερα δωματίου The Shell Game (2014) της Έρις Kύργια, για πέντε τραγουδιστές και πιάνο, που ανέβηκε το 2015 στο Θέατρο Olvio με την ομάδα The Medium Project, και μια όπερα για παιδιά βασισμένη πάνω στο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά Ποιος έκανε πιπί στο Μισισιπή (2008), που ανέβηκε το 2011 στο πλαίσιο της Πειραματικής Σκηνής της ΕΛΣ.
Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη συγγραφή του λιμπρέτου της όπερας από την Έρι Κύργια εντοπίζεται στο πώς θα παραμείνει το κείμενο «ιψενικό» και πώς ένα τετράπρακτο δράμα θα μετατραπεί σε ευσύνοπτο λιμπρέτο, χωρίς να χαθεί η ιστορία. Για το λιμπρέτο που θα παρουσιαστεί στην αγγλική γλώσσα, η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το γλωσσικό ύφος του λιμπρέτου στηρίχτηκε στη γερμανική καταγωγή των αγγλικών, ώστε η σχέση με την πρωτότυπη γλώσσα να είναι η “εγγενέστερη” δυνατή· επιλέχθηκε ένα μέτρο που ταιριάζει στα αγγλικά και συγχρόνως δεν είναι ξένο προς την ελληνική ρυθμική αίσθηση».
Ο αρχιμουσικός Ανδρέας Τσελίκας έχει την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης ενός επταμελούς μουσικού συνόλου. Η έμπειρη Ράια Τσακηρίδη σκηνοθετεί ένα ιδιαίτερο έργο όπου «όλοι οι ήρωες περιστρέφονται γύρω από την Έντα παίζοντας μαζί της ένα ξεχωριστό παιχνίδι». Στην παράσταση, το κοινό θα παρακολουθήσει τη ζωή της Έντας Γκάμπλερ μέσα από τα δικά της μάτια. «Μοναδική σύντροφός της σε αυτό το ταξίδι είναι μια μαύρη τρύπα, που μόνο εκείνη βλέπει και η οποία καθορίζει την πραγματικότητά της», υπογραμμίζει η Τσακηρίδη.
Ο Παύλος Θανόπουλος υπογράφει τα σκηνικά και κοστούμια, η Μαρίνα Μέργου τη δραματουργία, η Κορίνα Κόκκαλη την κίνηση και ο Χρήστος Τζιόγκας τους φωτισμούς.
Στις παραστάσεις της Έντας Γκάμπλερ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα καστ αναγνωρισμένων λυρικών πρωταγωνιστών. Τον απαιτητικό ρόλο του τίτλου ερμηνεύουν η Γιούλια Ρουτιλιάνο (25, 26, 27/1) με διεθνή απήχηση και εμφανίσεις σε σημαντικά λυρικά θέατρα της Ευρώπης και η Ιρένα Αθανασίου (1, 2, 3/2) που έχει διαγράψει μια αξιόλογη πορεία. Μαζί τους, οι καταξιωμένοι μονωδοί Τζίνα Φωτεινοπούλου, Χάρης ΑνδριανόςΜιχάλης Ψύρρας και Γιώργος Ρούπας.

Η Έντα Γκάμπλερ αποτελεί την πέμπτη συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενισχύοντας την πολύτιμη συνεργασία της με δημιουργικές, δραστήριες και ανήσυχες ομάδες από τον χώρο της όπερας και του μουσικού θεάτρου.

 

Η Ομάδα μουσικού θέατρου The Medium Project με μια ματιά

Η ομάδα όπερας The Medium Project ιδρύθηκε το 2013 ύστερα από πρωτοβουλία της σκηνοθέτριας Ράιας Τσακηρίδη και του αρχιμουσικού Ανδρέα Τσελίκα. Στόχος της είναι η παρουσίαση λυρικών έργων του 20ού και 21ου αιώνα. Πειραματισμός, εφευρετικότητα και δημιουργικότητα είναι οι λέξεις που οδηγούν την ομάδα με όραμα να φέρει τη σύγχρονη όπερα πιο κοντά στο ευρύ κοινό και να αναδείξει τις αξίες της στη σημερινή πραγματικότητα. Στο ενεργητικό της ομάδας περιλαμβάνονται οι παραγωγές: Το Μέντιουμ του ΤζανΚάρλο Μενότι, που ανέβηκε για τρεις διαδοχικές σεζόν ξεκινώντας τον Οκτώβριο του 2013 με τεράστια επιτυχία στο θέατρο BETON7, στο Από μηχανής θέατρο και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το Bon Appetit! του Αμερικανού συνθέτη Lee Hoiby που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 2015 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ σε πρώτη πανελλήνια, και ακολούθησε τον Μάρτιο του 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και στο Θέατρο Στροβόλου στην Κύπρο. Το Hin und Zuruck του Paul Hindemith το 2015 στη Βοστώνη με το σύνολο ALEA III. Την όπερα του Γιώργου Δούση σε λιμπρέτο Έρις Κύργια The Shell Game, μετά από ανάθεση της ομάδας στους δημιουργούς για νέα όπερα από Έλληνες καλλιτέχνες, τον Νοέμβριο του 2015 στο θέατρο OLVIO για 12 παραστάσεις αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές από τον τύπο και το κοινό. Το δημοφιλέστατο Trouble in Tahiti του Leonard Bernstein που παρουσιάστηκε με αξιοσημείωτη επιτυχία για 12 παραστάσεις στο θέατρο Σημείο, και στο Φεστιβαλ Μεγάρου Γκύζη Σαντορίνης σημειώνοντας παράταση παραστάσεων, από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Φεβρουάριο του 2017. Το Raven Revisited του Κωστή Κριτσωτάκη στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας – Λευτέρης Βογιατζής τον Ιούνιο του 2018 σε παγκόσμια πρώτη.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

Γιώργος Δούσης Μουσική

Ο Γιώργος Δούσης είναι συνθέτης και πιανίστας. Με υποτροφία του ΙΚΥ έλαβε με διάκριση μεταπτυχιακό τίτλο στις τέχνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σπούδασε σύνθεση με τον Θόδωρο Αντωνίου και τον Μιχάλη Λαπιδάκη ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σύνθεσης με τους Βόλφγκανγκ Ριμ, Μπράιαν Φέρνυχοου και Μάρκο Στρόππα, Ιβάν Φεντέλε και Σαλβατόρε Σαρρίνο. Έχει συνθέσει έργα για ποικίλα σύνολα, πολλά από τα οποία έχουν ερμηνευτεί στο εξωτερικό (Αγγλία, Αμερική, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Ισπανία κ.α.). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται σειρά έργων για συμφωνική ορχήστρα, πέντε κουαρτέτα εγχόρδων, ένα κοντσέρτο για πιάνο και τέσσερις όπερες. Ως ενορχηστρωτής έχει συνεργαστεί με σημαντικές ορχήστρες (Boston Pops, Συμφωνική Ορχήστρα Καννών, Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Καμεράτα κ.ά.). Ως ιδρυτικό μέλος του Momo trio, έχει δισκογραφήσει τρεις δίσκους βινυλίου με πρωτότυπες συνθέσεις του. Το 2011 έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα στο γνωστικό πεδίο της σύνθεσης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ενώ από το 2015 είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Έρι Κύργια Ποιητικό κείμενο, μετάφραση υπερτίτλων

Απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ (υποτροφία Α. Παπαδάκη), υπότροφος και αριστούχος απόφοιτος του διεπιστημονικού μεταπτυχιακού προγράμματος των τμημάτων Θεατρικών Σπουδών (ΕΚΠΑ) και Μουσικών Σπουδών (Ιόνιο Πανεπιστήμιο). Εργάζεται ως θεατρολόγος από το 1997 (βοηθός σκηνοθέτη, επιμελήτρια προγραμμάτων, δραματολόγος παραστάσεων, μεταφράστρια θεατρικών έργων, δραματουργός), έχοντας συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Γιάννη Χουβαρδά, Στάθη Λιβαθινό, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Δημήτρη Τάρλοου, Κονσταντίν Μπογκομόλοφ, Όσκαρας Κορσουνόβας, Τσέζαρις Γκραουζίνις, Δημήτρη Καραντζά, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Γιάννη Καλαβριανό, Αλίκη Δανέζη-Κνούτσεν, Γρηγόρη Καραντινάκη, Σύλβια Λιούλιου, με τους χορογράφους Κωνσταντίνο Ρήγο, Αντώνη Φωνιαδάκη, Γιάννη Μανταφούνη, με το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, το Θέατρο Τέχνης, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Θέατρο Πορεία, τη ρωσική κολεκτίβα Τστο Ντέλατ κ.ά. Έχει μεταφράσει από τις πρωτότυπες γλώσσες έργα των Χένρικ Ίψεν, Γιον Φόσε, Άουγκουστ Στρίντμπεργκ, Άντον Τσέχοφ, Σάμιουελ Μπέκετ, Σάιμον Στήβενς, Ρόλαντ Σιμελπφένιχ, Ντέιβιντ Χέαρ, Τόμας Οστερμάγερ κ.ά. Έχει γράψει λιμπρέτα για τους συνθέτες Γιώργο Δούση και Παναγιώτη Λιαρόπουλο.

Ανδρέας Τσελίκας Μουσική διεύθυνση

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε βιολί, ανώτερα θεωρητικά, διεύθυνση ορχήστρας και σύνθεση με τη Νάνσυ Μπάργκερστοκ και τον Θόδωρο Αντωνίου. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο για Μουσική και Παραστατικές Τέχνες της Βιέννης (διεύθυνση ορχήστρας και σύνθεση στις τάξεις των Λέοπολντ Χάγκερ και Χέρμπερτ Λάουερμαν αντίστοιχα). Απέσπασε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας Ζαν Σιμπέλιους (Ελσίνκι Φινλανδίας, 2005). Έκτοτε, συνεργάζεται σε τακτική βάση με όλα τα μουσικά σύνολα της Ελλάδας, καθώς και με ορχήστρες του εξωτερικού σε Πορτογαλία, Δανία, Φινλανδία, Ουκρανία, Ρουμανία, Αλβανία, Γερμανία, Κύπρο, ΗΠΑ κ.α. Το διάστημα 2005/10 υπήρξε συνεργάτης αρχιμουσικός στην Εθνική Λυρική Σκηνή, όπου διηύθυνε έργα όπως Ζιζέλ, Ευγένιος Ονιέγκιν, Ο παπουτσωμένος γάτος, Θέλω να δω τον Πάπα!. Από το 1999 είναι μόνιμος αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών.

Ράια Τσακηρίδη Σκηνοθεσία

Γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα. Αποφοίτησε με δίπλωμα τραγουδιού από το Ωδείο Δημήτρης Μητρόπουλος και με πτυχίο Υποκριτικής Τέχνης από τη Δραματική Σχολή Φωτιάδη. Παράλληλα, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη συμβουλευτική ψυχολογία στην Ακαδημία ΨΧ-Westbrook University με πτυχίο και μεταπτυχιακό στην εικαστική θεραπεία και δραματοθεραπεία. Εργάζεται στην ΕΛΣ, και έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη δίπλα σε καταξιωμένους σκηνοθέτες. Έχει εμφανιστεί ως ηθοποιός στο θέατρο και στον κινηματογράφο με σκηνοθέτες όπως οι Γ. Χουβαρδάς, Μπ. Έλτον, Κ. Τσακίρη κ.ά. Σκηνοθέτησε παραστάσεις για τα θέατρα Χώρα, Ροές, Οδού Κεφαλληνίας, Λευτέρης Βογιατζής, καθώς και για τα ΜΜΑ, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, με μεγάλη επιτυχία και διθυραμβικές κριτικές. Από το 2013 σκηνοθετεί σε σταθερή βάση σύγχρονη όπερα με την ομάδα όπερας The Medium Project. Το 2015 έκανε το ντεμπούτο της στις ΗΠΑ, σκηνοθετώντας στη Βοστόνη για το διεθνές σύνολο σύγχρονης μουσικής ALEA III, και το 2017 στην Κύπρο για τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

Παύλος Θανόπουλος Σκηνικά, κοστούμια

Ενδυματολόγοs, σκηνογράφος, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης Le Mirail και ενδυματολογία-σκηνογραφία στο Λονδίνο, στη Σχολή Τέχνης του Γουίμπλεντον (πτυχίο στην ενδυματολογία) και στη Σχολή Τεχνών και Σχεδιασμού του Αγ. Μαρτίνου (μεταπτυχιακό στη σκηνογραφία). Εργάστηκε στο τμήμα κοστουμιών της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν) και στο Θέατρο του Καπιτωλίου στην Τουλούζη. Διετέλεσε βοηθός της Σοφίας Κοκοσαλάκη για τα κοστούμια των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (2004). Έχει υπογράψει παραστάσεις θεάτρου, χορού και όπερας, με σκηνοθέτες όπως οι Μαστοράκης, Χιώτη-Vasistas, Κάλμπαρη, Μαυραγάνη, Γυπαράκη, Οικονόμου, Τσακηρίδη, Μέξης και Μαγκανάρη και έχει επιμεληθεί τον σχεδιασμό πολλών εκθέσεων σε Μουσείο Μπενάκη, Εβραϊκό Μουσείο και Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Από το 2009 μέχρι το 2012 εργάστηκε δίπλα στον Άγγελο Δεληβορριά για την επιμέλεια και τον σχεδιασμό της επανέκθεσης της Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και της έκθεσης της Γενιάς του Μεσοπολέμου. Δίδαξε ενδυματολογία στη Σχολή Βακαλό (2009/13).

Μαρίνα Μέργου Δραματολογία

Πτυχιούχος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Βορείου Λονδίνου και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στη θεωρία και πρακτική της παράστασης από το Πανεπιστήμιο Βασίλισσα Μαίρη (Λονδίνο) και MFA στη σκηνοθεσία θεάτρου από το Πανεπιστήμιο του Μίντλσεξ με υποτροφία από το βρετανικό πανεπιστήμιο. Είναι διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Εργάζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως θεατρολόγος, σκηνοθέτης και δραματουργός. Εργάστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή από το 2012 έως το 2016 ως βοηθός σκηνοθέτη. Δίδαξε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τον Νοέμβριο του 2018 έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεάτρου Χαλκίδας και του BioΜechanical Festival.

Κορίνα Κόκκαλη Κίνηση

Σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στην Κεντρική Σχολή Ομιλίας και Δράματος, με μεταπτυχιακό τίτλο στην κίνηση και τη διδασκαλία. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και αριστούχος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Νίκη Κονταξάκη. Έχει συμμετάσχει σε χορευτικά φεστιβάλ και παραστάσεις (Athens Video Dance Project, PK Dance Festival κ.ά.) και είναι μέλος της ομάδας για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Διδάσκει κλασικό μπαλέτο, σύγχρονο χορό και Barre Astié στη Σχολή Μπαλέτου Ελισάβετ Γεωργούδη. Έχει επιμεληθεί την κίνηση και τη χορογραφία σε παραστάσεις και έχει συνεργαστεί με τους Δημήτρη Τάρλοου, Ράια Τσακηρίδη, Τζίνα Φωτεινοπούλου, Άννα Πουλ, Πόλλυ Γκράχαμ, Σιμόνα Γκονέλλα κ.ά.

Χρήστος Τζιόγκας Φωτισμοί

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία και τον σχεδιασμό-χειρισμό φωτισμών σε παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικής. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες.

Γιούλια Ρουτιλιάνο Έντα Γκάμπλερ

Μεσόφωνος, κατά το ήμισυ Ιταλίδα, μελέτησε με τη Δάφνη Ευαγγελάτου στην Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου του Μονάχου και στη Βαυαρική Ακαδημία Θεάτρου με τον Άουγκουστ Έβερντινγκ. Υπήρξε μόνιμο μέλος στα ανσάμπλ των οπερών Νυρεμβέργης, Βόννης και Μπράουνσβαϊγκ. Έχει ερμηνεύσει με μεγάλη επιτυχία Αφροδίτη στην όπερα Τάνχωυζερ και Κάρμεν στην ομώνυμη όπερα, υπό τη διεύθυνση του Φόλκερ Σλαίντορφ. Έχει επίσης ερμηνεύσει: Σουτζούκι (Μαντάμα Μπαττερφλάι), Οκτάβιαν (Ο ιππότης με το ρόδο), Λεονόρα (Ντονιτσέττι Η ευνοούμενη), Ζηγκρούνε (Βαλκυρία), Βελγκούντε (Ο χρυσός του Ρήνου / Το λυκόφως των θεών) κ.ά. Συνεργάστηκε με τους κορυφαίους αρχιμουσικούς της εποχής μας, όπως οι Ζούμπιν Μέτα, Κύριλ Πετρένκο, Κρίστιαν Τήλεμαν, Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, Βαλέρι Γκεργκίεφ, Μάρεκ Γιανόφσκι. Τραγούδησε, μεταξύ άλλων, σε Μέγαρο Τεχνών Βασίλισσα Σοφία (Βαλένθια), Τελ Αβίβ, Φεστιβάλ Μπάυρωυτ, Όπερα Ζέμπερ (Δρέσδη), Κρατική Όπερα Βερολίνου, Μέγαρο Μουσικής Άμστερνταμ, Μέγαρο Φιλαρμονικής Έλβα (Αμβούργο), Αίθουσα Συναυλιών Ντόρτμουντ και Αίθουσα Συναυλιών Μπάντεν Μπάντεν. Ερμήνευσε Γκριμγκέρντε (Βαλκυρία) σε μια συμπαραγωγή του Πασχαλινού Φεστιβάλ Ζάλτσμπουργκ με το Φεστιβάλ Μουσικής Πεκίνου.
www.juliarutigliano.com

Ιρένα Αθανασίου Έντα Γκάμπλερ

Μεσόφωνος, γεννήθηκε στην Αθήνα. Διπλωματούχος κλασικού τραγουδιού και απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Απολλώνιο Ωδείο. Παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας κινηματογράφου στο Θέατρο των Αλλαγών και στο Σχολείο Υποκριτικής του Κώστα Καζάκου. Συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 2009 σε παραγωγές της Παιδικής Σκηνής (Ο Τσάρος Σαλτάν, η όμορφη Τσαρέβνα και ο μαγεμένος κύκνος, Η νυχτερίδα, Ο παπουτσωμένος γάτος), ενώ από το 2011 ανήκει στο μόνιμο δυναμικό της Χορωδίας. Έχει ερμηνεύσει Φλόρα Μπερβουά (Τραβιάτα), Γελένα Πόποβα (Η αρκούδα), Ντάινα (Ταραχή στην Ταϊτή), Ρίτα (Θέλω να δω τον Πάπα!), Ντίνα (Η πρώτη αγάπη του Νίκου Χατζηαποστόλου), Τζοβάννα (Ερνάνης) κ.ά., ενώ έχει εκπροσωπήσει την ΕΛΣ σε καλλιτεχνικές δράσεις και συναυλίες. Συνεργάζεται με την ομάδα όπερας Τhe Medium Project και έχει τραγουδήσει σε συναυλίες σε συνεργασία με Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, ΕΡΤ κ.ά.

