Υο-κι-χι Υο-κι-χι
Εναλλακτική Σκηνή
Υο-κι-χι
Καλλιτεχνική Περίοδος 2017/18 - Μιχαήλ Μαρμαρινός / Φίλιππος Τσαλαχούρης
Νοέμβριος 2017 - Δεκέμβριος 2017
Δημιουργική Ομάδα

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Μιχαήλ Μαρμαρινός

ΜΟΥΣΙΚΗ
Φίλιππος Τσαλαχούρης

ΣΚΗΝΗ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Εύα Μανιδάκη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ
Τάσος Καραχάλιος

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Ελευθερία Ντεκώ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΑΣΚΑΣ
Μάρθα Φωκά

Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΥΟ-ΚΙ-ΧΙ
Ρένη Πιττακή

ΜΟΝΑΧΟΣ ΤΟΥ ΤΑΟ - ΜΑΓΟΣ
Αλεξάνδρα Καζάζου

ΧΩΡΙΚΟΣ
Άρης Νινίκας

ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
Τάσος Καραχάλιος

ΧΟΡΟΣ
Θανάσης Ακοκκαλίδης
Νίκος Ζιάζιαρης
Στέλιος Θεοδώρου-Γκλίναβος
Παναγιώτης Ιωσηφίδης
Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης
Φοίβος Μαρκιανός

ΜΟΥΣΙΚΟΙ

ΒΙΟΛΙ
Θεανώ Παπαδάκη

ΒΙΟΛΑ
Άλκηστις Μισούλη

ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ
Παναγιώτης Γιοχάλας

ΦΛΑΟΥΤΟ
Φίλιππος Τσαλαχούρης 

Εναλλακτική Σκηνή
Μουσικό Θέατρο

Υο-κι-χι

Μιχαήλ Μαρμαρινός / Φίλιππος Τσαλαχούρης

16, 17, 22, 23, 29, 30 Νοεμβρίου 2017
1, 6, 7, 8, 9, 10, 13, 14, 15, 16 Δεκεμβρίου 2017

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.30clock

Τιμές εισιτηρίων 15, 20 € 

Φοιτητικό, παιδικό 10 €

 

Ιδρυτικός δωρητής Εναλλακτικής ΣκηνήςΙΣΝ LOGO

Ένα έργο της ιαπωνικής παράδοσης του θεάτρου Νο, ένα ελάχιστο κόσμημα καθαρής ποίησης με Έλληνες ηθοποιούς παρουσιάζει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η παράσταση Υο-κι-χι / 楊貴妃 – Το τραγούδι της αιώνιας θλίψης, σε μουσική Φίλιππου Τσαλαχούρη, θα παρουσιαστεί από τις 16 Νοεμβρίου και για δεκαέξι μόνο παραστάσεις.

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, μετά την εξαιρετική Νέκυια που παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο με ηθοποιούς του θεάτρου Νο (βραβείο καλύτερης παράστασης αρχαίου δράματος 2015), επανέρχεται στο είδος, αυτή τη φορά από την αντίθετη κατεύθυνση. Έτσι, επιλέγει να ανεβάσει με Έλληνες ηθοποιούς, ένα έργο της παράδοσης του Νο, σε μια παράσταση που, αν και διατηρεί απολύτως τη δομή, τους σκηνικούς συμβολισμούς και τη βασική αισθητική μιας παράστασης Νο, δεν έχει σκοπό να μιμηθεί το είδος, κρατώντας προσωπικές αποστάσεις. Ο σκηνικός χώρος είναι λιτός, όπως ορίζεται από τις αρχές αυτού του θεάτρου, ενώ τα κοστούμια έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης, που συνέθεσε πρωτότυπη μουσική για την παράσταση έχοντας ως γνώμονα τη συγκεκριμένη οπτική του σκηνοθέτη, επιλέγει τη μεταφορά της κύριας μουσικής απόδοσης σε ένα σύνολο μουσικής δωματίου. Κρίσιμο συστατικό της σύνθεσης, ο ΧΟΡΟΣ, αποτελείται από έξι άτομα και ολοκληρώνει φωνητικά την αφήγηση, όπως προσδιορίζεται από τη δραματουργία του κειμένου.

Η Υο-κι-χι (Yōkihi / 楊貴妃) αποδίδεται, στο συγγραφέα Komparu Zenchiku [1405-1468 μ.Χ.] - ο οποίος μαζί με τον Zeami [1363-1443 μ.Χ.] θεωρείται απ’ τους σημαντικότερους ποιητές, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και θεωρητικούς στην ιστορία του θεάτρου Νο.
Σύμφωνα με τον μύθο, η εξαιρετικής ομορφιάς πριγκίπισσα Υο-κι-χι έχασε τη ζωή της στην κοιλάδα Μπέγκαϊ. Ο αυτοκράτορας της Κίνας Γκένσο, συντετριμμένος από την απώλεια, αναθέτει σε έναν Μοναχό του Ταό να αναζητήσει τον τόπο που κατοικεί το πνεύμα της. Με τη βοήθεια ενός Χωρικού, ο Μοναχός φθάνει στην Κατοικία της Μεγάλης Αγνότητας. Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς με λόγια τη συνάντησή τους…
Η ποίηση συγκινεί και συγκλονίζει, η αλήθεια και η φαντασία υπονομεύουν το χρόνο.
Ο Μοναχός, όμως, πρέπει να φύγει. Εκείνη, καταρρέει και μένει, στον πύργο της Αιώνιας Ζωής.

Διακεκριμένη ηθοποιός του Θεάτρου Τέχνης, η Ρένη Πιττακή μαθήτευσε δίπλα στον Κάρολο Κουν επί 25 συναπτά έτη, παίζοντας από αρχαίο δράμα και αναγεννησιακό θέατρο μέχρι νεότερη ευρωπαϊκή, αμερικάνικη, αλλά και νεοελληνική δραματουργία. Έχοντας διαγράψει μια μοναδική πορεία στο ελληνικό θέατρο, η κορυφαία ερμηνεύτρια συνεχίζει το ταξίδι της παραμένοντας ανοιχτή σε ενδιαφέρουσες συναντήσεις και περιμένοντας πάντα «ν’ αποτύχει καλύτερα». Η δεύτερη συνάντησή της με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό έρχεται δύο περίπου δεκαετίες μετά την παράσταση Άμλετ, ερμηνεύοντας εδώ το Πνεύμα της πριγκίπισσας Υο-κι-χι.

Video

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας