Η ουράνια πολιτεία
Κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Η ουράνια πολιτεία

Κυριακή των Βαΐων - 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024
Δημιουργική Ομάδα

Είσοδος ελεύθερη χωρίς προκρατήσεις, με σειρά προτεραιότητας.

Η είσοδος στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου πραγματοποιείται από την οδό Βασιλέως Γεωργίου Β’, αρ. 2, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Παρακαλούμε για την άφιξή σας στο χώρο, τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

 

Μεταμοντέρνο ορατόριο με στοιχεία όπερας και κολάζ σε φόρμα εντελώς ελεύθερη βασισμένο σε ιερά κείμενα, ρήσεις και ποίηση της Λένας Πλάτωνος και άλλων.

Μουσική: Λένα Πλάτωνος

Λιμπρέτο: Βαγγέλης Κοσμίδης σε συνεργασία με τη Λένα Πλάτωνος και την Έλλη Κετετζιάν

Θα ακουστούν οι συνθέσεις:

Ι. Παράδεισος και πτώση
ΙΙ. Η γενιά του φιδιού
ΙΙΙ. Agnus Dei
IV. Στην ουράνια πόλη

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Ερμηνευτές – Συντελεστές

Σολίστ Μυρτώ Μποκολίνη, Νικόλας Καραγκιαούρης
Παιδική Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής 
Έλλη Κετετζιάν τσέλο, κρουστά

Σε συνεργασία με το Ουκρανικό Σχολείο Αθήνας

Ενορχήστρωση, sound design, μείξεις προηχογραφημένων, συνθεσάιζερ: Στέργιος Τσιρλιάγκος
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Κοσμίδης
Σκηνογραφία: Μικαέλα Λιακατά
Διεύθυνση συνόλου, συνθεσάιζερ: Μιχάλης Παπαπέτρου
Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας ΕΛΣ: Κωνσταντίνα Πιτσιάκου
Ηχοληψία: Βασίλης Μιχαηλίδης

 

Παιδική Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής*

*στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής

Δήμητρα Βασιλακοπούλου, Ναταλία-Χρυσούλα Βάσσου, Μελίνα Γεωργαντά, Φρειδερίκη-Ναντίν Γιαννοπούλου, Αργυρή-Ελένη-Ζεάκι Γλυνιά, Ιωάννα-Βαρβάρα-Σελένη Γλυνιά, Μαρία-Ειρήνη Δαμάτη, Σοφία Ζαχοπούλου, Σταυρούλα Ζιούρα, Σωτήριος Κοσμάς, Μαρία-Άννα Κουρσούμη, Χριστίνα Κωβαίου, Μαρία-Φαίδρα Κωνσταντάτου, Ειρήνη Κωνσταντοπούλου, Λυδία Κωστούρου-Χρυσοχεράκη, Έλλη-Μαρία Λαμπέτη, Κατερίνα Λαμπράκη, Μαγδαληνή Λάμπρου, Ίλια-Ζωή Μαυροκεφάλου, Μαρία Μουλακάκη, Σοφία Νάτσιου, Αίγλη-Αλεξάνδρα Παπαδιαμάντη, Ιωάννα Παπαλέξη, Ελισσάβετ Παπαμάρκου, Άννα Παρθενίδη, Μάριος-Γρηγόρης Πασχάλης, Σοφία Ρανταβέλλα, Ειρήνη Σαμούχου, Αντώνης Σινάνογλου, Βασιλική Σινάνογλου, Σιμόνη-Αθανασία Σοφού, Αγγελική Ταμβακοπούλου, Καλλιόπη Τζανιδάκη, Ιουλία Τριανταφυλλοπούλου, Άγγελος Τσαλίκης, Ιάσονας Φραγκόπουλος, Εμμέλεια Φράγκου, Νικόλαος Χρυσικόπουλος

 

Μαθητές & μαθήτριες Ουκρανικού Σχολείου Αθήνας

Υπεύθυνη: Koziy Oksana

Ioanna Calugareanu, Dariia Fedorova, Tatiana Hotskyy, Tereza Kaluzhyna, Vasilysa Kozlova, Eleni Papachristou, Tymofii Totskyi, Nika Paradisopoulou, Pavlo Shklyanka, Anastasia Vaskovets

Κήπος Προεδρικού Μεγάρου

Κυριακή των Βαΐων

Η ουράνια πολιτεία

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Available Dates

  • 28 Απρ 2024

Πρώτη παρουσίαση • Ανάθεση της ΕΛΣ

Συναυλία

Στις 17.00 & 19.00

FLM_LOGOS_GR.jpg

 

Η είσοδος στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου πραγματοποιείται από την οδό Βασιλέως Γεωργίου Β’, αρ. 2, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Παρακαλούμε για την άφιξή σας στο χώρο, τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

 

Πόλεμος πατήρ πάντων

Ένα πλήθος παιδιών προστατευμένο μέσα στο θόλο της προσευχής στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου επεξεργάζεται τον πόνο, τα πάθη και τις χθόνιες δυνάμεις και τελικά οδηγείται στην ενατένιση του φωτός και στην τελική κατάργηση του θανάτου μέσω της Αναστάσεως.

Το αίμα των αγίων έτρεξε μέσα στη γη και τη φούσκωσε σαν να ήταν ζυμάρι.

Δύο ενήλικες τραγουδιστές / άγγελοι- γονείς και τα παιδιά του κόσμου: το ταξίδι από τον έναν τόπο στον Άλλο, από την καταστροφή στη λύτρωση.

Είδα την Πανάγια Μητέρα να φοράει μαύρα και να κλαίει.

Μην μας σκοτώνετε. - Λένα Πλάτωνος

 

 

Σύντομα βιογραφικά σημειώματα

 

Λένα Πλάτωνος

Γεννημένη στο Ηράκλειο Κρήτης, μεγάλωσε στην Αθήνα. Ξεκίνησε να παίζει πιάνο από πολύ μικρή ηλικία, ενώ στη συνέχεια πήρε μαθήματα από τον πατέρα της. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και το 1963 κέρδισε το Α' Βραβείο του Διαγωνισμού Καίτης Παπαϊωάννου. Έφυγε με υποτροφία για σπουδές σε Βιέννη και Βερολίνο, όπου ήρθε γνώρισε τη ροκ, τη τζαζ και την ανατολική μουσική. Γύρισε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, έφυγε πάλι το 1975 στο Βερολίνο και επέστρεψε το 1978. Τότε ξεκίνησε τη συνεργασία της με το Τρίτο Πρόγραμμα, γνωρίστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι και συμμετείχε στην παραγωγή της εκπομπής Εδώ Λιλιπούπολη, γράφοντας στίχους και μουσική σε κάποια από τα πιο δημοφιλή τραγούδια όπως τα «Ρόζα-Ροζαλία» και «Ο χορός των μπιζελιών». Το ντεμπούτο της στη δισκογραφία έγινε με το δίσκο Σαμποτάζ (1981), σε συνεργασία με τους Μαριανίνα Κριεζή, Σαβίνα Γιαννάτου και Γιάννη Παλαμίδα. Ο δίσκος χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακός για τα ελληνικά δεδομένα, τόσο για τη σύνθεση και τη στιχουργία όσο και για την έντονη χρήση του συνθεσάιζερ. Έκτοτε κυκλοφόρησαν και άλλοι προσωπικοί δίσκοι, με σαφή στροφή στην ηλεκτρονική μουσική και έντονη χρήση των πλήκτρων. Η ίδια έχει γράψει επίσης μουσική για θέατρο, χοροδράματα, για την τηλεόραση κ.ά.

