Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις
Όπερα & Μπαλέτο Τσέπης
Δράσεις για Παιδιά -
Δεκέμβριος 2023 - Φεβρουάριος 2024
Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις

Όπερα & Μπαλέτο Τσέπης

 

Διαδραστικές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου

 

Το νέο πρόγραμμα με τον γενικό τίτλο Όπερα & Μπαλέτο Τσέπης για βρέφη, νήπια και παιδιά Δημοτικού φέρνει σε μέγεθος μινιατούρας πέντε από τις παραγωγές που θα παρουσιάσει φέτος η Εθνική Λυρική Σκηνή. Ο Καρυοθραύστης του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, η Κοππέλια σε μουσική του Λεό Ντελίμπ και χορογραφία Έντουαρντ Κλουγκ, οι Παλιάτσοι του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο, η μπαλετική εκδοχή της Κάρμεν σε μουσική Ροντιόν Σεντρίν – Ζωρζ Μπιζέ και χορογραφία Γιόαν Ίνγκερ, καθώς και η Μποέμ του Τζάκομο Πουτσίνι γίνονται διαδραστικές παραστάσεις που θα προτρέψουν τους μικρούς καλλιτέχνες να εμπλακούν ενεργά σε αυτές τόσο ως ερμηνευτές όσο και ως ακροατές.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, που έχει στόχο την καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της φαντασίας των παιδιών, οι συμμετέχοντες/ουσες θα λάβουν μέρος σε εργαστήρια θεάτρου, μουσικής και χορού και θα παρακινηθούν να πειραματιστούν και να συνθέσουν τις δικές τους καλλιτεχνικές ιδέες, τις οποίες θα εντάξουν στις συνεπτυγμένες εκδοχές των παραπάνω έργων.

 

Μποέμ

Ποιοι είναι οι μποέμ του Πουτσίνι και ποιοι οι σύγχρονοι μποέμ; Ποια είναι τα αφανή πρόσωπα της κάθε εποχής;

Οι συμμετέχοντες/ουσες αρχικά θα γνωρίσουν τους μποέμ του Πουτσίνι, μια παρέα ανέμελων, αν και φτωχών, νεαρών καλλιτεχνών που εναντιώνονται στις κοινωνικές συμβάσεις προσδοκώντας να αλλάξουν τη ζωή τους, αλλά και την ιστορία του άτυχου έρωτα ανάμεσα στον ποιητή Ροντόλφο και τη ράφτρα Μιμή. Με εργαλεία το ψηφιακό docutheatre, το graphic design, τη δημιουργική γραφή, τον ηχητικό αυτοσχεδιασμό, τα μουσικά και μελωδικά παιχνίδια, τα παιδιά θα σχεδιάσουν τη δική τους εκδοχή για τους μποέμ τού σήμερα, τον έρωτα και τον κοινωνικό προβληματισμό. Μέσα από το φίλτρο της καθημερινότητάς τους, θα αφηγηθούν, θα καταγράψουν και στο τέλος θα παρουσιάσουν μια επίκαιρη ανάγνωση της ιστορίας των νέων της παρισινής μπελ επόκ.

Ο μουσικός Μιχάλης Καλκάνης, με έμπνευση από το σύμπαν του Τζάκομο Πουτσίνι, θα συμπράξει με τα παιδιά σε συναρπαστικά μελωδικά παιχνίδια σύνθεσης και αυτοσχεδιασμού. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα δημιουργήσουν τη δική τους μουσική εκδοχή του έργου, ενώ με την καθοδήγηση του visual artist Αντώνη Κάππα θα συνομιλήσουν με την τεχνική του ντοκιμαντέρ για να αποτυπώσουν ψηφιακά τις σκέψεις και τις δημιουργικές ιδέες τους πάνω στους σύγχρονους μποέμ. Tη σύλληψη, την εμψύχωση και τον συντονισμό αναλαμβάνει η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή (Λητώ Μεσσήνη, υψίφωνος, Αναστασία Κότσαλη, μεσόφωνος), που επιμελήθηκε πέρσι το εξαιρετικά επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον γενικό τίτλο Μεταμορφώσεις.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή (Αναστασία Κότσαλη, Λητώ Μεσσήνη), Μιχάλης Καλκάνης (συνθέτης, μουσικός), Αντώνης Κάππας (visual artist) 

