32 σονάτες για πιάνο του Μπετόβεν - Πρωτοεμφανιζόμενοι σολίστ
Εναλλακτική Σκηνή
32 σονάτες για πιάνο του Μπετόβεν - Πρωτοεμφανιζόμενοι σολίστ
24, 30, 31 Οκτωβρίου & 7 Νοεμβρίου 2020
Πρωταγωνιστές Παράστασης

Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή στο Ticketservices.gr 
Οι προεγγραφές θα ανοίγουν μια ημέρα πριν την έναρξη της κάθε συναυλίας στις 12.00

Έως 40 εγγραφές.  

Αντώνης Σελεμίδης (24/10

Οι προεγγραφές ξεκινούν την Παρασκευή 23/10 στις 12.00

Σεμπαστιάν Σαλβατέρρα (30/10)

Οι προεγγραφές ξεκινούν την Πέμπτη 29/10 στις 12.00

Στάθης Χωματσάς (31/10)

Οι προεγγραφές ξεκινούν την Παρασκευή 30/10 στις 12.00

Μελίνα Τσινάβου (7/11)

Οι προεγγραφές ξεκινούν την Παρασκευή 6/11 στις 12.00

 

 

 

 

Με βάση τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού COVID-19 που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, η Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκινά τη λειτουργία της με 30% πληρότητα στην Εναλλακτική Σκηνή, δηλαδή 96 θέσεις από το σύνολο των 322. Επιπλέον, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Πολιτείας, η πώληση των εισιτηρίων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο, την έξοδο και καθ’ όλη τη διάρκεια των παραστάσεων, θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο κενές θέσεις εκατέρωθεν των (μονών ή διπλών) θέσεων των καθημένων, θα αποφεύγεται ο συνωστισμός και θα διασφαλίζονται οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ θεατών, καθώς και μεταξύ θεατών και σκηνής / ορχήστρας, ενώ θα τηρούνται ειδικά πρωτόκολλα για τον καθαρισμό, την απολύμανση και τον κλιματισμό / εξαερισμό των χώρων της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.

Εναλλακτική Σκηνή

Φεστιβάλ

32 σονάτες για πιάνο του Μπετόβεν - Πρωτοεμφανιζόμενοι σολίστ

Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2020

Available Dates

  • 24, 30, 31 Οκτ 2020
  • 07 Νοε 2020

Καλλιτεχνική επιμέλεια Φεστιβάλ: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 

Ώρα έναρξης: 18.00  |   

 

Σε συνεργασία με το
PIANOFESTIVAL logo

 

Το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2020, μια μεγάλη γιορτή για τον «βασιλιά των οργάνων», επιστρέφει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με ένα μοναδικό αφιέρωμα στην πιανιστική μουσική του Μπετόβεν, με αφορμή τη συμπλήρωση 250 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου μουσουργού, από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου στην Εναλλακτική Σκηνή και στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Έντεκα αναγνωρισμένοι Έλληνες πιανίστες σε πέντε βραδινά ρεσιτάλ (23, 30, 31 Οκτωβρίου & 6, 7 Νοεμβρίου) και τέσσερις πρωτοεμφανιζόμενοι σολίστ σε απογευματινές συναυλίες (24, 30, 31 Οκτωβρίου & 7 Νοεμβρίου) παρουσιάζουν τις 32 σονάτες για πιάνο του κορυφαίου Γερμανού συνθέτη.

 

Το πρόγραμμα με τους τέσσερις πρωτοεμφανιζόμενους σόλιστ έχει διαμορφωθεί ως εξής:

 

Αντώνης Σελεμίδης
24 Οκτωβρίου / Ώρα έναρξης: 18.00

Έργα: Λούντβιχ βαν Μπετόβεν Σονάτα αρ. 9 σε μι μείζονα, έργο 14, αρ. 1· Σονάτα αρ. 10 σε σολ μείζονα, έργο 14, αρ. 2· Σονάτα αρ. 27 σε μι ελάσσονα, έργο 90

 

Σεμπαστιάν Σαλβατέρρα
30 Οκτωβρίου / Ώρα έναρξης: 18.00

Έργα: Λούντβιχ βαν Μπετόβεν Σονάτα αρ. 12 σε λα ύφεση μείζονα, έργο 26· Σονάτα αρ. 22 σε φα μείζονα, έργο 54· Σονάτα αρ. 25 σε σολ μείζονα, έργο 79

 

Στάθης Χωματσάς
31 Οκτωβρίου / Ώρα έναρξης: 18.00

Έργα: Λούντβιχ βαν Μπετόβεν Σονάτα αρ. 1 σε φα ελάσσονα, έργο 2, αρ. 1· Σονάτα αρ. 5 σε ντο ελάσσονα, έργο 10, αρ. 1· Σονάτα αρ. 19 σε σολ ελάσσονα, έργο 49, αρ. 1· Σονάτα αρ. 20 σε σολ μείζονα, έργο 49, αρ. 2

 

Μελίνα Τσινάβου
7 Νοεμβρίου / Ώρα έναρξης: 18.00

Έργα: Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: Σονάτα αρ. 6 σε φα μείζονα, έργο 10, αρ. 2· Σονάτα αρ. 13 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 27, αρ. 1·, Σονάτα αρ. 24 σε φα δίεση μείζονα, έργο 78

 

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Αντώνης Σελεμίδης

Ξεκίνησε πιάνο σε ηλικία δέκα ετών στο Ωδείο της Φλώρινας (τάξη Ερωτόκριτου Καρύδη). Το 2014 με καθηγήτρια τη Δόμνα Ευνουχίδου απέκτησε δίπλωμα πιάνου στο Ωδείο «Μουσικό Κολλέγιο» Θεσσαλονίκης με βαθμό άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο και χρυσό μετάλλιο. Το 2016 αποφοίτησε με βαθμό άριστα από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (τάξη Ιγκόρ Πέτριν). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του βραβεύτηκε σε πανελλήνιους διαγωνισμούς, ενώ έχει δώσει ρεσιτάλ σε ΚΩΘ, ΜΜΘ, Ωδείο Αθηνών κ.α. Ως σολίστ έχει συμπράξει με την ορχήστρα Καμεράτα Junior Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Από το 2015 είναι μέλος του συνόλου Piandaemonium (6 πιάνα, 12 πιανίστες). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με διακεκριμένους ερμηνευτές-παιδαγωγούς, μεταξύ των οποίων οι Ντανιέλε Πετράλια, Άλαν Βάις, Χέιμις Μιλν, Βλαντίμιρ Βιάρντο, Μαριάννα Σιρινυάν, Θοδωρής Tζοβανάκης, Δημήτρης Πάτρας, Νίκος Κυριόσογλου. Από τον Οκτώβριο του 2017 πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας (τάξη Σήλας Άρνολντ).

Σεμπαστιάν Σαλβατέρρα

Γεννήθηκε στο Παρίσι και ξεκίνησε πιάνο σε ηλικία τεσσάρων ετών. Το 2009 αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών (δίπλωμα) και το 2010 από το Πανεπιστήμιο της Ιντιανάπολις. Το 2013 εισήχθη στο Πανεπιστήμιο Τεχνών Βερολίνου (τάξη Ζακ Ρουβιέ), ενώ συνεχίζει μεταπτυχιακές σπουδές με τον Ζακ Ρουβιέ στο Πανεπιστήμιο Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ. Έχει πάρει μέρος σε σεμινάρια τελειοποίησης με τους Mιχαήλ Βοσκρεσσένσκι, Νικολάι Πετρόφ, Κρίστοφερ Έλτον, Τζοάννα ΜακΓκρέκορ, Τζερόμ Ρόουζ, Εμάνουελ Κρασόφσκι και έχει συνεργαστεί με διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες (Ίβο Πογκορέλιτς, Αλαίν Λεφέβρ, Χόρχε Λουίς Πρατς). Συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ, πραγματοποίησε ρεσιτάλ, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις σε Ευρώπη, Αμερική και Ισραήλ. Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία σε αρκετούς διαγωνισμούς: πρώτο βραβείο Ρόμπερτ Κανέττι (Παρίσι, 2006), πρώτο βραβείο Θερινής Μουσικής Ακαδημίας (Μυτιλήνη, 2009), τρίτο βραβείο Αλεξάντρ Σκριάμπιν (Παρίσι, 2010), τρίτο βραβείο Διεθνούς Ινστιτούτου και Φεστιβάλ Πληκτροφόρων (Νέα Υόρκη, 2017), δεύτερο βραβείο Μάσμαν (Βιέννη, 2019). Υπήρξε υπότροφος των Ιδρυμάτων Σπινάκοφ, ΑΧΕΠΑ, Κανέττι. To 2020 έγινε δεκτός στην Ακαδημία Φιλίπ Ζαρουσκί στο Παρίσι.

