Γιουσίφ Εϊβάζοφ

Αζέρος δραματικός τενόρος, σπούδασε στην Ιταλία, ενώ εμφανίζεται στα πιο σημαντικά λυρικά θέατρα και φεστιβάλ του κόσμου, όπως Βασιλική Όπερα Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν), Κρατική Όπερα Μονάχου και Βιέννης, Σκάλα Μιλάνου, Εθνική Όπερα Παρισιού, καθώς και Μητροπολιτική Όπερα Νέας Υόρκης.

Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ηχογραφήσεις για την Deutsche Grammophon, στις οποίες περιλαμβάνονται μια πλήρης ζωντανή ηχογράφηση της όπερας Μανόν Λεσκώ του Πουτσίνι από το Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ και το cross-over άλμπουμ Romanza με τη σύζυγό του, υψίφωνο Άννα Νετρέμπκο. Στις 9 Μαρτίου 2017 του απονεμήθηκε ο τίτλος «Καλλιτέχνης του λαού του Αζερμπαϊτζάν».

Ανάμεσα στις κορυφαίες στιγμές του από την καλλιτεχνική περίοδο 2020/21 περιλαμβάνονται οι ερμηνείες του ως Ντον Κάρλο (Θέατρο Μπολσόι) μαζί με την Άννα Νετρέμπκο και τον Ιλντάρ Αμπντραζάκοφ, Μανρίκο (Ο τροβαδούρος) στο Μεγάλο Θέατρο Λισέου Βαρκελώνης, Μάριο Καβαραντόσσι (Τόσκα) σε Κρατική Όπερα Βιέννης και Βασιλικό Θέατρο Μαδρίτης, καθώς και Ντε Γκριέ (Μανόν Λεσκώ) στο Θέατρο Μάσσιμο Παλέρμου. Η καλλιτεχνική περίοδος 2019/20 είδε τη θριαμβευτική επιστροφή του στη Μητροπολιτική Όπερα για δύο ρόλους με τους οποίους έχει ταυτιστεί: Χέρμαν στην Ντάμα πίκα του Τσαϊκόφσκι και Καλάφ στην Τουραντότ του Πουτσίνι, σε παραγωγή η οποία μεταδόθηκε σε HD. Εκτός αυτών, συμμετείχε στο Πρωτοχρονιάτικο Γκαλά της Μητροπολιτικής Όπερας υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Γιαννίκ Νεζέ-Σεγκέν, αλλά και με τη συμμετοχή διεθνών αστέρων. Επιπλέον, πρωτοεμφανίστηκε ως Μαουρίτσιο σε συναυλιακή παρουσίαση της Αδριανής Λεκουβρέρ στη Γερμανική Όπερα Βερολίνου, ενώ επέστρεψε στην Κρατική Όπερα Βιέννης ως Μανρίκο (Ο τροβαδούρος).

Προηγούμενες επιτυχημένες εμφανίσεις περιλαμβάνουν ρόλους όπως Ντικ Τζόνσον (Το κορίτσι της Δύσης) στη Μητροπολιτική Όπερα Νέας Υόρκης, Ντον Αλβάρο (Η δύναμη του πεπρωμένου) στη Βασιλική Όπερα Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν), Αντρέα Σενιέ στην Κρατική Όπερα Βιέννης, Χέρμαν (Ντάμα πίκα) στο Θέατρο Μπολσόι, Μανρίκο (Ο τροβαδούρος) μαζί με την Άννα Νετρέμπκο στην Αρένα της Βερόνας, Καλάφ (Τουραντότ) στην Κρατική Όπερα Βιέννης, Κάνιο (Παλιάτσοι) στην Όπερα του Λος Άντζελες, Φάουστ (Μεφιστοφελής) στην Κρατική Όπερα Πράγας, Μαουρίτσιο (Αδριανή Λεκουβρέρ), Ρανταμές (Αΐντα) και Ντε Γκριέ (Μανόν Λεσκώ) στο Φεστιβάλ Ζάλτσμπουργκ, καθώς επίσης Οθέλλο στο Μουσικό Φεστιβάλ Ραβέννας.

O Γιουσίφ Εϊβάζοφ εκπροσωπείται καλλιτεχνικά από την εταιρεία CSAM.

www.yusifeyvazov.com