 

Βαγγέλης Κοσμίδης 

Σκηνοθέτης, συγγραφέας και ηθοποιός. Μεταπτυχιακός απόφοιτος (MFA) της Σχολής Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεάτρου (ΑΠΘ). Από το 2021 είναι διευθυντής του Θεάτρου της Μαριούπολης Ουκρανίας, συνεργάτης του Dakh Theatre και του μεγαλυτερου ουκρανικού φεστιβάλ GogolFest. Για τις εργασίες στην Ουκρανία έχει αποσπάσει πρώτο παγκόσμιο βραβείο από τη Intercontinental Biennale 2023 στην Κολομβία, Αργεντινή & Βραζιλία ανάμεσα σε 21.000 αιτήσεις από όλο τον κόσμο και πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο από το ETC (European Theatre Convention) ως συγγραφέας του έργου Αλάσκα στο ετήσιο “European selection”. Από το 2018 συνεργάζεται με Εθνικό Θέατρο και την εφηβική σκηνή, κάνοντας παραστάσεις σε 11 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας. Από το 2008 είναι Καλλιτεχνικός συνεργάτης της μικτής ομάδας με άτομα με και χωρίς ειδικές ανάγκες Εν Δυνάμει. Έχει πάρει μέρος σε όλες τις παραστάσεις της ομάδας σε Ελλάδα & εξωτερικό. Η συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκίνησε στο πλαίσιο της περιοδεύουσας όπερας Η Ωραία Ελένη του Οφενμπαχ. Είναι Μέλος του The Fence: διεθνές δίκτυο θεατρικών συγγραφέων. Μέχρι σήμερα, έχει παίξει, σκηνοθετήσει και διδάξει σε Γαλλία, Ουκρανία, Ελβετία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Τσεχία, Βουλγαρία, Πορτογαλία, Κύπρο, Γερμανία, Ελλάδα & Πολωνία.

 

Κωνσταντίνα Πιτσιάκου
Απόφοιτη του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κάρντιφ (Ουαλία), σπούδασε με υποτροφία μεθοδολογία διδασκαλίας, διεύθυνση χορωδίας, κλασικό τραγούδι και πιάνο στο Διεθνές Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Ζόλταν Κόνταλυ της Ακαδημίας Φραντς Λιστ (Kέτσκεμετ Ουγγαρίας). Επιπλέον, στην Αθήνα σπούδασε μονωδία (δίπλωμα) με τη Χριστίνα Γιαννακοπούλου. Έχει τραγουδήσει με τα σύνολα Patras Contemporary Music Ensemble και Κουαρτέτο Εγχόρδων Δημοτικού Ωδείου Πατρών, ενώ έχει δώσει συναυλίες Παλαιάς μουσικής με τα σύνολα Ex Silentio και Os Orphicum. Συνεργάστηκε με τη Χορωδία της ΕΛΣ, της ΕΡΤ, και με τη Χορωδία Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου Πατρών. Είναι μέλος του φωνητικού συνόλου Equábili. Έχει διδάξει σε Δημοτικό Ωδείο Πατρών, Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου και ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Για το μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα Κόνταλυ έχει δώσει διαλέξεις στην Κύπρο. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 έχει αναλάβει τη διεύθυνση και μουσική προετοιμασία της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ, με πολυάριθμες εμφανίσεις σε Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και Εναλλακτική Σκηνή, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, ΜΜΑ.

 

