Human Behaviour
Εναλλακτική Σκηνή
Human Behaviour

Χορός - Μπαλέτο ΕΛΣ

Οκτώβριος 2020
Δημιουργική Ομάδα

Point of no return
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ 
Γιάννης Μανταφούνης

ΜΟΥΣΙΚΗ
Γιώργος Κουμεντάκης 

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Χρήστος Τζιόγκας

 

Συμμετέχουν οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ

Γυναίκες: Γιοβάνκα Ζάριτς, Έλενα Κέκκου, Μαργαρίτα Κώστογλου, Άννα-Μαρία Μαρκοπούλου, Αγιούκα Νίττα, Ρίνα Σιμάντα, Ελευθερία Στάμου, Ρέα Τσαντούρη
Άνδρες: Στέλιος Κατωπόδης, Γιάννης Γκάντσιος, Μιχάλης Κριεμπάρδης, Άνχελ Μαρτίνεθ Σάντσεθ, Γιάννης Μητράκης, Τζορντάνο Μπότσα, Γιώργος Χατζόπουλος


Plan B 
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ερμίρα Γκόρο

ΜΟΥΣΙΚΗ
Δήμητρα Τρυπάνη

ΣΚΗΝΙΚΑ, ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Χρήστος Δεληδήμoς

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Χρήστος Τζιόγκας

 

Συμμετέχουν οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ

Γυναίκες: Έλενα Κέκκου, Αγιούκα Νίττα, Ελευθερία Στάμου, Ρέα Τσαντούρη, Ζωή Σχοινοπλοκάκη
Άνδρες: Γιάννης Γκάντσιος, Μιχάλης Κριεμπάρδης, Έλτον Ντιμρότσι, Γιώργος Παπαδόπουλος

 

Συμμετέχει κουαρτέτο εγχόρδων:
Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), Ντέιβιντ Μπόγκοραντ (βιολί), Θανάσης Σουργκούνης (βιόλα), Γιάννης Στέφος (τσέλο)

 

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Τιμές εισιτηρίων: €15, €20
Φοιτητικό, παιδικό: €10

 

Με βάση τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού COVID-19 που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, η Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκινά τη λειτουργία της με 30% πληρότητα στην Εναλλακτική Σκηνή, δηλαδή 96 θέσεις από το σύνολο των 322. Επιπλέον, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Πολιτείας, η πώληση των εισιτηρίων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο, την έξοδο και καθ’ όλη τη διάρκεια των παραστάσεων, θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο κενές θέσεις εκατέρωθεν των (μονών ή διπλών) θέσεων των καθημένων, θα αποφεύγεται ο συνωστισμός και θα διασφαλίζονται οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ θεατών, καθώς και μεταξύ θεατών και σκηνής / ορχήστρας, ενώ θα τηρούνται ειδικά πρωτόκολλα για τον καθαρισμό, την απολύμανση και τον κλιματισμό / εξαερισμό των χώρων της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.

Εναλλακτική Σκηνή

Χορός

Human Behaviour

Μπαλέτο ΕΛΣ
Δίπτυχο σύγχρονου χορού

Available Dates

  • 16, 17, 18 Οκτ 2020

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.00|   

 

 

Χορηγός Μπαλέτου της ΕΛΣ: 

APIVITA NEW LOGO white

 

 

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην πρώτη του παραγωγή για την Εναλλακτική Σκηνή παρουσιάζει ένα δίπτυχο σύγχρονου χορού με τίτλο Human Βehaviour. Ο Γιάννης Μανταφούνης χορογραφεί το Point of No Return σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη και η Ερμίρα Γκόρο χορογραφεί το Plan B σε μουσική Δήμητρας Τρυπάνη. Από τις 16 Οκτωβρίου και για τρεις παραστάσεις στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Οι χορογραφίες των δύο καταξιωμένων χορογράφων μετεωρίζονται μεταξύ κλασικής και σύγχρονης τεχνοτροπίας, δίνοντας την ευκαιρία στους χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ να πειραματιστούν σε νέες φόρμες και σε μια μικρότερη κλίμακα. Συμμετέχει κουαρτέτο εγχόρδων, με διακεκριμένους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

 Η παράσταση υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς την Εναλλακτική Σκηνή.