 

Ηλικίες: 8 έως 12 ετών

Ημερομηνίες εργαστηρίων και διαδραστικών παραστάσεων: 2, 3, 9, 10 Δεκεμβρίου 2023

Ώρα έναρξης Σάββατα 17.00, Κυριακές 11.00

Έναρξη υποβολής συμμετοχών: Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Υποβολή συμμετοχής έως Πέμπτη 23 Νοεμβρίου αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

 

Καρυοθραύστης

Ο Καρυοθραύστης, ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα του ρεπερτορίου και συνώνυμο της μαγείας των Χριστουγέννων, μπαίνει σε μίνι συσκευασία και προσκαλεί μωρά ηλικίας 1 έως 3 ετών να γίνουν μέρος του παραμυθένιου κόσμου του καθώς θα ανακαλύπτουν το έργο μέσα από τις αισθήσεις τους! 

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ομάδα Tικ Tακ Nτο (Σύλληψη: Αργυρώ Ταμβάκου)

 

Ηλικίες: 1 έως 3 ετών – απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα

Ημερομηνίες εργαστηρίων και διαδραστικών παραστάσεων: 16, 17, 23, 24 Δεκεμβρίου 2023

Ώρα έναρξης Σάββατα 17.00, Κυριακές 11.00

Έναρξη υποβολής συμμετοχών: Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Υποβολή συμμετοχής έως Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

 

Παλιάτσοι

Με έμπνευση από τους Παλιάτσους του Λεονκαβάλλο, ένα από τα κορυφαία δείγματα του κινήματος του βερισμού, το πρόγραμμα παρουσιάζει μία πρωτότυπη διαδραστική παράσταση, η οποία επικεντρώνεται στη θεατρική φόρμα της commedia dell’ arte και χρησιμοποιεί την τεχνική του βωβού κινηματογράφου.

Η αυλαία ανεβαίνει και μία Κολομπίνα, ένας Αρλεκίνος και ένας Παλιάτσος βγαίνουν στη σκηνή. Τι θα συμβεί αν ξεχάσουν τα λόγια τους, αν βραχνιάσουν ξαφνικά ή αν ξεχάσουν να βγουν τη σωστή στιγμή; Τι θα κάνουν αν σκοντάψουν ή αν σκίσουν το κοστούμι τους; Και αν χτυπήσει το κινητό την ώρα της παράστασης;

Μέσα από ένα σωρό από ευτράπελες καταστάσεις, οι συμμετέχοντες/ουσες θα αποκτήσουν μία σφαιρική εικόνα της σχέσης του κοινού με τη σκηνή, θα κατανοήσουν τη βαρύτητα της καλής συνεργασίας και του πνεύματος της ομαδικότητας που απαιτείται για την προετοιμασία και την παρουσίαση μίας παράστασης όπερας ή θεάτρου, και θα εμβαθύνουν στην ψυχολογία των ηθοποιών και τη σημασία της ικανότητας για αυτοσχεδιασμό και ευελιξία.

Σχεδιασμός προγράμματος: Αργυρώ Ταμβάκου 

Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης 

Σκηνογραφία, ενδυματολογία: Θεατρική Ομάδα Τικ Τακ Ντο

Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής

Συμμετέχουν: Κωνσταντίνος Ζαμπούνης, Γιώργος Ντούσης, Αργυρώ Ταμβάκου

Πιάνο: Σπύρος Σουλαδάκης

Οργάνωση παραγωγής: Παναγιώτης Λαμπής

 

Ηλικίες: 4 έως 7 ετών – απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα

Ημερομηνίες εργαστηρίων και διαδραστικών παραστάσεων: 27, 28 Ιανουαρίου & 3, 4 Φεβρουαρίου 2024

Ώρα έναρξης: Σάββατα 17.00, Κυριακές 11.00

 Έναρξη υποβολής συμμετοχών: Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Υποβολή συμμετοχής έως Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

 

Κάρμεν

Η ετήσια σειρά εργαστηρίων και διαδραστικών παραστάσεων φέρνει την Κάρμεν για παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών, για μία ακόμα συναρπαστική εμπειρία διαδραστικής γνωριμίας με το ρεπερτόριο της όπερας και του μπαλέτου.

Αυτήν τη φορά, η ιδιαίτερη ματιά του διακεκριμένου χορογράφου και χορευτή Γιόαν Ίνγκερ πάνω στην ιστορία της Κάρμεν θα αποτελέσει την έμπνευση για μια διαδραστική παράσταση, η οποία θα δώσει στα παιδιά την ευκαιρία μέσα από συμμετοχικές δράσεις, να εμβαθύνουν στον σύνθετο συναισθηματικό κόσμο των ηρώων –και ειδικότερα του Δον Χοσέ, που συγκλονίζεται από τα έντονα συναισθήματα του θυµού, της ζήλιας και της θλίψης–, να εκφραστούν μέσα από την κίνηση και τη μουσική, και να παρέμβουν στην εξέλιξη της διάσημης ιστορίας δίνοντας το δικό τους τέλος.

Τεχνικές του Θεάτρου στην Εκπαίδευση καθώς και μουσικοκινητικά παιχνίδια θα προσκαλέσουν τους συμμετέχοντες να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και να γίνουν ενεργό μέρος της ιστορίας, η οποία θα ξεδιπλωθεί άλλοτε με αφήγηση και άλλοτε με δραματοποίηση ρόλων, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Παιχνίδια γνωριμίας, ομαδικοί ρόλοι, κίνηση μετά μουσικής, τραγούδι, παίξιμο μουσικών οργάνων, η χρήση του σώματος ως μουσικού οργάνου αλλά και η συζήτηση είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά θα διεισδύσουν στην ιστορία, θα αλλάξουν την τροπή της και θα εξερευνήσουν τα συναισθήματα των ηρώων αλλά και τα δικά τους.

Η δράση στοχεύει στη γνωριμία των παιδιών με τη σπουδαία µουσική των Σεντρίν – Μπιζέ, στην εξοικείωσή τους με την κίνηση και τον χορό ως µέσο έκφρασης, αφήγησης και επικοινωνίας, στην ενδυνάμωση της συναισθηματικής έκφρασης και ιδιαίτερα στην επεξεργασία του θυμού και της θλίψης, στην καλλιέργεια της φαντασίας και της δημιουργικότητας, στην ενδυνάμωση της ενσυναίσθησης και στην ενθάρρυνση της κριτικής σκέψης. Παράλληλα, η διαχρονικά επίκαιρη ιστορία της Κάρμεν γίνεται το έναυσμα για την ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη διαφορετικότητα, τις κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις και τα στερεότυπα, αλλά και την αξία κάθε ανθρώπινης ζωής και ύπαρξης.

Σχεδιασµός / Υλοποίηση: Σταυρούλα Παυλίκου (µουσικός, ψυχολόγος, µουσικοθεραπεύτρια), Μαρία Τερζάκη (ηθοποιός, µουσικός, σκηνοθέτρια, θεατροπαιδαγωγός, εκπ. δραµατοθεραπεύτρια)

Μουσικός επί σκηνής: Δηµήτρης Κούστας (ακορντεονίστας, συνθέτης)

Σκηνικά, κοστούµια: Ηλιάννα Σκουλάκη (γλύπτρια, χαράκτρια, ενδυµατολόγος)

Επιµέλεια κίνησης: Θάλεια Δήτσα (χορεύτρια, χορογράφος, εκφραστική θεραπεύτρια)

 

Ηλικίες: 8 έως 12 ετών

Ημερομηνίες εργαστηρίων και διαδραστικών παραστάσεων: 10, 11, 17, 18 Φεβρουαρίου 2024

Ώρα έναρξης Σάββατα 17.00, Κυριακές 11.00

Έναρξη υποβολής συμμετοχών: Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Υποβολή συμμετοχής έως Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

 

Κοππέλια

Το εξαιρετικά επιτυχημένο διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Όπερα & Μπαλέτο Τσέπης κάνει την τελευταία του στάση στο ρεπερτόριο της όπερας και του μπαλέτου με το κωμικό μπαλέτο Κοππέλια στις 11, 12, 18 και 19 Μαΐου 2024 για παιδιά ηλικίας 4 έως 7 ετών. Με αφετηρία την ομότιτλη παραγωγή που θα παρουσιάσει το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στη χορογραφία του Έντουαρντ Κλουγκ, το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιστρέφει με μια μίνι διασκευή, η οποία αντλώντας έμπνευση από την υπόθεση του πρωτότυπου έργου εστιάζει στην προβληματική της «εικόνας» μέσα από το πρίσμα της αγάπης που νικά την ομορφιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πλοκή του φημισμένου κλασικού μπαλέτου, η Σουανίλντα επιχειρεί να ξανακερδίσει την καρδιά του αρραβωνιαστικού της που παρασύρθηκε από την εκπληκτική ομορφιά της Κοππέλιας. Η μυστηριώδης Κοππέλια, όμως, δεν είναι τίποτε άλλο από μια ζωντανή μηχανική κούκλα.

Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα εμπλακούν σε μια ολοκληρωμένη καλλιτεχνική εμπειρία μέσα από την ενεργητική συμμετοχή στην παράσταση αλλά και στο εργαστήριο που θα προηγηθεί. Τα παιδιά θα γνωρίσουν το μπαλέτο ως παραστατική τέχνη και θα έρθουν σε επαφή με τα δομικά συστατικά του είδους: τη μουσική, τον χορό, τον σκηνικό διάκοσμο και το δραματικό περιεχόμενο του έργου. Θα χορέψουν κλασικό, σύγχρονο και παραδοσιακό χορό, θα τραγουδήσουν, θα αφηγηθούν, θα παίξουν με τις έννοιες και τις λέξεις, θα κατασκευάσουν σκηνικά αντικείμενα, θα μακιγιάρουν και θα ντύσουν την κούκλα Κοππέλια, αλλά και θα στοχαστούν πάνω στο κεντρικό θέμα του έργου. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπουν διαδοχικά στη θέση πολλών από τους συντελεστές μιας παράστασης: του ηθοποιού, του τραγουδιστή, του χορευτή, του μουσικού, του αφηγητή, του σκηνοθέτη, του σκηνογράφου, του ψιμυθιολόγου και του ενδυματολόγου. Όλα τα παραπάνω γίνονται δυνατά μέσα από διασκεδαστικά παιχνίδια και «ειδικές αποστολές». Το πρόγραμμα επιδιώκει τη βιωματική επαφή των παιδιών με την Τέχνη με απώτερο στόχο την ανάδειξή της σε καθημερινή συνήθεια και τρόπο ζωής.

Σχεδιασμός, υλοποίηση Ομάδα Opahop

Σουανίλντα: Νάντια Ζαγκλή

Φράντς: Γιώργος Παπαδόπουλος

Καθηγητής Κοπέλλιους: Κυριάκος Καραμπερόπουλος

Αφήγηση, τραγούδι, κλαρινέτο, σαξόφωνο, φλογέρα:  Κυριάκος Καραμπερόπουλος

Πιάνο, glockenspiel, μελόντικα: Αθηνά Τασούλα

Πιάνο, συνθεσάιζερ: Δημήτρης Σινάνογλου

 

Ηλικίες: 4 έως 7 ετών – απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα

Ημερομηνίες εργαστηρίων και διαδραστικών παραστάσεων: 11, 12, 18, 19 Μαΐου 2024

Ώρα έναρξης Σάββατα 17.00, Κυριακές 11.00

Έναρξη υποβολής συμμετοχών: Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Υποβολή συμμετοχής έως Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Φωτογραφίες