Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις
Κινούμενα Ηχοτοπία
Δράσεις Καθολικής Προσβασιμότητας -
Ιανουάριος 2024 - Μάρτιος 2024
Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις

Κινούμενα Ηχοτοπία

 

Διαθεματικά εργαστήρια για σχολεία ειδικής αγωγής και μη, για εφήβους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου με ή χωρίς οπτική ή ακουστική αναπηρία και εκπαιδευτικούς ειδικής και μη αγωγής.

Με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

 

Τι σχήμα να έχει η μελωδία; Άραγε πώς ακούγεται ο κύκλος και πώς το τετράγωνο; Μπορεί το ριζόχαρτο να παίξει μουσική; Έχει ρυθμό ένα καθημερινό αντικείμενο; Μπορώ να περιγράψω το αγαπημένο μου τραγούδι με ένα κομμάτι σύρμα; Με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορώ να πω την ίδια ιστορία; Αν το θερμό και το ψυχρό των χρωμάτων ήταν τα μέλη του σώματός μου, τι χρώμα θα είχε ο χορός μου;

Με παιχνίδια κινητικά, ηχητικά και εικαστικά, ξυπνάμε τις αισθήσεις μας και αναπτύσσουμε εργαλεία επικοινωνίας που μας βοηθούν να συνδεθούμε. Αλληλοϋποστηρίζοντας και συμπληρώνοντας το ένα το άλλο, δημιουργούμε μια καλλιτεχνική, βιωματική εμπειρία συμπερίληψης.

Ο νέος κύκλος διαθεματικών εργαστηρίων Κινούμενα Ηχοτοπία απευθύνεται σε σχολεία ειδικής αγωγής και μη, σε εφήβους μαθητές με ή χωρίς οπτική/ακουστική αναπηρία και εκπαιδευτικούς ειδικής και μη αγωγής, με πολλαπλή στόχευση: την ενθάρρυνση της συμμετοχής των εφήβων με αναπηρία σε καλλιτεχνικές δράσεις, την ενδυνάμωση της αυτενέργειας των εφήβων με ή χωρίς αναπηρία, την ενίσχυση της ενταξιακής εκπαίδευσης μέσω της μη λεκτικής επικοινωνίας και την καλλιέργεια της συλλογικότητας εντός και εκτός της σχολικής δομής, τη μετάδοση συμπεριληπτικών μαθησιακών εργαλείων, την ενδυνάμωση εκπαιδευτικών ειδικής και μη αγωγής, καθώς και την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα αναπηρίας και τέχνης.

Με βασικό εργαλείο την ενσώματη-βιωματική εκπαίδευση μέσα από κινητικές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, μουσικά εργαλεία συντονισμού και εικαστικές πρακτικές, τα εργαστήρια θα επιχειρήσουν την ανάπτυξη της κιναισθητικότητας και της εκφραστικότητας των συμμετεχόντων μέσα από την ενίσχυση των διεργασιών της πρόσληψης, της επεξεργασίας και της σύνθεσης των ερεθισμάτων ανεξάρτητα από τον βαθμό λειτουργίας των αισθήσεων.

Τα μέλη της ομάδας των εργαστηρίων θα κατανοήσουν την πολυαισθητηριακή αντίληψη της γνώσης εξερευνώντας τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους γίνονται αντιληπτά τα νοήματα/ερεθίσματα και θα ανακαλύψουν τη σημασία της σωματικότητας ως μέσου επικοινωνίας και διαλόγου.

Τα Κινούμενα Ηχοτοπία θα υλοποιηθούν σε δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος θα διεξαχθεί στους χώρους των σχολείων, ενώ ο δεύτερος στις εγκαταστάσεις της ΕΛΣ με κοινές συναντήσεις για τις/ους μαθήτριες/ές όλων των σχολείων, ειδικών και μη, και τις/ους εκπαιδευτικούς. Με την ολοκλήρωση των 2 κύκλων θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστό εργαστήριο για τις/τους εκπαιδευτικούς, με στόχο την ανατροφοδότηση και τη θεωρητική προσέγγιση των συμπεριληπτικών τεχνικών.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Γιώτα Πεκλάρη, Βάσια Ζορμπαλή

Επιστημονική συνεργατίδα: Νατάσα Χαντά-Μάρτιν

Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου

 

Βιογραφικό Γιώτας Πεκλάρη

Η Γιώτα Πεκλάρη είναι χορεύτρια και δασκάλα χορού με διαθεματικό χορογραφικό λεξιλόγιο με το οποίο εμβαθύνει στην ηχητική διάσταση του κινούμενου σώματος. Είναι απόφοιτος της Επαγγελματικής Σχολής Χορού Ραλλού Μάνου και συνιδρύτρια του πολιτιστικού οργανισμού PLAYGROUND for the arts, το οποίο λειτουργεί ως κέντρο μιας διεθνούς κοινότητας καλλιτεχνών, μαθητών και κοινού που μοιράζονται ένα βαθύ ενδιαφέρον για τις παραστατικές τέχνες, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξερεύνηση και τη μελέτη του ρυθμού.

Από το 2018, έχει αναλάβει πρωτοποριακό ρόλο, καθοδηγώντας μικτές ομάδες ατόμων με ή χωρίς ακουστική ή οπτική βλάβη, στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εργαστηρίων της συμπεριληπτικής μεθόδου CONNECTING BODY. Μέσα από αυτά τα εργαστήρια, έχει ενδυναμώσει άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα να συνδεθούν με τον κόσμο της κίνησης και του ρυθμού, καταρρίπτοντας τα εμπόδια και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή. Το έργο της έχει υποστηριχθεί από το ΥΠΠΟ, την Εθνική Λυρική Σκηνή, τον Οργανισμό Πολιτισμού ΝΕΟΝ και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

 

Βιογραφικό Βάσιας Ζορμπαλή

Η Βάσια Ζορμπαλή είναι διεπιστημονική καλλιτέχνιδα, practice based ερευνήτρια και δασκάλα χορού. Η καλλιτεχνική και ερευνητική της πρακτική συνδυάζει τη χορογραφία και την περφόρμανς με το βίντεο, τη φωτογραφία και τη σκηνογραφία, διερευνώντας την υλικότητα και τα όρια του σώματος και την επιτελεστικότητα του χώρου. Είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, 2022), απόφοιτη της Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Ραλλού Μάνου» (2014) και απόφοιτη του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης (2009). Χορεύει ως ερμηνεύτρια από το 2008 (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Larnaca Biennale, Σύγχρονο Θέατρο κ.α) και παρουσιάζει έργα της ως δημιουργός από το 2014 (Εθνική Λυρική Σκηνή, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Κινητήρας, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Kappatos Gallery κ.α). Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας ΑΝΟΜΙΑ διευρύνοντας τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της πρακτικής της σε προγράμματα συμπερίληψη της κοινωνικής ομάδας των ηλικιωμένων σε ένα τοπίο χωρίς αποκλεισμούς (με την υποστήριξη του συνΑθηνά και του ΥΠΠΟ) και την παρούσα περίοδο διερευνά με τη χορογράφο Γιώτα Πεκλάρη τα όρια της καλλιτεχνικής προσβασιμότητας με μία μικτή ομάδα ερμηνευτών με ή χωρίς οπτική ή ακουστική βλάβη.

 

Χορηγός κύκλου δράσεων Όλοι μαζί στην όπερα

alphabank

 

Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ

new logo isn 2023 24