Ιεροί διάλογοι
Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)
Ιεροί διάλογοι

Κυριακή των Βαΐων - 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024
Δημιουργική Ομάδα

Είσοδος ελεύθερη χωρίς προκρατήσεις, με σειρά προτεραιότητας.

 

Συντελεστές – Ερμηνευτές

Ταξιάρχης Γεωργούλης ούτι
Σωκράτης Σινόπουλος πολίτικη λύρα
Ντερυά Τουρκάν πολίτικη λύρα

Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)

Κυριακή των Βαΐων

Ιεροί διάλογοι

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Available Dates

  • 28 Απρ 2024

Στις 17.00, 18.00 & 19.00

FLM_LOGOS_GR.jpg

 

Τρεις μουσικοί παρουσιάζουν οργανικές συνθέσεις από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, την Κωνσταντινούπολη, έργα από την παράδοση των Μεβλεβί δερβίσηδων, όπως και έργα που έχουν σημείο αναφοράς το ούτι και την πολίτικη λύρα. Μέσω των διαλογικών αυτοσχεδιασμών αλληλεπιδρούν και ανασυνθέτουν το μουσικό υλικό με έμφαση στις συγγένειες των συγκεκριμένων μουσικών παραδόσεων, τόσο στο επίπεδο της μορφολογίας και του ύφους, όσο κυρίως σε αυτό της πνευματικότητας και της ιερότητας που τις διαπνέει.

 

Σύντομα βιογραφικά σημειώματα

 

Ταξιάρχης Γεωργούλης

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Ξεκίνησε μουσική σε ηλικία οκτώ ετών, παίζοντας μπουζούκι. Αργότερα ασχολήθηκε με το στεριανό λαούτο, υπό την καθοδήγηση του Ηλία Καππάκου και του Χρήστου Ζώτου. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα βυζαντινής μουσικής με τον Ιωάννη Πλεμμένο. Το 2009 μπήκε στα μονοπάτια του ουτιού με τον Νίκο Παλαιολόγο, ενώ συμμετείχε σε πολυάριθμα σεμινάρια του μουσικού εργαστηρίου «Λαβύρινθος» με τους Γιουρντάλ Τοκτζάν, Ερκάν Ογούρ, Ομέρ Ερντογντουλάρ, Ευγένιο Βούλγαρη, Περικλή Παπαπετρόπουλο, Σωκράτη Σινόπουλο, Χάρη Λαμπράκη, Γιόσεφ Ταουάντρος και Ρος Ντέιλυ. Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς σε συναυλίες και φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι βασικό μέλος του μουσικού σχήματος «Ακούσματα Ανατολής» του Γιώργου Ψάλτη. Έχει κερδίσει το β’ βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ουτιού της Τυνησίας. Τα τελευταία δύο χρόνια διδάσκει στο μουσικό εργαστήρι του Ρος Ντέιλυ «Λαβύρινθος».

 

Σωκράτης Σινόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική κιθάρα με τους Μαρία Γαλάνη και Βασίλη Γρατσούνα, θεωρητικά με τον Μιχάλη Αδάμη και βυζαντινή μουσική και δημοτικό τραγούδι με τον Γιάννη Τσιαμούλη. Το 1988 άρχισε μαθήματα πολίτικης λύρας και λαούτου με τον Ρος Ντέιλυ και ένα χρόνο αργότερα έγινε μέλος του συγκροτήματός του «Λαβύρινθος». Έκτοτε συνεργάζεται με μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε διάφορα μουσικά σχήματα, συμμετέχοντας σε ηχογραφήσεις και συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, έχει ηχογραφήσει για τη Blue Note με τον Τσαρλς Λόυντ και για την Harmonia Mundi με τον Ζαν-Γκυγέν Κεράς. Το 1999 τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με το Κρατικό Βραβείο Νέων Καλλιτεχνών «Μελίνα Μερκούρη». Το 2010 δημιούργησε το Σωκράτης Σινόπουλος Quartet. Το πρώτο άλμπουμ του Κουαρτέτου εκδόθηκε το 2015 με παραγωγό τον Μάνφρεντ Άιχερ από την ECM records με τον τίτλο «Eight Winds» και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές διεθνώς. Είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 

Ντερυά Τουρκάν

Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, μελέτησε λύρα στο Ωδείο της γενέτειράς του. Μόνιμος μουσικός της Τουρκικής Ραδιοφωνίας (TRT), έχει επίσης συνεργαστεί με το Κρατικό Σύνολο Κλασικής Τουρκικής Μουσικής Κωνσταντινούπολης. Εμφανίζεται και ηχογραφεί σε συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες και σύνολα από όλον τον κόσμο, ενώ έχει πλούσια δισκογραφία. Μεταξύ άλλων, έχει συμπράξει, με τον Ζορντί Σαβάλ και το Σύνολο παλαιάς μουσικής Hespèrion, ενώ συμμετείχε σε εορταστική συναυλία για τα 80ά γενέθλια του Γιεχούντι Μενουχίν (1996, Παρίσι). Το τρίο που έχει σχηματίσει με τους Ρενό Γκαρσιά-Φονς (μπάσο) και Ουγούρ Ισίκ (τσέλο) έχει εμφανιστεί σε σημαντικές μουσικές σκηνές και φεστιβάλ της Ευρώπης αποσπώντας εγκωμιαστικές κριτικές από τον Τύπο. Δίνει διαλέξεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπου έχει πραγματοποιήσει αρκετές περιοδείες, ενώ διδάσκει κάθε χρόνο στο σεμινάριο που διοργανώνει ο Ρος Ντέιλυ στην Κρήτη.