Στάθης Χωματσάς

Ξεκίνησε σπουδές πιάνου με την Ελένη Κοκολάκη. Το ρεπερτόριό του εκτείνεται από Μπαχ και Σκαρλάττι μέχρι σύγχρονα έργα των Λήμπερμαν, Καρλ Βάιν, καθώς και νέων Ελλήνων συνθετών. Έχει συνεργαστεί με Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΕΡΤ, Athenian Ensemble, Ορχήστρα ΚΩΘ, ενώ έχει πραγματοποιήσει σολιστικές εμφανίσεις σε Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, Αίθουσα Μπρίτζγουοτερ Μάντσεστερ κ.α. Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών, καθώς και στους διαγωνισμούς UNESCO, XON, Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Ως συνθέτης έχει παρουσιάσει έργα του σε ΕΛΣ, ΜΜΘ, Βασιλικό Ωδείο Λονδίνου, RNCM (Μάντσεστερ). Έχει φοιτήσει στο Ωδείο Αναγέννηση (δίπλωμα πιάνου), καθώς επίσης στο Deree και το Open University (τάξεις Δημήτρη Τουφεξή). Επιπλέον, κατέχει Master in Music Performance με διάκριση και μεταπτυχιακό δίπλωμα από το RNCM, με υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση (τάξη Φρανκ Βιμπάουτ). Έχει σπουδάσει διεύθυνση ορχήστρας με τους Μίλτο Λογιάδη, Μαρκ Χέρον και σύνθεση με τους Άνταμ Γκορμπ, Δημήτρη Οικονόμου. Συμμετείχε σε διεθνείς ακαδημίες καθώς και σε σεμινάρια τελειοποίησης με τους Ακίλες ντέλλε Βίνιε, Άσλευ Ουάς, Βλαντίμιρ Βιάρντο, Ντάνιελ Μπλούμενταλ, Αλέξανδρο Καπέλη, Αγάθη Λεϊμονή, Ντανιέλε Πετράλια κ.ά.

 

Μελίνα Τσινάβου

Σπούδασε πιάνο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξεις Γεωργίου Κυράτσου και Παύλου Δημητριάδη), στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Γκρατς (τάξη Μιλάνας Τσερνιάφσκα), ενώ σήμερα φοιτά στο σολιστικό τμήμα πιάνου του Πανεπιστημίου Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ με καθηγητή τον Ζακ Ρουβιέ. Επιπλέον, μελέτησε επί σειρά ετών πλάι στη Δόμνα Ευνουχίδου. Έχει αποσπάσει διάφορα βραβεία όπως το πρώτο βραβείο στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης και το πρώτο βραβείο στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Έχει συμπράξει ως σολίστ με Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Λαρισαίων, Ορχήστρα Εφήβων ΚΩΘ, Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ), ενώ τον Οκτώβριο του 2014 συνέπραξε με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο έργο Αζώθ του Αντώνη Ανισέγκου σε πρώτη εκτέλεση για τα εκατό χρόνια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Από το 2018 είναι μέλος του συνόλου Piandaemonium (6 πιάνα, 12 πιανίστες). Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

  

 

 

Το «ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ 2020» εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

 footer