Μυρτώ Μποκολίνη
Υψίφωνος, γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (Πάντειο Πανεπιστήμιο), σπούδασε υποκριτική στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Γιώργου Κιμούλη και μονωδία στο Ωδείο Ν. Σκαλκώτας. Το διάστημα 2007-10 συνεργάστηκε με την ΕΛΣ ερμηνεύοντας ρόλους στην Παιδική Σκηνή και σε παραγωγές οπερέτας. Πρωτοεμφανίστηκε στο εξωτερικό σε συνεργασία με τον αρχιμουσικό Λωράν Πιγιό στην όπερα Δάρδανος του Ζαν-Φιλίπ Ραμώ. Το 2011 συνέχισε την εκπαίδευσή της στο Στούντιο Όπερας του Θεάτρου Κάρλο Φελίτσε της Γένοβας. Έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς λυρικού τραγουδιού σε Ιταλία και Γαλλία. Έχοντας ως βάση της το Τόρρε ντελ Λάγκο, όπου ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στην Ακαδημία του 60ού Φεστιβάλ Πουτσίνι το 2013, ερμήνευσε σε σημαντικά ιταλικά θέατρα πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όπερες όπως Ντον Τζοβάννι, Παλιάτσοι, Τόσκα, Αδελφή Αγγελική, Ο μανδύας, Τζανέττο του Μασκάνι. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες σε Ιταλία, Βέλγιο, Ελβετία, Αυστρία. Τα τελευταία χρόνια μένει στην Ελλάδα, ενώ εμφανίζεται σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

Νικόλας Καραγκιαούρης

Βαρύτονος, απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών, βραβευμένος σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, έχει εμφανιστεί στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, στην Αίθουσα Κορτό (Παρίσι) και σε πόλεις της Κίνας. Έχει ερμηνεύσει μεγάλο εύρος ρόλων όπως Φρανκ (H νυχτερίδα), Πολύφημος (Άκις και Γαλάτεια), Πατέρας (Χαίνζελ και Γκρέτελ), Ταυρομάχος (Κάρμεν), Μπάρτολο (Ο κουρέας της Σεβίλλης), Ντον Αλφόνσο (Έτσι κάνουν όλες), Κόμης του Τσεπράνο (Ριγολέττος), Μαρκήσιος του Ομπινύ (Τραβιάτα), Σάρπλες (Μαντάμα Μπαττερφλάι), Βασιλιάς (Αΐντα). Ερμηνευτής ελληνικού μουσικού θεάτρου, μιούζικαλ και οπερέτας, με ρόλους όπως Ιεροεξεταστής (Δαίμονες), Δίας (Τρωικός πόλεμος), Κλάουντ (Οι καμπάνες του Εντελβάις), Συνταγματάρχης (Ο βαφτιστικός), Τραγουδιστής (Κλάρα Σούμαν: Τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας), Τζακ (Ο μολυβένιος στρατιώτης), Τέρας (Η πεντάμορφη και το τέρας), καθώς και ερμηνευτής έργων της ρωσικής εθνικής μουσικής σχολής. Συνεργάζεται με τη Γαλλική Πρεσβεία της Αθήνας, προβάλλοντας τη γαλλική και ελληνική ποιητική και μουσική σύνθεση.

 

Παιδική Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012. Έχει αποκλειστικά εκπαιδευτικό χαρακτήρα και στόχοι της, μεταξύ άλλων, είναι η εις βάθος μελέτη του χορωδιακού τραγουδιού, η καλλιέργεια της ευρύτερης μουσικής παιδείας των μελών της, καθώς και η ανάπτυξη του αισθήματος της σύμπραξης και της συνεργασίας. Μέχρι σήμερα η Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έχει συμμετάσχει με μεγάλη επιτυχία σε πολυάριθμες παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε Θέατρο Ολύμπια, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη (ΜΜΑ), Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ (ΚΠΙΣΝ), ενώ έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες ερμηνεύοντας ένα ευρύτατο ρεπερτόριο σε Προεδρικό Μέγαρο, Μουσείο Ακρόπολης, Πνύκα, Αρχαιολογικό χώρο Βραυρώνας, ΚΠΙΣΝ κ.α. Πρώτη διευθύντρια της Παιδικής Χορωδίας υπήρξε η υψίφωνος Μάτα Κατσούλη, ενώ από το φθινόπωρο του 2017 το σύνολο διευθύνει η Κωνσταντίνα Πιτσιάκου. Η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ αριθμεί περίπου εκατό παιδιά ηλικίας από 6 έως 15 ετών από κάθε άκρη της Αττικής.