Ο αλησμόνητος κήπος Ο αλησμόνητος κήπος
Εναλλακτική Σκηνή
Ο αλησμόνητος κήπος
Καλλιτεχνική Περίοδος 2017/18 - Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής
Μάρτιος 2018
Δημιουργική Ομάδα

ΜΟΥΣΙΚΗ
Κυριάκος Καλαϊτζίδης,

ΣΤΙΧΟΙ, ΚΕΙΜΕΝΟ
Βασιλική Νευροκοπλή

Μουσικό σχήμα “Εν Χορδαίς” και προσκεκλημένοι καλλιτέχνες

ΜΟΥΣΙΚΗ
Κυριάκος Καλαϊτζίδης

ΣΤΙΧΟΙ, ΚΕΙΜΕΝΟ
Βασιλική Νευροκοπλή

Μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς»

ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
Βασιλική Νευροκοπλή

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΗΧΟΥ
Λεωνίδας Παλάσκας

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Μουσικοί

ΒΙΟΛΙ
Κυριάκος Πετράς

ΟΥΤΙ, ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Κυριάκος Καλαϊτζίδης

ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Δρόσος Κουτσοκώστας

ΚΑΝΟΝΑΚΙ
Άλκης Ζοπόγλου

ΚΡΟΥΣΤΑ
Πέτρος Παπαγεωργίου

ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Έμα Μαντρίλα

ΒΙΟΛΑ ΝΤΑ ΓΚΑΜΠΑ
Ματίλντε Γκόμας

ΠΙΑΝΟ
Γιώργος Κοκκινάκης

Εναλλακτική Σκηνή
Φεστιβάλ

Ο αλησμόνητος κήπος

Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής

30, 31 Μαρτίου 2018
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.30 | clock

Τιμές εισιτηρίων: 12€, 15 €
Φοιτητικό, παιδικό: 8 €

Ιδρυτικός δωρητής Εναλλακτικής ΣκηνήςΙΣΝ LOGO

Ένα ανοιξιάτικο απόγευμα στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης ξεσπάει μια μπόρα που αναγκάζει πέντε άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους να καταφύγουν στο καφέ του πάρκου. Η ώρα περνά, η βροχή δεν σταματάει και η ανία αρχίζει να γίνεται ανυπόφορη. Κάτι σφυρίζει ο ένας, κάτι σιγοτραγουδά ο άλλος, η σερβιτόρα σερβίρει ποτά και σιγά σιγά οι καρδιές ξεκλειδώνονται.
Πρώτος ο Ισπανός, σχεδιαστής κήπων στο επάγγελμα, ανασύρει τις παιδικές του μνήμες που συνδέονται με τον πατέρα του, κηπουρό των φημισμένων κήπων της Γρανάδας. Τη σκυτάλη θα πάρει ένας Ιταλός συνθέτης. Δίχως να το έχουν προαποφασίσει, ο κήπος γίνεται ο κοινός τόπος της συζήτησης. Ο συνθέτης προκειμένου να εμπνευστεί συνηθίζει να επισκέπτεται τους κήπους Μέλτσι στο Κόμο, ενώ μια Ιρανίδα που έχει φύγει εδώ και χρόνια από το Σιράζ και ζει στη Νέα Υόρκη κατασκευάζει αρώματα στην προσπάθειά της να διατηρήσει μέσα της ζωντανές τις μνήμες από τους κήπους της πατρίδας της. Η δεύτερη κυρία της παράξενης αυτής παρέας είναι άγνωστης εθνικότητας από την Αίγυπτο και ηλικιωμένη. Μεγαλωμένη στη νεκρόπολη του Καΐρου, κατέφυγε δωδεκαετής στον δημόσιο κήπο Αλ Αζχάρ, που στάθηκε αφορμή να καταλήξει στο επάγγελμα της πόρνης. Τελευταίος, ένας καπετάνιος Χιώτης, θα συμπληρώσει το ψηφιδωτό των εξομολογήσεων. Βρισκόμενος, κάποτε, στην Χιλή, έμαθε πως η γυναίκα του περιμένει παιδί. Έτσι, όπως το είχαν συνήθειο στη Χίο, έφερε κι αυτός ένα μικρό δέντρο από τον ξένο τόπο, να το φυτέψει στον κήπο τους για να μεγαλώσει μαζί με το παιδί που θα γεννιόταν. Μα το δεντράκι αντί να μεγαλώνει μαράζωνε…
Η συζήτηση θα πάρει μια αναπάντεχη τροπή με την παρέμβαση της σερβιτόρας, που ως τότε τους άκουγε όλους σιωπηρά. Το ποιητικό της πνεύμα θα αναγάγει τις εμπειρίες των κήπων του καθενός προς τον «Αλησμόνητο Κήπο». Εκεί που ανιχνεύεται η απαρχή της ανθρώπινης περιπέτειας και ο τελικός προορισμός του…
Το έργο εκτυλίσσεται μέσα σε οκτώ τραγούδια και τρεις οργανικές συνθέσεις σε μουσική Κυριάκου Καλαϊτζίδη, καθώς και μέσα από κείμενα και στίχους της Βασιλικής Νευροκοπλή.

*Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φεστιβάλ Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής, με θέμα την «Έκσταση» (22 Μαρτίου - 3 Απριλίου 2018 - Επιμέλεια προγράμματος: Στέφανος Θωμόπουλος - Αλέξανδρος Ευκλείδης).

Ο ετήσιος κύκλος Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής επανέρχεται με ένα θέμα που συνδέει στη διαχρονία μουσική και λατρεία: την έκσταση. Από τους θιάσους του Διονύσου στους περιστρεφόμενους δερβίσηδες και από το μέλος και την πολυφωνία έως τον μινιμαλισμό, η μουσική συνδέεται άρρηκτα με την επιθυμία του ανθρώπου για υπέρβαση των φυσικών του ορίων και αναλαμβάνει να γίνει το όχημα της έκστασης. Οι Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής βολιδοσκοπούν τη σχέση αυτή με μια σειρά από συναυλίες και εκδηλώσεις που καλύπτουν ένα ευρύ γεωγραφικό, χρονικό και αισθητικό φάσμα, από την παλιά μουσική μέχρι τον αμερικάνικο μινιμαλισμό και από την οθωμανική μουσική μέχρι τον Μπαχ. Στον κύκλο συμμετέχουν καλλιτέχνες με πολύ διαφορετική προέλευση και πορεία.

footer etpa edited

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας