Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις
Δράσεις σε Καταστήματα Κράτησης
Δράσεις σε Καταστήματα Κράτησης -
Οκτώβριος 2023 - Απρίλιος 2024
Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις

Δράσεις σε Καταστήματα Κράτησης

 

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υλοποιούν και φέτος τον κύκλο εργαστηρίων μουσικής, χορού και κίνησης σε ακόμα περισσότερα Καταστήματα Κράτησης σε όλη την Ελλάδα. Τα εργαστήρια έχουν ως γνώμονα τη σπουδαιότητα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και της επαφής με τις τέχνες στα σωφρονιστικά ιδρύματα και στοχεύουν στην ενδυνάμωση της δημιουργικότητας και της ελεύθερης έκφρασης των συμμετεχόντων. Γι’ αυτήν την καλλιτεχνική περίοδο τα εργαστήρια θα υλοποιηθούν, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας, στην ανδρική πτέρυγα του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού Ι, στο Ειδικό Kατάστημα Kράτησης Νέων Αυλώνα, καθώς και στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Βόλου και το Κατάστημα Κράτησης Χανίων. Μετά από μια σειρά εβδομαδιαίων συναντήσεων, καθένα από αυτά τα εργαστήρια θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση του καλλιτεχνικού αποτελέσματος της δημιουργικής διαδρομής.

 

Εργαστήρια μουσικής στην ανδρική πτέρυγα του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού Ι

Οι συμμετέχοντες, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, θα πειραματιστούν με τον ήχο και τη μουσική, θα αναπτύξουν ερμηνευτικές δεξιότητες και θα συν-δημιουργήσουν νέες συνθέσεις. Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της ομαδικότητας καθώς και της ελεύθερης έκφρασης. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με μια συναυλία στην οποία οι ίδιοι θα ερμηνεύσουν τα δικά τους μουσικά έργα.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Μαρία-Χριστίνα Χάρπερ (συνθέτρια / μουσικοθεραπεύτρια), Ανδρέας Γυφτάκης (μουσικός)

Ημερομηνία τελικής παράστασης: θ.α.

 

Εργαστήριο μουσικής στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων

Οι συμμετέχοντες, χρησιμοποιώντας έγχορδα και κρουστά όργανα, θα ταξιδέψουν στις παραδοσιακές μουσικές της ευρύτερης Μεσογείου. Μέσα από ένα μελωδικό ταξίδι στις πατρίδες τους θα θυμηθούν, θα συνομιλήσουν και θα εργαστούν συλλογικά. Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι η επικοινωνία, η καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της ομαδικότητας, της ελεύθερης έκφρασης, αλλά και η επαφή με τις ρίζες των συμμετεχόντων. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με μια συναυλία με τη συμμετοχή των μελών του εργαστηρίου.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Γιάννης Παπατζανής (μουσικός), Στέλιος Συκάκης (μουσικός)

Ημερομηνία τελικής παράστασης: θ.α.

 

Εργαστήριο κίνησης και χορού στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας

Οι συμμετέχουσες θα παρακινηθούν να ενεργοποιήσουν το σώμα τους και να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, να εργαστούν ομαδικά και να αλληλεπιδράσουν, αλλά και να διερευνήσουν τον χορό ως μέσο χαράς, ευεξίας και απελευθέρωσης της έκφρασης. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση μιας ενιαίας χοροθεατρικής παράστασης που θα προκύψει από τη σύνθεση των πρωτότυπων χορογραφιών που θα συνδημιουργήσουν οι συμμετέχουσες μέσα από καθοδηγούμενες σωματικές ασκήσεις.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Κατερίνα Σπυροπούλου (χορεύτρια, χορογράφος), Μαργαρίτα Τρίκκα (χορεύτρια)

Ημερομηνία τελικής παράστασης: θ.α.

 

Εργαστήριο κίνησης και χορού στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα

Οι συμμετέχοντες, μέσα από τεχνικές του hip hop και του break dance θα εξερευνήσουν τον κινητικό αυτοσχεδιασμό, θα μάθουν να εκφράζονται μέσα από τον χορό και θα βελτιώσουν τις μουσικοκινητικές τους δεξιότητες. Πρωταρχικός στόχος του εργαστηρίου είναι να αποτελέσει χώρο γόνιμων συζητήσεων και ανταλλαγής ιδεών, γνώσεων και έμπνευσης προκειμένου να προαχθεί η συνεργατική κουλτούρα, η ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των κρατουμένων και η ελεύθερη έκφραση. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με μια παρουσίαση στην οποία οι κρατούμενοι θα συγχρονίσουν τις κινήσεις τους στον ρυθμό και θα ερμηνεύσουν τη δική τους χορογραφία.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ηλίας Χατζηγεωργίου (χορευτής, χορογράφος), Aidi Ormeni (χορευτής)

Ημερομηνία τελικής παράστασης: θ.α.

 

Εργαστήριο κίνησης και χορού στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Βόλου

Οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν κινητικά μοτίβα σύγχρονου χορού και break dance και θα εργαστούν ομαδικά για να εκφραστούν ελεύθερα και να δημιουργήσουν το δικό τους υλικό. Μέσα από τη συνεργατική διαδικασία δημιουργίας, θα καλλιεργήσουν τον αμοιβαίο σεβασμό ανεξαρτήτως διαφορών, θα αναπτύξουν τη δημιουργική σκέψη και τις ατομικές δεξιότητες, και θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους. Επιπλέον, θα ανακαλύψουν τα κινητικά όρια του σώματός τους, ενώ θα αποκτήσουν καλύτερη αντίληψη του χώρου μέσω των διαφορετικών επιπέδων και κατευθύνσεων που χρησιμοποιούνται στην κίνηση.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Δημόκριτος Σηφάκης (χορευτής), Δημήτρης- Ευάγγελος Ντοκούζης (χορευτής)

Ημερομηνία τελικής παράστασης: θ.α.

 

Δωρητής εκπαιδευτικού προγράμματος σε Καταστήματα Κράτησης

LATSI GR

 

Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ

new logo isn 2023 24

Φωτογραφίες