Τζίνα Φωτεινοπούλου Τέα

Υψίφωνος, πτυχιούχος ελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών (δίπλωμα μονωδίας με άριστα παμψηφεί, τάξη Κικής Μορφονιού) και παραστατικές τέχνες (μουσική, υποκριτική, χορό) σε διακεκριμένα πανεπιστήμια του Λονδίνου. Συνεργάστηκε με συμφωνικές ορχήστρες και μικρότερα μουσικά σύνολα σε θέατρα και μουσικές σκηνές εντός και εκτός Ελλάδας. Έχει πρωταγωνιστήσει σε πολυάριθμες παραγωγές σε ΕΛΣ, ΜΜΑ, Φεστιβάλ Αθηνών. Πρωταγωνίστησε το 2017 ως Μουζέττα (Μποέμ) στο Περμ (Ρωσία) υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή, ενώ το 2018 στην ΕΛΣ στην όπερα Ζ (Μπορμπουδάκης) και στην όπερα για παιδιά Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι (Τοχ). Παλαιότερα, μεταξύ άλλων, ερμήνευσε τον ύμνο των Special Olympics στην τελετή έναρξης των αγώνων (2004), πρωταγωνίστησε στην τελετή αναβίωσης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (Παναθηναϊκό Στάδιο, 2013) και στην ιστορικής σημασίας συναυλία «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη», παρουσία του Μ. Θεοδωράκη, ο οποίος διηύθυνε μέρος της συναυλίας (Παναθηναϊκό Στάδιο, Ιούνιος 2017). Ίδρυσε το «Στέκι μελέτης-μόρφωσης-πολιτισμού» στη Νέα Σμύρνη και την παιδική χορωδία Ευμέλεια (2008).

Χάρης Ανδριανός Άιλερτ

Βαρύτονος, σπούδασε τραγούδι στο Ωδείο Ατενέουμ και χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε μουσικές σπουδές σε Βαρκελώνη και Μιλάνο (υποτροφία «Μαρία Κάλλας»). Στην Εθνική Λυρική Σκηνή πρωτοεμφανίστηκε σε ηλικία 23 ετών ως Παπαγκένο στον Μαγικό αυλό και έκτοτε έχει ερμηνεύσει πολυάριθμους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όπερες (Ο κουρέας της Σεβίλλης, Η Σταχτοπούτα, Η Ιταλίδα στο Αλγέρι, Ντον Πασκουάλε, Μποέμ, Αριάδνη στη Νάξο, Κάρμεν, Το ελιξίριο του έρωτα, Έτσι κάνουν όλες, Η πονηρή αλεπουδίτσα), οπερέτες (Οι απάχηδες των Αθηνών, Το μικρόβιο του έρωτα, Η Χαλιμά, Η εύθυμη χήρα), καθώς και στις παραγωγές Τραβιάτα και Μποέμ του προγράμματος «Όπερα της βαλίτσας». Μεταξύ άλλων, έχει εμφανιστεί σε Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης (Οι γάμοι του Φίγκαρο, Ο μαγικός αυλός, Τουραντότ, Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ), Ιταλία (Μιλάνο, Τράπανι, Πίζα, Ρέτζο Εμίλια, Σφαιριστήριο Ματσεράτας), Γαλλία (Όπερα Βισύ), Ιαπωνία (Τόκυο) και Γερμανία (Χαϊδελβέργη, Σβέτσινγκεν). Υπήρξε μόνιμο στέλεχος της Όπερας της Βόννης. Το 2008 συνεργάστηκε με την Όπερα της Κολωνίας.

Μιχάλης Ψύρρας Τέσμαν

Βαρύτονος, γεννήθηκε στη Μυτιλήνη. Πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, αρμονίας (ΣΩΘ) και διπλωματούχος μονωδίας (ΚΩΘ, τάξη Σ. Βοσκίδη). Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια τραγουδιού και διεύθυνσης χορωδίας. Έχει εμφανιστεί σε ΕΛΣ, ΜΜΑ, ΜΜΘ, Ωδείο Ηρώδου Αττικού κ.α. Στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονται ρόλοι όπερας, οπερέτας, μιούζικαλ, μουσικού θεάτρου και τάνγκο, σε έργα όπως: Μποέμ, Εβίτα, Η ωραία Ελένη, Η πριγκίπισσα της Σασσώνος, Kiss me Kate, Ένας χορός μεταμφιεσμένων, Το τηλέφωνο, Έτσι κάνουν όλες, Ταραχή στην Ταϊτή, Επτά θανάσιμα αμαρτήματα. Έχει συμπράξει με τις ομάδες μουσικού θεάτρου Ραφή και Όπερα των Νέων και είναι μέλος των ομάδων The Medium Project και t4Tango. Συνεργάστηκε με τους μαέστρους Ν. Βασιλείου, Χ. Γωγιό, Λ. Καλκάνη, Μ. Λογιάδη, Μ. Οικονόμου, Μ. Παπαπέτρου, Γ. Πέτρου, Α. Πρίφτη, Α. Τσελίκα, Ε. Φρεζή και με τους σκηνοθέτες Π. Αδάμ, Α. Ευκλείδη, Ν. Διαμαντή, Κ. Κουτσολέλο, Π. Μέξη, Δ. Μαλισσόβα, Ι. Σιδέρη, Ρ. Τσακηρίδη, Κ. Ψωμά, μεταξύ άλλων.

Γιώργος Ρούπας Μπρακ

Βαθύφωνος, γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματούχος μονωδίας με άριστα παμψηφεί και α΄ βραβείο. Έχει μελετήσει και παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Νίκο Παγούνη, Άρη Χριστοφέλλη, Δημήτρη Καβράκο, Χαρά Σαβίνο κ.ά. Με την Εθνική Λυρική Σκηνή έχει συνεργαστεί στις παραγωγές Ένας χορός μεταμφιεσμένων, Το μαγικό βιολί, Ο μαγικός αυλός, Ο σικελικός εσπερινός, Μαραθών-Σαλαμίς, καθώς και σε παραστάσεις του προγράμματος «Όπερα της βαλίτσας».

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

Η Έντα Γκάμπλερ αποτελεί μια ιδιαίτερη μορφή στο κόσμο του θεάτρου, ως η αντιηρωίδα που συνδέεται με την ποιητική της αποτυχίας. Η σκηνοθετική προσέγγιση της παράστασης έχει ως στόχο, μέσω της αποδόμησης των εννοιών και των συμβόλων του έργου, να συνδιαλλαγεί με τη σύγχρονη πραγματικότητα και να δώσει ζωή στην αντισυμβατική μορφή της πρωταγωνίστριας, και στον τρόπο που βιώνει αυτή την πραγματικότητά της. Έτσι, βρισκόμαστε όλοι να παρακολουθούμε τη ζωή της αντιηρωίδας μας μέσα από τα μάτια της Έντας Γκάμπλερ. Δύο μάτια κοιτούν την Έντα αδιάκοπα κάθε φορά που τολμάει αυτή να βγει έξω από τις βαθιές γνωσίες της. Είναι χαραγμένες μέσα της τόσο βαθιά, που καθηλώνεται κάθε φορά από τη δύναμη της επιβολής των κοινωνικών συμβάσεων της εποχής της. Η Έντα, κάθε φορά που προσπαθεί να πάρει ανάσα, πέφτει πάνω στους τοίχους που η ίδια επέλεξε να χτίσει. Όμως, προσπαθώντας να απεγκλωβιστεί από εκεί, βλέπουμε την πρωταγωνίστρια να σκηνοθετεί συχνά την ίδια της την πραγματικότητα, στήνοντας παιχνίδια εξουσίας που τελικά θα την οδηγήσουν στην τραγική της κατάληξη. Ένας λανθάνων ερωτισμός, που δεν διοχετεύεται ποτέ στον στόχο του, την καταπιέζει ακόμα περισσότερο και την οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές. Βλέπει τον κόσμο άδειο, γεμάτο ρηχές και κοινωνικές συμβάσεις. Μοναδική σύντροφός της σε αυτό το ταξίδι είναι μια μαύρη τρύπα, που μόνο εκείνη βλέπει και η οποία καθορίζει την πραγματικότητά της.
Το σκηνικό και η ενδυματολογική προσέγγιση της παράστασης αποδίδεται με έναν συμβολικό τρόπο. Όσο η Έντα πλησιάζει στο δικό της αδιέξοδο, ο χρόνος γυρνά πίσω. Η υποκρισία της κοινωνίας στα τέλη του 19ου αιώνα έρχεται σε αντίστιξη με την πραγματικότητα της σύγχρονης εποχής.
Κατά τη διάρκεια του έργου, όλοι οι ήρωες περιστρέφονται γύρω από την Έντα παίζοντας μαζί της ένα ξεχωριστό παιχνίδι. Τι θα γίνει όμως όταν αποφασίσουν να σταματήσουν;

Σύνοψη

Η Έντα, κόρη του στρατηγού Γκάμπλερ, αν και πολύφερνη νύφη της πόλης της, επιλέγει προς έκπληξη όλων να παντρευτεί τον βαρετό και θαμπό νεαρό ακαδημαϊκό Τέσμαν, που έχει ανατραφεί από τις θείες του με αξίες διαφορετικές και πιο συντηρητικές από τις δικές της. Το ζευγάρι επιστρέφει από το γαμήλιο ταξίδι στο καινούργιο σπίτι του, το οποίο έχει αγοραστεί και ανακαινιστεί χάρη στην προσδοκία του Τέσμαν για μια έδρα στο πανεπιστήμιο. Στο μεταξύ, επιστρέφει στην πόλη, έπειτα από διαμονή δύο ετών σε κάποιο απομονωμένο μέρος, και ο Λέβμποργκ, συνάδελφος και πνευματικός ανταγωνιστής του Τέσμαν. Μαζί του φτάνει και η Τέα, σύντροφος του Λέβμποργκ, που τον βοήθησε όχι μόνο να ανακάμψει από τον τρυφηλό βίο που διήγε ως τότε, αλλά και να ανακτήσει τη δημιουργική του δύναμη, οδηγώντας τον στη συγγραφή ενός βιβλίου, που θα ταράξει τα νερά της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.
Ο Λέβμποργκ εμφανίζεται στο σπίτι του Τέσμαν και της Έντας, όπου αποκαλύπτεται ότι με την τελευταία τους δένει μια παλιά, στενή και μυστηριώδης σχέση. Μέσα σε λίγη ώρα η Έντα καταφέρνει να παρασύρει τον Λέβμποργκ στην παλιά του ζωή, την οποία εκείνη έβλεπε ως διονυσιακή υψηλοφροσύνη. Η νύχτα που ακολουθεί αποδεικνύεται καταστροφική για τον Λέβμποργκ, καθώς χάνει όχι μόνο το επιστημονικό πόνημα που θα τον αποκαθιστούσε στα μάτια όλων και θα έκανε το όνομά του αθάνατο, αλλά και την πίστη του για ζωή. Η Έντα τότε του προτείνει μία «όμορφη» αυτοκτονία, αντάξια του «υψηλού» του φρονήματος. Τίποτε όμορφο και υψηλό, όμως, δεν θα συμβεί και η Έντα, διαψευσμένη και απειλημένη από τη μοναξιά, το κενό, και το σκάνδαλο, δραπετεύει από μια ζωή που ποτέ δεν θα ένιωθε δική της.

Φωτογραφίες

© Πάτροκλος Σκαφίδας

Video

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας