Μεγάλα κοντσέρτα του Ρομαντισμού Μεγάλα κοντσέρτα του Ρομαντισμού
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
Μεγάλα κοντσέρτα του Ρομαντισμού
14 Νοεμβρίου 2019
Δημιουργική Ομάδα

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Ντάνιελ Σμιθ

Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΠΙΑΝΟ
Κάρολος Ζουγανέλης
Στέφανος Θωμόπουλος
Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης

Με την Ορχήστρα της ΕΛΣ

 

Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται δύο ώρες πριν την έναρξη από τα Ταμεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
Όπερα

Μεγάλα κοντσέρτα του Ρομαντισμού

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής 
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 

Ώρα έναρξης: 20.00 | clock

 Σε συνεργασία με το
PIANOFESTIVAL logo

 

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πιάνου 2019 της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου της Θεσσαλονίκης, τρία από τα δημοφιλέστερα κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα του ρομαντισμού θα παρουσιαστούν σε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στις 14 Νοεμβρίου στις 20.00. Έπος, δράμα, λυρικότητα, μελαγχολία εναλλάσσονται αναμοχλεύοντας τον ανθρώπινο συναισθηματικό πλούτο. Οι διακεκριμένοι πιανίστες Κάρολος Ζουγανέλης, Στέφανος Θωμόπουλος, Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, και η Ορχήστρα της ΕΛΣ, υπό τη μουσική διεύθυνση του διεθνούς φήμης αρχιμουσικού Ντάνιελ Σμιθ, γίνονται οι ξεναγοί μας στη ρομαντική έκφραση της ανθρώπινης συγκίνησης.

 

Σεργκέι Ραχμάνινοφ
Κοντσέρτο αρ. 2 σε ντο ελάσσονα, έργο 18
Σολίστ Κάρολος Ζουγανέλης

Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
Κοντσέρτο αρ. 1 σε σι ύφεση ελάσσονα, έργο 23
Σολίστ Στέφανος Θωμόπουλος

Γιοχάννες Μπραμς
Κοντσέρτο αρ. 1 σε ρε ελάσσονα, έργο 15
Σολίστ Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης

Με την Ορχήστρα της ΕΛΣ

 footer

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

Ντάνιελ Σμιθ μουσική διεύθυνση

Βασικός προσκεκλημένος αρχιμουσικός του Θεάτρου Κάρλο Φελίτσε της Γένοβας, ο Αυστραλός μαέστρος Ντάνιελ Σμιθ έχει διαγράψει μια λαμπρή καριέρα με σημαντικά διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο μουσικής από το Ωδείο του Σύδνεϋ και συνέχισε με σπουδές μουσικής διεύθυνσης πλάι σε επιφανείς δασκάλους, με υποτροφίες από το Κολέγιο Τρίνιτυ (Λονδίνο), την Αμερικανική Ακαδημία Μουσικής Διεύθυνσης (Άσπεν) και από το Διεθνές Ίδρυμα Μοτσαρτέουμ (Ζάλτσμπουργκ). Υπήρξε ο πρώτος Αυστραλός που διηύθυνε τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μαριίνσκι (Αγία Πετρούπολη), ενώ έχει επίσης διευθύνει, μεταξύ άλλων, Φιλαρμονική Ορχήστρα Πράγας, Φιλαρμονική Ορχήστρα Λονδίνου, Ορχήστρα της Βαλένθιας, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα RAI (Ιταλία), Συμφωνική Ορχήστρα του Μουσικού Φλωρεντινού Μάη, Φιλαρμονική Ορχήστρα Βαρσοβίας, Συμφωνική Ορχήστρα Ραδιοφωνίας Φρανκφούρτης, Συμφωνική Ορχήστρα Ραδιοφωνίας Γερμανίας. Έχει διευθύνει σε πλήθος λυρικών θεάτρων, καθώς και σε πολλά φεστιβάλ. Ίδρυσε τον φιλανθρωπικό οργανισμό «The Daniel Smith “Gift of Music” Foundation», μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες και σε άτομα με σοβαρές παθήσεις να παρακολουθήσουν δωρεάν παραστάσεις.

Κάρολος Ζουγανέλης σολίστ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία δεκαπέντε ετών έλαβε δίπλωμα πιάνου με άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο και αριστείο εξαιρετικής επίδοσης από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές στο πιάνο στο Ανώτερο Εθνικό Ωδείο του Παρισιού, όπου μελέτησε πλάι σε επιφανείς καθηγητές, λαμβάνοντας τέσσερα μεταπτυχιακά: πιάνο, συνοδεία τραγουδιού, ενόργανη συνοδεία και μουσική δωματίου. Βραβεύτηκε επανειλημμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και μουσικής δωματίου σε Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία. Έδωσε ρεσιτάλ στις μεγαλύτερες αίθουσες της Ευρώπης, περιόδευσε στην Αμερική και παρέδωσε σεμινάρια σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Έχει παίξει υπό τη διεύθυνση διάσημων μαέστρων, ενώ υπήρξε επίσημος πιανίστας του διεθνούς διαγωνισμού Operalia, που διοργανώνει ο Πλάθιντο Ντομίνγκο. Το φθινόπωρο του 2016 ανέλαβε τη μουσική προετοιμασία των σολίστ του μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ 42nd Street στο Θέατρο Σατλέ στο Παρίσι. Έχει ηχογραφήσει για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο σε Γαλλία και Ελλάδα. Από το 2004 είναι καθηγητής στο Ανώτερο Εθνικό Ωδείο του Παρισιού.

Στέφανος Θωμόπουλος σολίστ

Μετά από σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και την Ανώτατη Μουσική Σχολή Κολωνίας, δούλεψε με τον Ζ. Ρουβιέ και τη Μ. Φ. Μπυκέ στο Ανώτερο Εθνικό Ωδείο του Παρισιού, καθώς και με τον Χ. Άουστμπαι στο Ωδείο του Άμστερνταμ. Βραβευμένος σε διαγωνισμούς και επιλεγμένος από τα ιδρύματα Μπλύτνερ, Γιαμάχα, Κεμπφ, δίνει συναυλίες σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Κίνα, Βραζιλία και Ιαπωνία, σε χώρους όπως Αίθουσα Φιλαρμονικής (Παρίσι), Σαλ Γκαβώ και Μουσεία Λούβρου και Ορσαί, IRCAM, Κοντσέρτχεμπαου (Άμστερνταμ), Όπερα Μόντε Κάρλο, Άλτι Χολ (Κυότο), ΜΜΑ και ΜΜΘ, Θέατρο Επιδαύρου και Αίθουσα Τσετσίλια Μεϊρέλες (Ρίο ντε Τζανέιρο). Πέρα από την προσήλωσή του στο κύριο πιανιστικό ρεπερτόριο και τους συνθέτες που προτιμά, όπως οι Λιστ, Ντεμπυσσύ, Ραχμάνινοφ και Ραβέλ, δεν διστάζει να συμμετέχει σε κάθε καλλιτεχνική περιπέτεια που μπορεί να ικανοποιήσει την αναζήτησή του για το καινούριο: πρωτότυπα ρεπερτόρια, σύγχρονη μουσική, πανεπιστημιακή έρευνα, θέατρο, καλές τέχνες, παιδαγωγικά πρότζεκτ, αυτοσχεδιασμό και σινεμά.

Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης σολίστ

Πολύπλευρα αναγνωρισμένη προσωπικότητα, με τριάντα χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στη διεθνή μουσική σκηνή ως σολίστ, συνθέτης, παιδαγωγός και πρωτοπόρος στην ίδρυση και την εξέλιξη νέων πολιτιστικών δομών. Σπούδασε σύνθεση κοντά στους Χ. Σαμαρά, Ε. Ρόξμπουργκ και Ντ. Ράνσγουικ. Έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες σε διεθνή φεστιβάλ και σε μεγάλα μουσικά κέντρα, όπως τα Ρόγιαλ Άλμπερτ Χολ, Κάρνεγκυ Χολ, Ουίγκμορ Χολ, Σύλλογος Φίλων Μουσικής (Βιέννη), Φιλαρμονική Κολωνίας, και έχει συμπράξει με κορυφαίες ορχήστρες (Αγίας Πετρούπολης, Βασιλική Φιλαρμονική Λονδίνου, Γαλλικής Ραδιοφωνίας, Φιλαρμονικές Μονάχου και Στρασβούργου). Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς και σύνολα, όπως οι Γ. Τεμιρκάνοφ, Ν. Μάρρινερ, Ι. Μέτσμαχερ, M. Σοστακόβιτς, Λ. Καβάκος, Δ. Σγούρος, Μ. Φαραντούρη, μεταξύ άλλων. Έχει δώσει σεμινάρια σε πανεπιστήμια, ενώ έχει συνθέσει ενόργανη και χορωδιακή μουσική, καθώς και μουσική για το θέατρο και τον χορό. Εξελέγη καθηγητής πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΜΜΘ, όπου πρωτοστάτησε στην ίδρυση θεσμών όπως η MOYSA και το διεθνές φεστιβάλ παιδικών και νεανικών χορωδιών.

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας