Γιόνας Κάουφμαν

Βαυαρός τενόρος, γεννήθηκε στο Μόναχο και σπούδασε τραγούδι στην Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου Μονάχου. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στις όπερες του Ζααρμπρύκεν και της Στουτγάρδης, ενώ στη συνέχεια έγινε μέλος της Όπερας της Ζυρίχης. Από την πρώτη του εμφάνιση στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης το 2006 ερμηνεύει πρωταγωνιστικούς ρόλους στα σημαντικότερα θέατρα του κόσμου, όπως Σκάλα Μιλάνου, Εθνική Όπερα Παρισιού, Κρατική Όπερα Βιέννης, Κρατική Όπερα Βαυαρίας (Μόναχο) και Βασιλική Όπερα Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν). Το ιδιαίτερα ευρύ ρεπερτόριό του περιλαμβάνει ιταλικές, γαλλικές και γερμανικές όπερες, καθώς επίσης γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά τραγούδια [Lieder], ορατόρια, αλλά και οπερέτες.

Οι εμφανίσεις του σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη αλλά και η πολύ επιτυχημένη συναυλία του με έργα Πουτσίνι στη Σκάλα του Μιλάνου έχουν προβληθεί σε κινηματογραφικές αίθουσες  παγκοσμίως. Τον Ιούνιο του 2017 έλαβε εκθειαστικά σχόλια για την πρώτη του εμφάνιση ως Οθέλλος στην ομότιτλη όπερα του Βέρντι στη Βασιλική Όπερα Λονδίνου. Τον Απρίλιο του 2018 ερμήνευσε συναυλιακά τη Β΄ Πράξη της όπερας Τριστάνος και Ιζόλδη στην Αίθουσα της Συμφωνικής της Βοστόνης και στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης ενώ σκηνικά ερμήνευσε τον Τριστάνο για πρώτη φορά στο Μόναχο τον περασμένο Ιούνιο υπό τη μουσική διεύθυνση του Κιρίλ Πετρένκο.

Το πολύπλευρο ταλέντο του έχει καταγραφεί σε μια πληθώρα από CD και DVD σε έργα όπως Παλιάτσοι, Καβαλλερία ρουστικάνα, Ντον Κάρλο, Η δύναμη του πεπρωμένου, Αΐντα, Οθέλλος, Τόσκα, Αδριανή Λεκουβρέρ, Βέρθερος, Κάρμεν, Λόενγκριν, Βαλκυρία, Πάρσιφαλ, Τα παιδιά του βασιλιά του Χούμπερντινκ και Αριάδνη στη Νάξο. Οι προσωπικοί του δίσκοι έχουν γίνει μπεστ σέλερ. Ειδικά η παραγωγή Du bist die Welt für mich [Για μένα είσαι όλος ο κόσμος] με δημοφιλείς μελωδίες των Φραντς Λέχαρ, Ίμρε Κάλμαν, Ρόμπερτ Στολτς, Ρίχαρντ Τάουμπερ μπήκε στη λίστα των pop charts.

Έχει επιλεγεί αρκετές φορές «Τραγουδιστής της χρονιάς» από τα περιοδικά Opernwelt, Diapason και Musical America, τους κριτές του Echo Klassik αλλά και τα Διεθνή Βραβεία Όπερας (Λονδίνο). Έχει εκθειαστεί για τα ρεσιτάλ του με τραγούδια [Lieder] Σούμαν, Σούμπερτ, Βάγκνερ, Μάλερ, Στράους, Λιστ, Ντυπάρκ, Μπρίττεν κ.ά. Με τον πιανίστα Χέλμουτ Ντώυτς, με τον οποίο συνεργάζεται από τα χρόνια των σπουδών του στο Μόναχο, έχει δώσει αναρίθμητα ρεσιτάλ συμπεριλαμβανομένου και αυτού στις 30 Οκτωβρίου 2011 στη σκηνή της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης – του πρώτου ατομικού ρεσιτάλ που δόθηκε στο θέατρο αυτό μετά από εκείνο του Λουτσάνο Παβαρόττι το 1994.

Ο Γιόνας Κάουφμαν εκπροσωπείται καλλιτεχνικά από τη Zemsky / Green Artists Management, Inc. Ηχογραφεί αποκλειστικά για τη Sony Music Entertainment.

www.jonaskaufmann.com