 

Point of No Return

Χορογραφία: Γιάννης Μανταφούνης
Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης

Στο Point of No Return o διεθνώς καταξιωμένος χορευτής και χορογράφος Γιάννης Μανταφούνης συνθέτει ένα σύγχρονο χορευτικό έργο με κινησιολογικά στοιχεία βαθιά ριζωμένα στην παράδοση του κλασικού χορού. Στον τόνο του έργου του Γιώργου Κουμεντάκη, οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ επικεντρώνουν την ερμηνεία τους στη διαφάνεια και την αυθεντικότητα της κίνησης μέσα από το πρίσμα του κλασικού βηματολογίου. Παρότι το ομαδικό βίωμα των σωμάτων τους αντικατοπτρίζει μια άκρως κλασική χορογραφική προσέγγιση, μπορούμε να διακρίνουμε στους ερμηνευτές ένα προσωπικό στίγμα και μια ιδιαίτερα σύγχρονη αντιμετώπιση της παρουσίας και ερμηνείας της κίνησης. Εμφανή στοιχεία που σηματοδοτούν την υπογραφή του χορογράφου σε κάθε του νέο έργο. «Έχοντας ως γνώμονα τον τίτλο της μουσικής σύνθεσης Point of No Return, το χορευτικό αυτό έργο πραγματεύεται την ανάδειξη της κλασικής τεχνικής όπως θα τη χόρευε ένας χορευτής σήμερα, χωρίς όμως να την αλλοιώσει. Η χαρά, η επικοινωνία, η πολύπλοκη χορογραφία και η αμεσότητα των ερμηνευτών είναι κάποια από τα στοιχεία που θα δει και θα μοιραστεί το κοινό μαζί με τους χορευτές», υπογραμμίζει.

Η χορογραφία είναι συμπαραγωγή της ΕΛΣ και της CIE Ioannis Mandafounis. Για την περίοδο 2018-2023 το CIE Ioannis Mandafounis στηρίζεται από την πόλη της Γενεύης, την πολιτεία της Γενεύης και από το Pro Helvetia-Swiss Art Council

 

Plan B

 Χορογραφία: Ερμίρα Γκόρο
Μουσική: Δήμητρα Τρυπάνη

Η Ερμίρα Γκόρο είναι μια καλλιτέχνις κίνησης και χοροθεάτρου, που βρίσκεται πάντοτε σε αναζήτηση νέων μορφών έρευνας και επικοινωνίας των ιδεών της. Για την χορογραφία του έργου Plan B σημειώνει: «Το Plan B είναι ένας χορογραφικός πειραματισμός πάνω σε αυστηρά δομημένες, ασύμμετρες ηχητικές φόρμες. Οι χορευτές κινούνται στον χώρο σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη ροή από το συγκεκριμένο στο αφηρημένο και τανάπαλιν. Plan B, γιατί το Plan A δεν κατέστη δυνατό και το Plan C συμβαίνει ήδη».

 

Λίγα λόγια για τη μουσική

Οι δύο διαφορετικοί μουσικοί κόσμοι από τους οποίους προέρχονται τα έργα του Γιώργου Κουμεντάκη και της Δήμητρας Τρυπάνη –από τη μια ο κόσμος της συνεχούς, εξελισσόμενης παράδοσης και από την άλλη ο κόσμος της νεωτερικότητας– αποτελούν το υπόβαθρο για τις νέες χορογραφίες του Human Behaviour.

 

Γιώργος Κουμεντάκης

Point of No Return

Typewriter Tune για σόλο βιολί

Τόσο στο Point of No Return (για κουαρτέτο εγχόρδων, πρώτη εκτέλεση Θέατρο Παλλάς, 20.10.2008, από το Kronos Quartet, στο οποίο και είναι αφιερωμένο) όσο και στο Typewriter Tune για σόλο βιολί (πρώτη εκτέλεση στο Φεστιβάλ Présences, 2004, από τη Χε-Σαν Κανγκ), ο Κουμεντάκης ακολουθεί τα χνάρια των «ανώνυμων» του δημοτικού τραγουδιού, «ανασυντάσσοντας ή ανασυνθέτοντας παραδοσιακά μουσικά θέματα, διατηρώντας την ενέργεια και τη λεπτότητά τους, την αυθεντικότητα του αρχέγονου μοντέλου τους, τον παλμό και την ψυχή τους».

 

Δήμητρα Τρυπάνη

Plan B

«Ο αρχικός τίτλος του έργου, πάνω στον οποίο (γ)ράφτηκε η μουσική του Plan B ήταν η λέξη Risk – το ρίσκο. Το κόνσεπτ, λοιπόν, που ενεργοποίησε τη συνθετική διαδικασία ήταν η ηχητική αποτύπωση ενός φαντασιακού παιχνιδιού βιντεογκέιμ σε περιβάλλον με ένα μόνο επίπεδο, το οποίο οφείλει να διανύσει ο παίχτης. Μέσα σ’ αυτό το ένα επίπεδο, όμως, υπάρχουν πολλά “δωμάτια-παγίδες”, τα οποία διαδέχονται το ένα το άλλο γρήγορα, απρόσμενα και, συχνά, απροειδοποίητα. Στόχος φυσικά είναι να “επιβιώσει” ο παίχτης μέχρι να βγει και από το τελευταίο “δωμάτιο-παγίδα” του παιχνιδιού», σημειώνει η Δήμητρα Τρυπάνη.

 

Για το δίπτυχο σύγχρονου χορού Human Behaviour, ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος σημειώνει: «Το Μπαλέτο της ΕΛΣ μπαίνει δυναμικά στην Εναλλακτική Σκηνή με ένα ιδιαίτερο δίπτυχο χορού. Η ιδέα μας είναι να υπάρξει μια πλατφόρμα δημιουργίας που χρησιμοποιεί τη φόρμα των κλασικών χορευτών της ομάδας σε ένα νέο ρεπερτόριο. Ξεκινάμε με το Human Behaviour, ένα δίπτυχο νέων έργων τα οποία στέκονται το ένα απέναντι στο άλλο. O Γιάννης Μανταφούνης με την ακαδημαϊκή του λυρικότητα παίρνει την κλασική τέχνη της ομάδας και πειραματίζεται επινοώντας μια νέα γεωγραφία κινήσεων στον χώρο, δημιουργώντας ένα ακραία συγκινητικό έργο πάνω στη μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη. Η Ερμίρα Γκόρο από την άλλη πλευρά έρχεται με όλη τη δύναμη της release τεχνικής και του physical dance να χορογραφήσει ένα έργο ακρίβειας πάνω στην πρωτότυπη μουσική παραγγελία στην Δήμητρα Τρυπάνη. Ένα κουαρτέτο εγχόρδων στη σκηνή συνοδεύει ζωντανά τους χορευτές σε ένα εναλλακτικό ταξίδι».

 

 Γιάννης Μανταφούνης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1981, ο Γιάννης Μανταφούνης σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στο Ωδείο του Παρισιού. Πριν ασχοληθεί με τη χορογραφία ως ελεύθερος επαγγελματίας υπήρξε μέλος του Μπαλέτου της Όπερας του Γκαίτεμποργκ, του Χοροθεάτρου της Ολλανδίας II και υπήρξε μέλος του θιάσου Φορσάιθ (2005-2009). Παράλληλα, μαζί με τους Νίκο Δραγώνα και Κατερίνα Σκιαδά ίδρυσε την Ομάδα χορού Lemurius, με την οποία δημιούργησε διάφορες χορογραφίες, οι οποίες ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο. Το 2007 χορογράφησε για την Εθνική Λυρική Σκηνή το Απομεσήμερο ενός φαύνου και ξεκίνησε τη συνεργασία του με τους Φαμπρίς Μασλιά και Μέυ Ζάρυ, με τους οποίους συνδημιούργησε την κολεκτίβα τέχνης Mamaza, πολλές χορογραφίες και εγκαταστάσεις.

Ακολούθησαν συνεργασίες με ξεχωριστούς καλλιτέχνες όπως οι Ολίβια Ορτέγα, Έλενα Γιαννιώτη, Αουάφ ΜακΑτάμνυ, Λωράν Σετουάν, Ρομπέρτα Μόσκα και Μπρους Μάγερς, Εμίλια Τζουντιτσέλλι, ΜπράιςΚάθεριν, Μανόν Πάρεντ, Αντιγόνη Φρυδά. Επιπλέον, δέχεται παραγγελίες από θέατρα και θιάσους διεθνώς προκειμένου να επιδώσει χορογραφίες στo Σύνολο Corpus / Βασιλικό Μπαλέτο Δανίας, Μπαλέτο Junior Γενεύης, Θέατρο Νέας Γενιάς Δρέσδης, La Manufacture, Εθνικό Θέατρο (Ελλάδα), Μεγάλο Θέατρο Γενεύης, Μπαλέτο της Όπερας της Λυόν, Norrdans κ.ά.

Χορογραφίες ή εγκαταστάσεις που σημάδεψαν την πορεία του είναι τα Shadow Projections, Human Dimension, Twisted Pair, P.A.D. Eifo Effi, Cover Up, ApersonA, One One One, NU, Sing the Positions, Faded, It Finishes When It Finishes, Make Sure και πολλά ακόμα. Συνολικά έχει δημιουργήσει περί τα 46 κομμάτια.

Το 2015 τιμήθηκε με το Ελβετικό Βραβείο Χορού στην κατηγορία Εξαιρετικού Άνδρα Χορευτή. Με το ίδιο βραβείο είχε τιμηθεί το 2004 από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού.

 

Ερμίρα Γκόρο
Η Ερµίρα Γκόρο είναι µια καλλιτέχνις κίνησης και χοροθεάτρου, που βρίσκεται πάντοτε σε αναζήτηση νέων µορφών έρευνας και επικοινωνίας των ιδεών της. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στη συνέχεια βρέθηκε στη Νέα Υόρκη ως υπότροφος του Ιδρύµατος Υποτροφιών Αδελφών Πράτσικα και του Ιδρύµατος Kρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Στη Νέα Υόρκη επικεντρώθηκε στην έρευνα της ερµηνείας, της σύνθεσης, του αυτοσχεδιασµού και της κίνησης, και συνεργάστηκε εκεί µε διεθνείς οµάδες χορού δηµιουργώντας τις πρώτες της χορογραφίες. Στη Νέα Υόρκη το έργο της φιλοξενήθηκε σε γνωστούς χώρους όπως οι Judson Church, Joyce Soho, PS 122, Danspace Project, Dixon Place, Galapagos Art Space. Στην Ελλάδα, η έρευνα και οι παραστάσεις της έχουν υποστηριχθεί, µεταξύ άλλων, από οργανισµούς όπως το Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος, η Στέγη του Ιδρύµατος Ωνάση, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και το Υπουργείο Πολιτισµού και Αθλητισµού. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε πολλά σηµαντικά φεστιβάλ και ιδρύµατα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξε µέλος της χορογραφικής οµάδας των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Ολυµπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». Από το 2007 έως το 2018 συνεργάστηκε µε τη διεθνώς αναγνωρισµένη οµάδα DV8 Physical Theatre συµµετέχοντας ως ερµηνεύτρια, καθηγήτρια και research and development / choreography assistant.

Χορηγοί Επικοινωνίας