×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 888
Ο Καρυοθραύστης Ο Καρυοθραύστης
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
Ο Καρυοθραύστης
Καλλιτεχνική Περίοδος 2017/18 - Ρενάτο Τζανέλλα / Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2018
Δημιουργική Ομάδα

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΦΩΤΙΣΜΩΝ  
Ρενάτο Τζανέλλα

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Κριστόφ Κρέμερ

Στις παραστάσεις Σαββάτου και Κυριακής συμμετέχει η Ορχήστρα της ΕΛΣ, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Ζιάβρα, καθώς και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής, σε μουσική διεύθυνση Κωνσταντίνας Πιτσιάκου.

Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΚΛΑΡΑ-ΜΑΡΙΑ - ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΛΕΞΕΙ
Μαρία Κουσουνή - Βαγγέλης Μπίκος (13, 21/1 & 3, 11/2)
Ευρυδίκη Ισαακίδου - Αντώνης Κορούτης (27/1 & 8/2)
Ελεάνα Ανδρεούδη - Αντώνης Κορούτης (14, 16/1 & 2, 10/2)

ΝΤΡΟΣΣΕΛΜΑΓΕΡ
Στράτος Παπανούσης (13, 21/1 & 3, 11/2)
Αγάπιος Αγαπιάδης (27/1 & 8/2)
Γιώργος Βαρβαριώτης (14, 16/1 & 2, 10/2)

ΝΕΡΑΙΔΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ
Αιμιλία Γάσπαρη (13, 21/1 & 3/2)
Αλίνα Στεργιανού (14, 27/1 & 8/2)
Βανέσα Κούρκουλου (16/1)
Πόπη Σακελλαροπούλου (2, 10, 11/2)

Με τους Α΄ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
Μπαλέτο

Ο Καρυοθραύστης

Ρενάτο Τζανέλλα / Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι

Εισαγωγή-Φαντασία Ρωμαίος και Ιουλιέττα

Μπαλέτο για παιδιά

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

13, 14, 16, 21, 27 Ιανουαρίου 2018

2, 3, 8, 10, 11 Φεβρουαρίου 2018

Ώρα έναρξης παραστάσεων: Καθημερινές 11.00 | clock  / Σάββατα 18.30 | clock / Κυριακές 12.00 | clock

Τιμές εισιτηρίων καθημερινές (για σχολεία): 10 €, γενική είσοδος

Τιμές εισιτηρίων Σαββατοκύριακα: 10, 12, 15, 20, 30 €

Φοιτητικό, παιδικό: 10 €

Περιορισμένης ορατότητας: 5 €

Ο Καρυοθραύστης, μια από τις πιο επιτυχημένες παραγωγές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, επιστρέφει σε νέα εκδοχή για παιδιά. Με σύμμαχο τα παραμυθένια σκηνικά και κοστούμια του Κριστόφ Κρέμερ από την Κρατική Όπερα της Βιέννης και την ανάλαφρη, ονειρική χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα, το μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι θα παρουσιαστεί από τις 13 Ιανουαρίου 2018 και για 10 πρωινές και απογευματινές παραστάσεις για σχολεία και οικογένειες.

Ο Καρυοθραύστης δικαίως θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα του ρεπερτορίου, αφού η συναισθηματική δύναμη και η θεατρικότητα της μουσικής του Τσαϊκόφσκι μαγεύουν διαχρονικά τους μικρούς και μεγάλους θεατές. Στην αρχική δίπρακτη μορφή του, σε χορογραφία του Λεφ Ιβάνοφ και λιμπρέτο του Μαριύς Πετιπά, για το οποίο συνέθεσε τη μουσική του ο Τσαϊκόφσκι, ο Καρυοθραύστης πρωτοπαρουσιάστηκε στο αυτοκρατορικό θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης στις 18 Δεκεμβρίου 1892. Η αρχική υπόθεση βασίζεται στο διήγημα Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών του Ε. Τ. Α. Χόφμαν. Ακολούθησαν αρκετές χορογραφίες, ανάμεσα στις οποίες του Ζωρζ Μπαλανσίν (1954), του Γιούρι Γκριγκορόβιτς (1966), του Τζον Κράνκο την ίδια χρονιά, του Ρούντολφ Νουρέγεφ (1967) και του Τζον Νώυμαγερ (1971). Στον Καρυοθραύστη τα όρια μεταξύ της πραγματικότητας και του ονείρου είναι δυσδιάκριτα. Η χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα εστιάζει στο όνειρο της Κλάρας, που αποδεικνύεται μια δραματική διαδικασία ενηλικίωσης μέσα από την αγάπη και τον φόβο.

Στις παραστάσεις του Σαββατοκύριακου συμμετέχει η Ορχήστρα της ΕΛΣ, σε μουσική διεύθυνση του ανερχόμενου μαέστρου Γιώργου Ζιάβρα, καθώς και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ σε μουσική διεύθυνση Κωνσταντίνας Πιτσιάκου.

Σημειώσεις του Ρενάτο Τζανέλλα για τον Καρυοθραύστη

Η αγάπη είναι πολύ σημαντική στην παράσταση. Είναι παντού. Όπως και ο έρωτας. Στη δική μου εκδοχή δεν κρύβω τον Πρίγκιπα, είναι παρών από την αρχή. Αλλά η αγάπη έρχεται σταδιακά, όταν η Κλάρα-Μαρία διαπιστώνει πόσα μπορεί να κάνει γι’ αυτήν ο νέος άνδρας που την ακολουθεί μέχρι το τέλος του κόσμου. Ήθελα η ιστορία μου να είναι πραγματική και να εμπεριέχει πραγματικά συναισθήματα. Ένα σημαντικό στοιχείο του έργου, το οποίο το φέρνει πιο κοντά στους εφήβους, είναι τα σκηνικά και τα κοστούμια, που είναι σαν να βγαίνουν από κόμιξ. Η ατμόσφαιρα, τα χρώματα, το μακιγιάζ, ο τρόπος που είναι φτιαγμένα ακόμα και τα μουστάκια των χαρακτήρων, θα ταξιδεύουν τα παιδιά σε ένα μαγικό κόσμο, που όμως δεν είναι αυτός του παραμυθιού. Πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά με σοβαρότητα, και όχι να τους δίνουμε εύπεπτα θεάματα που δεν θρέφουν το μυαλό και τη φαντασία τους. Και πρώτα απ’ όλα θέλω να είναι διασκεδαστικό, να περνά κανείς μια υπέροχη βραδιά στην παράσταση.

Χορηγοί παράστασηςHron logoHron logo

Video

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας