In sæcula sæculorum
Ιερός Καθολικός Καθεδρικός Ναός Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη
In sæcula sæculorum

Κυριακή των Βαΐων - 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024
Δημιουργική Ομάδα

Είσοδος ελεύθερη χωρίς προκρατήσεις, με σειρά προτεραιότητας.

 

Γρηγοριανά μέλη και έργα των Κρίστιαν Λίντμπεργκ, Όσκαρ Λίντμπεργκ, Άρβο Παιρτ, Ανρί Τομαζί, Άλαν Χοβάνες

Ερμηνευτές

Σπύρος Αρκούδης τρομπέτα
Γεώργιος Κρίμπερης τρομπόνι
Ειρήνη Αναστασίου εκκλησιαστικό όργανο

 

Ιερός Καθολικός Καθεδρικός Ναός Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη

Κυριακή των Βαΐων

In sæcula sæculorum

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Available Dates

  • 28 Απρ 2024

Συναυλία

Στις 12.30 & 20.00

FLM_LOGOS_GR.jpg

 

Η τρομπέτα, το τρομπόνι καθώς και το εκκλησιαστικό όργανο, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό, χρησιμοποιούνται σε χώρους λατρείας εδώ και πολλούς αιώνες, ενώ πολλοί συνθέτες και κληρικοί έχουν παρομοιάσει τα παραπάνω όργανα με τη φωνή του Θεού. Η συναυλία που παρουσιάζει η τριάδα των διακεκριμένων μουσικών Σπύρου Αρκούδη, Γεωργίου Κρίμπερη και Ειρήνης Αναστασίου επιδιώκει τον συγκερασμό του Γρηγοριανού μέλους με τη μουσική του 21ου αιώνα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Γρηγοριανά μέλη γραμμένα για τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, φορτισμένα με πνευματικότητα και κατάνυξη ανάλογη των ημερών. Τα μονοφωνικά μέλη ερμηνεύονται από τα πνευστά όργανα, και οι εναρμονισμένοι ύμνοι από το εκκλησιαστικό όργανο και το τρομπόνι, ενώ τα έργα του 21ου αιώνα περιλαμβάνουν προσευχές και παραλλαγές πάνω σε Γρηγοριανά μουσικά θέματα.

 

 

Πρόγραμμα

Ανώνυμος (Γρηγοριανό μέλος)
Pueri Hebraeorum
Tota pulchra es Maria
Crux fidelis
Credo IV

Άλαν Χοβάνες (1911-2000)
Προσευχή Αγίου Γρηγορίου [Prayer of Saint Gregory], έργο 62b (1946)
για σόλο εκκλησιαστικό όργανο

Κρίστιαν Λίντμπεργκ (γενν. 1958)
Hodie cantandus est

από τις Παραλλαγές σε δύο Γρηγοριανά μέλη από το Κλόστερ Νόυμπουργκ [Variations on Two Gregorian Chants from Kloster Neuburg, 1958]
για σόλο τρομπόνι

Ανρί Τομαζί (1901-1971)
Γρηγοριανές παραλλαγές σε ένα Salve Regina [Variations grégoriennes sur un Salve Regina, 1964]
για τρομπέτα και εκκλησιαστικό όργανο

Ανώνυμος (Γρηγοριανό μέλος)
Popule meus

Όσκαρ Λίντμπεργκ (1887-1955)
Παλιός ποιμενικός ψαλμός από τη Ντάλαρνα [Gammal fäbodpsalm från Dalarna, 1936]
για σόλο εκκλησιαστικό όργανο

Άρβο Παιρτ (γενν. 1935)
Πάτερ ημών [Vater unser, 2005 / αναθ. 2011]

Όλα Γιέιλο (γενν. 1978)
Βόρειο σέλας [Northern Lights, 2007]
Μεταγραφή: Ειρήνη Αναστασίου

 

ΣΎΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΆ ΣΗΜΕΙΏΜΑΤΑ

 

Αναστασίου Ειρήνη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 10 ετών. Από το 2006 μαθήτευσε δίπλα στην Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, από όπου πήρε και το δίπλωμα της το 2014 με άριστα και β' βραβείο. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου με τους Άντρας Κέμενες και Αντρέ Μαρσάν. Το 2014 μετά την απόκτηση του διπλώματός της, ξεκίνησε μαθήματα εκκλησιαστικού οργάνου με τον κάντορα της Γερμανικής Εκκλησίας Αθηνών Χρήστο Παρασκευόπουλο. Εργάζεται ως οργανίστρια του Καθεδρικού Καθολικού Ναού Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου από το 2018 μέχρι και σήμερα ενώ παράλληλα έχει αναλάβει και την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στον ναό. Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες συναυλίες σε χώρους όπως Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Καθεδρικός Καθολικός Ναός Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου κ.α. Έχει συνεργαστεί επίσης με πολλά σύνολα μουσικής δωματίου, μουσικά φεστιβάλ, καθώς και με ορχήστρες όπως η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και η Ορχήστρα των Χρωμάτων. Διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

 

Αρκούδης Σπύρος

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1985. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στην Φιλαρμονική Εταιρεία Κυνοπιαστών με δάσκαλο τον Γεώργιο Αρκούδη. Συνέχισε στο ωδείο Φίλιππος Νάκας στην τάξη του Σωκράτη Άνθη όπου και πήρε το δίπλωμα τρομπέτας με άριστα το 2007. Το 2003 εισήχθη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το 2007 έγινε δεκτός στη Μουσική Ακαδημία του Αννόβερου στην τάξη τρομπέτας του Γιερούν Μπέρβαρτς όπου το 2011 τελείωσε με βαθμό 1 (άριστα). Έχει συνεργαστεί με Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Εθνική Λυρική Σκηνή, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Κερκυραίων, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και την Καμεράτα – Armonia Atenea, καθώς επίσης με Κρατική Όπερα Αννόβερου, Φιλαρμονική Βορειοδυτικής Γερμανίας και τη Φιλαρμονική Βρέμης. Είναι μέλος του συγκροτήματος χάλκινων πνευστών Melos Brass, του Επτάηχον και Α΄ Κορυφαίος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.

 

Κρίμπερης Γεώργιος

Αποφοίτησε το 2006 με άριστα παμψηφεί και β’ βραβείο από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Συνέχισε τις σπουδές του στο Codarts του Ρόττερνταμ με τους Γιαίρχεν βαν Ράιεν και Πιερ Βόλντερς. Έχει κερδίσει διάφορα βραβεία σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες, σύνολα μουσικής δωματίου και φεστιβάλ τρομπονιού όπως τα Slide Factory, SliderAsia, Arm-Bone Festival. Έχει εμφανιστεί στις πιο διάσημες αίθουσες συναυλιών, όπως: Φιλαρμονική Βερολίνου, Σύλλογος Φίλων της Μουσικής της Βιέννης, Κάρνεγκι Χωλ Νέας Υόρκης, αίθουσα συναυλιών Τσαϊκόφσκι του Ωδείου της Μόσχας, Θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης κ.α. Από τον Δεκέμβριο του 2010 είναι Α΄ Κορυφαίος στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Ίδρυσε και διοργανώνει τις Ελληνικές Ημέρες Τρομπονιού και είναι μέλος του κουιντέτου Melos Brass. Το 2023 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο Τρομπόνι, ένας πλήρης οδηγός ασκήσεων για όλα τα επίπεδα. Τέλος, είναι καλλιτέχνης της εταιρίας Antoine Courtois, μέλος της Buffet Crampon.